Помоћ стигла у Обреновац док народ и даље гладује у хаосу који влада у том граду

Помоћ стигла у Обреновац док народ и даље гладује у хаосу који влада у том граду

Влада је именовала министра одбране Братислава Гашића да води посао санације штете у Обреновцу, као и да координира друге државне институције, од оних које ће поделити хуманитарну помоћ, до оних које би требало да процене штету и отклоне њене последице. Међутим, резултат је за сада хаотичан.

Обреновчанима који су успели да се врате у своје домове већ је то пресело јер муку муче да дођу до хуманитарне помоћи, пре свега хране и воде. Иако је у земљу ушло на стотине тона хране лекова и других потрепштина, људи су принуђени да више сати стоје у редовима на једном једином пункту Црвеног крста не би ли добили своја следовања.

Незадовољство грађана је велико јер очекују да после свега што их је снашло држава макар поделу хуманитарне помоћи, хране и пијаће воде организује на достојанствен начин. Да ствар по унесрећене људе буде још гора, и то што добију је недовољно. Следује им по две конзерве, хлеб и још понешто.

Из општине су већ апеловали на Црвени крст да се успоставе додатни пунктови и пошаље неопходна помоћ. Први човек Обреновца Мирослав Чучковић каже и да је комуникација са централом Црвеног крста у Београду слаба и да је “недопустиво да нема млека за децу и да постоје перманентни проблеми са храном”.

– Ако Црвени крст нема хране, нека нам јави до 16 сати па да требујемо. Овде је проблем што је све уништено, људи имају новца, али нема продавница, нема локала. Потребна је боља комуникација, да се овако нешто више никад не деси – каже Чучковић.

Генерална секретарка Црвеног крста Весна Миленовић и председник општине Обреновац Мирослав Чучковић договорили су се јуче да се у тој општини отворе још два додатна пункта те хуманитарне организације за помоћ угроженим грађанима.

– Продавнице углавном не раде, јер немају струју и воду. За најосновније животне потрепштине људи из градског језгра морају да иду колима у Звечку или друга места на шабачком и ваљевском путу, под условом да им ауто није страдао у поплави. Од хуманитарне помоћи мало ко је видео вајду. Људи углавном не знају где се врши расподела, јер немају струје да се преко ТВ, радија или интернета информишу, у многим деловима Обреновца не раде ни киосци са штампом. Уосталом, ми који смо се најпре борили са воденом стихијом, а сада смо данима непрекидно ангажовани на санирању катастрофе, радимо и гладни и жедни – прича за “Вести” Александар Марковић, фудбалски тренер из поплављеног насеља Рвати.

Он истиче да људи немају времена да круже градом, траже пунктове Црвеног крста и сатима стоје у редовима за две конзерве и векну хлеба. Једину конкретну помоћ имају у води за пиће која им се по позиову довози на адресу. Наш саговорник напомиње да велики број Обреновчана више нема на шта да легне и седне, нити у шта да се пресвуче и преобује.

– Бујице, наплавине муља и блата су уништиле намештај, белу технику, гардеробу, обућу, постељину, посуђе… Све што се стицало годинама и деценијама, више не постоји или није за употребу. Људи тешка срца избацују сав тај крш, из којег им прети зараза. Старији су очајни јер здравствено и биолошки више не могу да се ухвате у коштац са животом и крену поново од нуле – указује Марковић.

У општини Обреновац је 11 цистерни с водом, шест фекалних цистерни и више од 40 камиона и машина. И поред тога град је затрпан смећем и свуда се шири несносни смрад. Најављује се скори повратак свих 30.000 становника, али је питање где ће да се врате. Њих најмање 10.000 сигурно неће јер су њихови домови потпуно уништени.

У само у појединим деловима града има струје, у ужем центру, Ројковцу и насељима Сава, Сточњак и Сунце, а у другим деловима Обрено

Војска чисти град

На чишћењу Обреновца ради војска, а стигли су и камиони за чишћење фекалне канализације. Чисти се и у касарни где треба да се смести око 350 евакуисаних Обреновчана.

– Ангажован је велики број машина и период који је потребан да се све прилагоди је три до четири дана – каже Никола Мисаиловић, командант касарне “Бора Марковић”.

У Обреновцу је формирана и прва лака пољска болница која већ прима и збрињава оне којима је медицинска помоћ потребна.

вца електроинсталације су пуне воде. Њихова замена ће, међутим, потрајати.

 

Вести

фото: Оливер Бунић

 

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Истина о прекиду рада термоелектране у Обреновцу (видео)

Истина о прекиду рада термоелектране у Обреновцу (видео)

После у најмању руку увредљивог саопштења ЕПС-а да је до прекида рада обреновачких термоелектрана дошло …

"Лопови, дајте нам грејање": Протест грађана у Обреновцу (видео)

“Лопови, дајте нам грејање”: Протест грађана у Обреновцу (видео)

Неколико стотина грађана на позив Демократске странке, Народне странке и Странке слободе и правде окупило …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *