fbpx

Поплаве: Критично стање, ситуација у Бањалуци изузетно тешка

0
(0)

Ситуација на поплављеним подручјима у БиХ је тешка и улажу се огромни напори да се пружи наопходна помоћ угроженом становништву.

У Добоји јутрос ниво воде опада. Тамо засједа кризни штаб. Засједању присуствује и предсједник РС Милорад Додик. Влада Српске је у сталном засједању. Министар Жељко Ковачевић након разговора с директорима предузећа из области електропривреде одржаће конференцију за новинаре. На ванредној сједници Владе сачињен је распоред посјета министара  Српске поплављеним подручијима у Републици. Предсједник Додик изјавио је да нема потребе да буде уведено ванредно стање одбране од поплава у цијелој Српској, јер има општина које нису захваћене поплавама, као што је случај у Херцеговини. Поручио је да су власти Српске одговорне и да ће адекватно реаговати, те истакао да је протекли дан у Српској био тежак, да је обиловао падавинама које су направиле огромне штете.

Јутрос ситуација на подручју града Бањалука изузетно је тешка. Ријека Врбас излила се на неколико локација. Поплављена су насеља Лазарево, Дервиши, Кумсале, Карановац, Трн. Вода је прелила стари и нови мост у Трапистима. Однијела је мост у Чесми преко Врбање. Исто се догодило и с мостом у Пријечанима, као и с висећим мостом код Витаминке. Врбас пријети и градским мостовима, близу је изливања на Ребровачком и Венеција мосту. И половина мјесне заједнице Карановац је блокирана. Вода продире и у више стамбене објекте. Путни правац за Кнежево је обустављен. Вода је однијела и стари мост у Карановцу. Екипе Цивиллне заштите и ватрогасаца током ноћи су обављале евакуације. Проток воде кроз ХЕ Бочац је изузетно велики. Према ријечима Недељка Кесића, директора ХЕ, на компензацијском језеру хидроцентрале заустављено је 55 милона кубика воде. Проток Врбаса је 783 кубика. Према Бањалуци се испушта више воде него 2010. године.

Доток расте, а дио пута у близини централе је потопољен. Брана је стабилна, безбједна и нема разлога за панику.

У Челинцу драматично. Готово цијела општина је под водом. Путне комуникације у потпуности су у прекиду. У центру града вода је ушла у стамбене објект,а у  великом дијелу општине нема струје. Градски мост од синоћ је преплављен, а ниво Врбање и Јошавке и даље расте. Позвали су у помоћ и ронилачки клуб „Бук“ јер је неколико кућа у потпуној блокади и неопходна је евакуација породица, а нарочито породица с дјецом.

Упркос надљудским напорима, ријека Дрина није заустављена, ни преусмјерена на устави код Орловог поља и у Бијељини се понавља катастрофална поплава из 2010. године. Снагом три Дрине – с протоком од 3.000 кубних метара у секунду, вода се разлила преко насеља Амајлије и Попови. Поплављено је 25 села . Канал Дашница, који протиче кроз град пропустио је на два мјеста у близини зграде ЦЈБ, гдје је становништво врећама пијеска током ноћи спречавало ширење воде ка центру града. Очекује се долазак шест петочланих екипа рафтинг клубова „Тара-Дрина“ из Фоче са џиповима и чамцима који ће с припадницима Цивилне заштите радити на спасавању становништва и имовине угрожене поплавама.

 

Независне новине

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Србији прете поплаве, уведена дежурства на терену

5 (1) У појединим деловима Србије уведена је ванредна одбрана од поплава, а због најаве …

Полиција трага за наоружаним мигрантима који су пуцали на полицију код Бањалуке

5 (2) БАЊАЛУKА – Полиција Републике Српске активно трага за групом миграната који су користеће …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *