Поплаве су нанеле огромну штету пољопривреди

0
(0)

Београд — Министрака пољопривреде Снежана Богосављевић Бошковић каже за Б92 да су полаве начиниле огромну штету пољопривреди у Србији.

Гостујући у Вестима ТВ Б92, министарка је рекла да тренутно располаже подацима са подручја која су била мање погођана полавама, док се наредних дана очекују и подаци из места где су полаве биле јачег интензитета, али да се већ сада може рећи да је штета огромна.

„Подаци нам указују на огромну штету у Колубарском округу где је поплављено 27.000 хектара, у Браничевском 26.000 хектара, на подручју од Љубовије до Шида 17.000 хектара. Од Трстеника до Крушевца уништене су површине под повртарском и ратарском производњом, а слично је и од Чачка до Краљева. Многи пољопривредници претрпели су тоталну штету“, каже Снежана Богосављевић Бошковић.

Она је додала да је и сточни фонд доста страдао – негде су страдала појединачна грла, а негде и читаве фарме. Само је у једној фарми код Свилајнца страдало око 2.000 јагњади, а поплаве су однеле и целе фарме пилића, неколико рибњака, као и велики број кошница.

Министарка поручује пољопривредницима да буду стрпљиви, јер прво морају да се сагледају све размере штете. Она подсећа да су огромну штету претрпеле и инфраструктура и енергетика, као и да су оштећени бројни стамбени објекти.

„Оно што могу да кажем је да ће се након сагледавања штете радити на утврђивању приоритета. У највећој могућој мери помоћи ћемо да људима превазиђу ову ситуацију. Прво ћемо да обезбедимо репроматеријал – семе и ђубриво – како би се обновила производња где је то могуће“, каже Снежана Богосављевић Бошковић.

Према њеним речима, најављена је и велика помоћ донатара, попут Инистута за кукуруз, Института за ратарство и повртарство, али и многих других.

Поред помоћи у санацији штете, пољопривредници могу да очекују и стручне савете. Министарка каже да стручне службе већ узоркују земљиште, да се раде анализе, утврђује се састав земљишта, као и да ће се после тога изаћи са препоруком како да пољопривредници обнове производњу, које културе да гаје и како да поправе статус земљишта.

Инспекције истовремено врше строге контроле како храна која је била у контакту са поплавама не би стигла до корисника. Контролишу се како поплављена подручја, тако и пијаце и трговине.

Снежана Богосављевић Бошковић каже и да је уклањање мртвих животањина из поплављених подручја у току. Након уклањања лешева следи чишћење, па тотална дезинфекција како би се припремио терен за повратак људи и животиња у подручја која су била погођена поплавама. Министарка поручује да ће све то бити завршено у најкраћем року.

 

Б92

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Kесеровић: Воће у Србији најскупље за последњих 15 година

0 (0) Професор Пољопривредног факултета у Новом Саду Зоран Kесеровић рекао је данас да је …

Београд: Произвођачи незадовољни откупном ценом и увозом из Албаније, просули гајбе парадајза испред Министарства пољопривреде

5 (2) Представници Синдиката паора и индивидуалних пољопривредних произвођача у оквиру синдиката Слога изразили су …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend