Радикалски конверити у одбрани лика и дела ПЛАГИЈАТОРА Ненада Стефановића!

Радикалски конверити у одбрани лика и дела ПЛАГИЈАТОРА Ненада Стефановића!

Београд — Одбор Скупштине за науку жустро расправљао више од три сата о докторском раду министра Стефановића. СНС тврди да је то удар на Владу.

Шеф посланичког клуба СНС Зоран Бабић оптужио је ДС да стоји иза “политизације” афере и рекао да је у њеном стварању коришћен фалсификат.

Ректор Мегатренд универзитета Мића Јовановић изјавио је да је Небојша Стефановић докторирао легално и да тај универзитет има све релевантне доказе о томе.

Посланик СНС Александар Мартиновић рекао је да је афера с наводним плагијатом доктората министра полиције заправо политички удар на министра и владу, с циљем да се зауставе промене у земљи и, посебно, у полицији.

“Ово је удар на владу. Удар на председника владе, на оне који желе да коренито промене ствари у земљи, као и у једној осетљивој области као што су унутрашњи послови. Стефановић је кренуо у то и сада га треба зауставити”, рекао је Мартиновић.

Шеф посланичке групе ДС Борислав Стефановић упитао је да ли је дисертација преведена на енглески, будући да су у комисији за одбрану рада била два странца, на шта је Јовановић одговорио одречно.

Додао је да је садашњи министар унутрашњих послова, а тада председник Народне скупштине Србије, те професоре приликом редовних консултација информисао о свом раду.

Борислав Стефановић је казао да ректор “Мегатренда” дугује извињење студентима и да треба да писаним путем одговори на наводе о плагијату, а не да води политичку одбрану у Скупштини

На другој страни, Мартиновић је рекао да је седница замишљена као политичка трибина ДС, на којој министар унутрашњих послова треба да представља “џак с песком у који треба ударати свом снагом”.

Такође, посланик СНС је рекао да тројица српских научних радника, који живе и раде у Енглеској, нису користили праву верзију Стефановићеве дисертације.

“Није права верзија”
Бабић: Мора неко да одговара

Бабић је рекао да је ДС “фалсификатима наводног плагијата” покушала да дискредитује Стефановића и као грађанина и као министра унутрашњих послова. Он је рекао да ДС политизује тему и упозорио их да је фалсификат кривично дело и да би за то неко требало да одговара.

“Веома је важно када, ко и са чиме креће у ову харангу против владе, Стефановића, али и против премијера Александра Вучића, харанге у којој се не преза ни од коришћења премијерове породице и сина”, рекао је Бабић и додао да СНС неће бежати од легалне политичке борбе.

Мартиновић је питао председницу одбора Александру Јерков, која је заказала седницу, на основу чега се у том парламентарном телу обавља анализа научног рада Стефановића и упозорио да Јерковљева није поштовала процедуру и позвала посланике да усвоје дневни ред.

Према Мартиновићевим речима, седница има две димензије, при чему је, како је рекао, једна политичка.

“Када неко не може да прихвати да су на изборима добили они који су добили плебисцитарну подршку за то да Србију промене набоље, онда почињете са лажима. Шта је овде лаж? Лаж су пласирали људи који себе сматрају експертима за друштвене науке и менаџмент, од којих су двојица доценти, а један докторант, а имају храбрости да се баве анализом туђе докторске дисертације”, рекао је Мартиновић.

Он је рекао да је “много горе то што текст, који је објављен на сајту Пешчаника представља фалсфикат и увреду” не само за Стефановића, већ за академску заједницу у Србији и Европи. Према његовим речима, текст обилује низом нетачних оцена и информација. Он их је, каже, пребројао 12.

Он је присутнима показао дисертацију Стефановића, за коју је рекао да ју је узео из библиотеке Мегатренда. Мартиновић је тврдио да је то званична дисертација, а не она која је коришћена за израду текста на “Пешчанику”.

“Ово је званична докторска дисертација. Такозвани експерти се не баве том званичном дисертацијом. Релевантна је само она дисертација која је узета из библиотеке Универзитета”, рекао је он захтевајући од камермана да зумирају делове текста.

Подсетимо, у тексту на сајту “Пешчаник” аутори наводе да су добили копију рада који је по Закону о доступности информација од јавног значаја добила новинарка ЦИНС-а (Центра за истраживачко новинарство Србије).

“Пре него што, пуни политичког бес,а баците камен због тога што ваша партија није освојила онолико колико сте мислили, што мрзите председника владе, што вам се странка распада, што и Војводина измиче испод режима Пајтића, треба прво да се позабавите да ли сте компетентни да се бавите анализом дисертације и да заказујете Одбор у атмосфери која личи на атмосферу импичмента америчког председника који је повредио устав”, рекао је Мартиновић.

Он је такође довео у питање и то на основу чега је Јерков као магистар европских наука компетентна да се бави овим питањем.

“Не постоје афричке, аустралијске науке, па сумњам да постоје и европске. Који је научни допринос када магистрирате на нечему што се зове европске науке?”, упитао је Мартиновић.

Председница Одбора Александра Јерков је Мартиновићу рекла да та седница није сазвана због сајта Пешчаника и позвала Мартиновића да не назива седницу поилтичком трибином, јер тиме омаловажава присутне и читав скуп.

“Нема очигледнијег случаја”
Посланик Нове странке (НС) Владимир Павићевић оценио је да “нема очигледнијег случаја плагијата” од оног који су уочили аутори у текту објављеном на сајту “Пешчаника”, на шта су посланици СНС бучно реаговали.

Посланици Социјалистичке партије Србије (СПС) Жарко Обрадовић и Дивна Вуксановић су рекли да се заседање претворило у анкетни одбор.

Посланик Српске напредне странке Марко Атлагић сагласио се са својим партијским колегама да је покретање питање наводног плагијата докторске дисертације Небојше Стефановића напад на министра унутрашњих послова, Владу Србије и председника државе.

Он је подсетио да је покретање наводне афере о плагијату Стефановићеве дипломе дошло само три дана након покушаја да се уцени премијер Александар Вучић.

“Тврдим са потпуном одговорношћу да је ово политички памфлет да је удар на Стефановића, Вучића и председника државе, а то се могло видети последњих дана из медија”, рекао је Атлагић поручивши да промене у држави нико неће моћи да заустави.

Он је предложио да ово питање буде враћено у законске оквире, за које су надлежни факултети и универзитети и судови части, тамо где их има.

 

 Б92, БЕТА, ТАНЈУГ

фото: ФоНет

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Порука министру Стефановићу: Ти си лопов! (видео)

Порука министру Стефановићу: Ти си лопов! (видео)

Коначно да се ствари назову њиховим правим именом. Погледајте као је др. Владета Јанковић прокоментарисао …

Професор Абрамовић: Добрица Ћосић није написао ниједну своју књигу! (видео)

Професор Абрамовић: Добрица Ћосић није написао ниједну своју књигу! (видео)

Професор Велимир Абрамовић, у једној емисији, изнео је шокантне тврдње о књижевном раду Добрице Ћосића …

2 Коментара

  1. A.J magistar evropskih nauka….

  2. preletaci opet ce preleteti negde i tako do penzie

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *