fbpx

Пољопривредници радикализују протест

0
(0)

БЕОГРАД – Члан организационог одбора протеста пољопривредника Мирослав Ивковић најавио је данас радикализацију тог протеста и подношење тужбе Уставном суду због блокаде пољопривредника на путевима.

„Протести су после састанка с министром пољопривреде Душаном Петровићем на многим местима већ радикализовани, односно покренули су се пољопривредници са места где их је полиција зауставила и преко њива и алтернативних путева кренули ка Београду”, рекао је Ивковић агенцији Бета.

Он је истакао да пољопривредници настављају протест и да их је додатно револтирало то што их је полиција блокирала на путевима око 4.000 трактора у Војводини и, како је казао, ускратила им право на слободу кретања, због чега ће упутити тужбу Уставном суду.

„Сви пољопривредници су са исправним тракторима и свим законским прописима у саобраћају и не схватамо зашто овакав однос према нама. Пољопривредници ће добро запамтити ко им је онемогућио кретање по земљи, јер је то доказ да смо ми грађани другог реда”, истакао је Ивковић.

Он је рекао и да је однос власти је према пољопривредницима недопустив и омаловажавајући.

Сељаци  протестују, министар им поручио да наставе сетву

БЕОГРАД – Део војвођанских паора, незадовољан новим системом субвенционисања аграра, почео је данас протестну вожњу тракторима према Београду, а ресорни министар Душан Петровић поручио им је да искористе драгоцено време и наставе пролећну сетву. Петровић је рекао новинарима, након састанка са пољопривредницима који је завршен без договора, да је успешно обављање сетве национални интерес и изразио жаљење што су се неки људи одлучили на протесне акције незадовољни начином субвенционисања у аграру.

Он је рекао да им је на састанку у Влади Србије поново предочио чињенице у прилог новог модела субвенционисања биљне производње по количини произведене и испоручене робе, а не по хектару.

У Министартву пољопривреде Танјугу је речено да је на састанку пољопривредницима понуђена опција да им се, на име подстицаја, авансно исплате три милијарде динара током идућег месеца.

Петровић рекао је да је нови систем субвенција праведнији и функционалнији од досадашњег, да ће донети користи свим земљорадницима и да је у функцији повећања пољопривредне производње, извоза и раста бруто-домаћег производа, а да он као министар преузима потпуну одговорност за ту аграрну политику. Члан организационог одбора протеста Мирослав Ивковић рекао је да незадовољни пољопривредници траже наставак аграрних мера из претходних година и давање регреса искључиво по хектару.

Он је казао да су се земљорадници из Војводине одлучили на протест јер су незадовољни аграрном политиком.

Ивковић тврди да су мере претходних година довеле до повећања приноса и побољшања статуса газдинства оцењујући да „килограмска премија директно одлази прерађивачима”.

Према његовим речима, новац од субвенција ће остати прерађивачима, јер ће они смањити откупну цену за износ премије, што је министар Петровић демантовао.

Ивковић је рекао да им је прошле године требало пар дана у протестима да издејствују оно што им припада, а да су, у овом случају, спремни на још израженије протесте.

Незадовољни пољопривредници из Војводине тврде да их полиција у појединим местима блокира и онемогућава им да наставе пут према Београду.

Влада Србије усвојила је три уредбе – о условима и начину коришћења премије за производњу дувана у листу, премије за производњу житарица и кромпира и премије за индустријско биље. Право на премију стичу пољопривредници уписани у Регистар пољопривредних газдинстава са активним статусом који на дан 9. априла 2012. имају пријављене површине под одговарајућом групом пољопривредних култура. Премија се остварује преко правног лица, односно предузетника који се бави складиштењем, производњом, откупом и прерадом ових култура као и преко Републичке дирекције за робне резерве. Премија за дуван у листу износи 20 динара за килограм (дин/кг), соју, сунцокрет и уљану репицу три дин/кг, а за шећерну репу 0,50 дин/кг. Износ премије за пшеницу, кукуруз, јечам, раж, овас, тритикале и хељду је један динар по килограму произведених и испоручених житарица. Премија за килограм произведеног и испорученог кромпира износи 0,60 динара.

Пољопривредници блокирали стари пут за Суботицу

НОВИ САД– Пољопривредници из околине Новог Сада блокирали су стари пут за Суботицу код Римских шанчева незадовољни уредбом Владе Србије која по њиховом мишљењу фаворизује прерађивачку индустрију, на штету пољопривредних произвођача.

У блокади учествује више од 50 пољопривредника, који су својим тракторима блокирали обе саобраћајне траке. Блокирано је и неколико полицијских возила која су се током целог дана налазила на тој локацији надомак Новог Сада.

Пољопривредници су са око 30 трактора блоклирали и пут Нови Сад – Темерин код излазне петље за аутопут. Полиција се налази на лицу места, а за сада нема инцидената. Блокиран је и магистрални пут Панчево – Ковачица.

Пољопривредници из свих војвођанских општина кренули су данас тракторима ка Београду старим магистралним путевима, али их је полиција у неколико места зауставила и искључила из саобраћаја.

Током данашњих преговора у Београду са министром пољорпивреде Душаном Петровићем није постигнут договор о промени спорне уредбе.

Непромењен износ премија за млеко и давања по грлу у 2012.

Влада Србије усвојила је данас уредбе о подстицајима у сточарству, на основу којих ће износ давања за подршку производњи млека у 2012. години остати исти као лане, изјавио је данас министар пољопривреде и трговине Душан Петровић.

 Премија за литар млека ће остати пет динара, а давања по уматиченом расном грлу 25.000 динара, а новост је што за остваривање права на ту врсту субвенције такође неће бити потребни плаћени доприноси за пензијско осигурање, нагласио је он.

 „То је у духу новог приступа који имамо према пољопривредној производњи”, казао је Петровић новинарима испред Владе Србије. Министар Петровић изјавио је раније за Танјуг да су прошле седмице исплаћене премије за млеко за последњи квартал 2011, чиме су у потпуности измирене лањске обавезе према произвођачима млека.

Агенције

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Небојша Зеленовић и Саша Пауновић у „Прессингу“; Власт спустила број заражених како би се одржали избори (видео)

0 (0) Досадашњи градоначелник Шапца Небојша Зеленовић и досадашњи председник општине Параћин Саша Пауновић изјавили …

ВУЧИЋ И ДИНКИЋ НАС БАЦИЛИ У МИЛОСТ И НЕМИЛОСТ ЗАПАДА: Страшна истина о којој се до сада ћутало (ВИДЕО)

5 (7) – Власт крије податак колико има страних инвеститора! Приблично је 50 посто грађана …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *