fbpx

Топлички “Дани шљиве“ постају бренд

0
(0)

Ужурбане припреме за јубиларну, десету манифестацију која ће бити одржана од 23. до 26. августа. Због иностраних донатора, традиционална смотра у Топличком округу добија и међународни карактер

БЛАЦЕ – Овде је све у знаку припрема за манифестацију „Дани шљиве“, једну од најпознатијих на овом подручју, која ће бити одржана од 23. до 26. августа. Али осим што је јубиларна, десета по реду, овогодишња привредно-културно-туристичка смотра, по речима организатора, имаће и много новина.

– Једна од највећих манифестација посвећених овом воћу не само у нашем крају, већ и у читавој Србији, ове године финансираће се захваљујући донаторима, због чега ће се за организацију „Дана шљиве“ из општинског буџета потрошити минимална средства – објашњава Милош Чолић, из блачке Канцеларије за младе, један од организатора, напомињући да, због присуства иностраних улагача, манифестација поприма и међународни карактер.

Ту су влада Швајцарске, кроз програм европског партнерства са општинама „ЕУ прогрес“, канадска компанија „Ултра литијум“, која се бави истраживањем руде на нашем подручју, те кинеска компанија „Бетек“, па организортори очекују да посећеност ове године премаши прошлогодишњих 50.000 гостију. Кажу, очекују чак двоструко више посетилаца.

– Током трајања четвородневне манифестације, намерницима ћемо понудити богат програм, пре свега из области пољопривреде, јер ће еминентни стручњаци држати предавања о развоју воћарства. Такође, и културно-забавним програмом настојимо да привучемо што више посетилаца, како бисмо што боље промовисали шљиву, као најзаступљеније воће на подручју наше општине. Наравно, биће заступљене и остале културе, односно производи од њих – објашњава Радоје Крстовић, председник општине Блаце, наглашавајући да је намера организатора да манифестација „Дани шљиве“ постане својеврсни бренд ове локалне самоуправе.

СУША

ИАКО је суша утицала на квантитет шљиве, односно принос је умањен најмање за петину, Радоје Крстовић истиче да је ретка киша знатно поправила квалитет овог воћа, односно плодови ће бити крупнији. Иначе, на подручју блачке општине засади шљиве састоје се од два милиона стабала, а у овом крају заступљено је и друго воће: јабуке, вишње, јагоде…

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Траг: Топлица – слика из Лукова

0 (0) У лепршавој и пријемчивој, путописно-репортерској форми, трага се за лепим и занимљивим пределима, …

Век Гвозденог пука

0 (0) Парадом, пред више од 10.000 Топличана, јуче обележен јубилеј Другог пешадијског пука, којег …

Један коментар

  1. Био сам тамо једанпут и том приликом извео следећи закључак:

    Сеоски вашар исто као и Гуча, као и БГ Беер Фест. У Блацу је вашар у знаку шљиве, у Гучи у знаку трубе, У БГ-у у знаку пива. Док На Беер фест долазе углавном домаћи извођачи који забављају масу, у Блацу не презају ни од Хрвата ни од муслимана…ваљда им силно недостају шта ли?!? При томе, и једно и друго радовање, забављање и пијанчење иду у време госпојинског поста. Толико.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *