Помор пчела у Кикинди – на шта пчелари сумњају

Помор пчела у Кикинди – на шта пчелари сумњају

Тровање је поново угрозило сезону у кикиндским пчелињацима. Откривена је врста отрова која је уништила 36 пчеларских газдинстава, али нису они који су одговорни. Ситуација се понавља из године у годину, а све је више одгајивача који одустају од пчеларства.

Иван Путник из Села Вицаид код Кикинде бави се пчеларством дуже од три деценије и тренутно има око 230 кошница. Некада је то било далеко више, али се већ шест година у кикиндској регији дешава помор пчела, када сви одгајивачи трпе велике штете.

Припремио Бранислав Прокић

Слична ситуација и ове сезоне, али не као прошле године када је изгубљено близу 1.700 пчелињих друштава. Сада је страдао велики део пчела излетница и приметно је мањи број ројева пред кошницама.

“Сада је то само 10 одсто од пчела које би требало да буду овде. Ово су младе пчеле које сад излећу. Играју се испред, оне не носе ништа”, објашњава Иван Путник.

На северу Баната више од 500 пчелара, а одгајивачи након неколико пропалих сезона више не и не пријављују случајеве тровања пчела надлежнима.

“Кад год дође овај сунцокрет који је у принципу једина сигурна паша у целој Србији, уместо да нам помогне, да нас гура напред, он нас сахрани до идуће године и тако укруг већ годинама”, наводи Саша Чолак, председник Удружења пчелара Кикинде.

До масовног помора дошло је због употребе пестицида “фипронил” чије је коришћење у Србији забрањено већ осам година, али поједини паори и даље њим прскају усеве. Процењује се да је страдало око 50 милиона пчела у околини Кикинде.

“Када сам почео да се бавим пчеларством ја сам вадио 80 килограма сунцокретовог меда по кошници. Уназад шест година тај просек је мислим негде око шест до седам килограма”, наводи Чолак.

Последица тровања је и смањена потражња за кикиндским медом, јер грађани страхују да је нарушен квалитет.

“Грађани сад слабије купују мед због тих тровања, али ја могу да им кажем да је мед квалитетан, јер пчеле неће ићи на цвет који је затрован или који није за употребу.  Значи, мед је исправан”, истиче Иван Путник, пчелар.

Министарство пољопривреде Републике Србије годинама улаже значајна средства како би се ублажиле последице тровања пчела, али је приметан мањи број одгајивача заинтерсованих да наставе овај посао.

У удружењу пчелара Кикинде наводе да имају одличну сарадњу са полицијом, надлежним институцијама и еколошким инспекцијама, али званично одговорни за помор пчела још нису откривени.

Бранислав Прокић, РТС.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Суботица се умирити не може: Вучић нас вређа, а режим прима паре за мигранте (видео)

Суботица се умирити не може: Вучић нас вређа, а режим прима паре за мигранте (видео)

Могу НВО да нас називају ксенофобима и мрзитељима и психичким болесницима. Може и Вучић да …

СУБОТИЦА – Народ је устао: Доле Влада, хоћемо патроле због емигранта! (видео)

СУБОТИЦА – Народ је устао: Доле Влада, хоћемо патроле због емигранта! (видео)

Живела слободарска Суботица, живела Србија! Нећемо емигранте, доле Влада! Ово су поруке окупљених на великом …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *