ПОПИШМАНИЛИ СЕ! Бугари кмече Русима да им пусте мало гаса

ПРЕДСЕДНИК Бугарске – Румен Радев – изјавио је да су његовој земљи потребне „директне испоруке руског гаса“, а да је за то потребан – посебни гасовод.

Русија се била већ спремила за градњу тог и таквог гасовода – Јужног тока, али је Софија рекла „не“ и издала Русију под америчким притиском.

Хоће ли Москва преко свега прећи? Хоће ли вазална Софија – ако се то догоди – имати петље да својим газдама у Берлину, Бриселу и Вашингтону да жели Јужни ток?

Радев је јуче у Москви разговарао са Дмитријем Медведевом, а 22. маја ће га у Сочију примити Владимир Путин. И, биће то први сусрет председника РФ и Бугарске за протеклих 10 година.

Радев је у Москви два пута – прво у једном интервјуу, а потом и Медведеву – рекао једно те исто:

„Надам се да ће наше владе размотрити могућност директних испорука гаса из Русије дном Црног мора. Том гасоводу можемо дати име – Бугарски ток“.

Јужни ток је требало да до обала Бугарске годишње доводи 63 милијарде кубних метара гаса. Знатно више него што је тој земљи потребно, па би на даљем транзиту преко Србије у ЕУ зарађивала годишње око 3 милијарде долара.

Било је планирано да гас Јужним током потече 2015-те, али су Бугари 2014-те клекли и извршили неку врсту политичко-енергетског самоубиства.

Русија је била принуђена да се „прешалтује“ и окрене градњи Турског тока.

Бугари су сада спремни – што Радев и не крије – и на један крак гасовода, а то је 15,75 милијарди кубних метара гаса годишње.

Московски експерт Јуриј Јушков процењује да би тај један крак био сасвим довољан да задовољи потребе Балкана, укључујући и Мађарску.

Други крак Турског тока са грчке територије – како сада ствари стоје – може кренути и према Италији и према Бугарској.

О шансама Бугарског тока, Јушков каже:

„Бугарска се показала као несамостална и непоуздана земља. Зато од тог гасовода неће бити ништа ако они који њоме извана управљају не буду дали тврде гаранције да ће пројекат бити реализован. Са Американцима нико неће директно преговарати, али ЕУ мора јасно рећи да, у најмању руку, неће сметати пројекту“.

Јушков сматра да Софија фактички чека да Немачка одбрани Северни ток-2, па да започне преговоре са Бриселом. У стилу: ако може Северни ток-2… Ако то није „политички пројекат“, онда није ни Бугарски (Јужни) ток…

Факти

Актуелно

Кремљ: Русија жели да у билатералној трговини са свим земљама користи њихове националне валуте а не долар

Москва — Русија жели да у билатералној трговини са свим земљама користи њихове националне валуте …

Америка се припрема за битку с Русијом на Северном Атлантику

Америчка флота се припрема за сукоб с Русијом на Северном Атлантику, пише „Нешенел интерест“. Лист …

Један коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Simple Share Buttons