Половина Срба на интернету

0
(0)

Интернет-саобраћај драматично порастао, и Србија хвата корак. Социјалне мреже су битне за пораст популарности

ЗА само један минут на интернету се посети око шест милиона страница на „Фејсбуку“, пошаље се 100.000 твитова, постави 30 сати новог видео-материјала на „Јутјубу“, преузме 47.000 апликација и прегледа више од 20.000 фотографија на друштвеној мрежи „Фликр“. Како подсећају у компанији „Интел“, пре 2004. године ништа од овога није постојало.

– Интернет саобраћај драматично је порастао у последњих неколико година, а развој и популарност социјалних мрежа је битан разлог за то – каже Андреја Јауковић, регионални директор пословног развоја компаније „Интел“. – Повезивање са интернетом се данас проширило и људи могу да користе велики број уређаја да се повежу на интернет. Од смарт телефона, преко таблета, нетбука и ноутбука, до ултрабук рачунара, па чак и аутомобила, често изгледа као да је свака особа повезана.

Број умрежених уређаја данас је једнак броју светске популације.

– Очекује се да ће број умрежених уређаја до 2015. бити дуплиран – каже Јауковић.

– Сваког минута биће креирано 45 злонамерних веб-сајтова, 15 милијарди уређаја ће бити повезано, а интернет саобраћај ће моћи да се смести на 230.000 ДВД дискова. Такође, саобраћај мобилних уређаја биће повећан 11 пута, а саобраћај општег интернета три пута.

А, каква је, тренутно, ситуација у Србији?

Званично, укупан број претплатника интернет-услуга премашује 1,2 милиона.

– Међутим, ако се у обзир узме и могућност приступа интернету и путем 3Г мобилне мреже, коришћењем мобилних телефона, укупан број потенцијалних претплатника до краја 2011. године достигао је 3,8 милиона, што је 59 одсто више него у 2010. години – наводе у Републичкој агенцији за електронске комуникације РАТЕЛ.

Подаци Републичког завода за статистику показују да све више домаћинстава користи рачунар, тачније, нешто више од половине њих, док интернет прикључак има 41,2 одсто домаћинстава.

– Интернет прикључак већином поседују домаћинства која имају месечни приход од 600 евра, док је учешће домаћинстава са приходом од 300 евра свега 25,9 одсто – наводи РАТЕЛ.

У свим старосним добима већи проценат корисника интернета у Србији чине мушкарци. Истраживања показују да чак 91,8 одсто популација старости од 16 до 24 године има налог на друштвеним мрежама „Фејсбук“ и „Твитер“. Интернет и даље највише користе студенти, чак 99,5 одсто, док више од половине запослених користи предности интернета.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Бог се јави! Пливање за Часни крст широм Србије, Црне Горе и РС (видео, фото)

5 (3) Традиционално пливање за Часни крст поводом великог празника Богојављења одржава се широм Србије, …

КО СЕ КРСТОМ КРСТИ, ТАЈ КРСТОВДАН ПОСТИ: Обичаји везани за велики празник

5 (1) Српска православна црква и верници данас, 18. јануара, обележавају Крстовдан – дан строгог …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend