Пољопривредници: Спречити увоз свињског меса неупотребљивог у ЕУ

0
(0)

НОВИ САД – Асоцијација пољопривредника затражила је данас хитну измену правилника о свињском месу, да би се спречио увоз јефтине замрзнуте свињетине из Европске уније, чуване дуже од шест месеци, а која је по европским стандардима – неупотребљива.

По важећем Правилнику о квалитету закланих свиња и категоризацији свињског меса, полутке и основни делови полутке, који су били претходно замрзнути, могу се стављати у промет на мало, само ако нису били замрзнути дуже од 12 месеци и ако у току складиштења нису променили органолептичка својства.

Асоцијација пољопривредника у свом саопштењу подсећа да се у Србију из ЕУ по ниским ценама увози и даље користи за продају или производњу прерађевина замрзнуто свињско месо које је у земљама ЕУ важи као неупотребљиво, јер је у замрзнутом стању чувано пола године.

Увоз свињетине из земаља ЕУ је протекле године порастао четири пута у односу на 2011. годину и, уз нелегалан шверц, директно је довео до урушавања свињарске производње и драстичног пада откупних цена свиња у Србији, истиче Асоцијација.

Пољопривредници сматрају и да је такав увоз довео до минимизирања напора Министарства пољопривреде да субвенцијом од 1.000 динара по грлу утовљене свиње, помогне очувању и развоју производње свиња.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Београд: Произвођачи незадовољни откупном ценом и увозом из Албаније, просули гајбе парадајза испред Министарства пољопривреде

5 (2) Представници Синдиката паора и индивидуалних пољопривредних произвођача у оквиру синдиката Слога изразили су …

Произвођачи са југа Србије бацају парадајз: За албански има места, а за нас ништа (видео)

4.9 (13) Мештани села на југу Србије уништили су на стотине тона парадајза јер им …

Један коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend