Клизиште код Травника формирало језеро

0
(0)

Померањем земљишта у шумском рејону Крмаре, у близини Травника, формирано је језеро. Вртача испуњена водом код старијих мештана изазива страх, док млади планирају да природно чудо искористе за разне активности, али и за заказивање романтичних ноћних састанака, далеко од строгих родитеља и подозривих очију патријархалне чаршије.

Огромно клизиште које се покренуло у шумском рејону званом Крмаре, 12 километара од места Мехурићи код Травника, формирало је језеро, пише Портал.ба.

Наиме, у горњем сливу реке Јасенице услед покретања целог брда у корито реке, од наноса камена, стабала и земље, формирана је брана ширине између 50 и 80 метара, те је том приликом настала већа акумулација, тачније језеро дужине око 500, ширине 30 до 50, а дубине око 20 метара.

jezero-travnik2

Померањем земљишта од киша које су протеклих дана непрестано падале, те топљењем снежног покривача који је у мају на планини Влашић био виши од метра, у опасност је доведено више домаћинстава из оближњих села. Ливаде и планинске куће, у којима становници бораве током испаше, клизишта је снела у реку Јасеницу. Том приликом није било људских жртава. Међутим, даљи опстанак новоформираног језера доведен је у питање.

Док се део старијих мештана неизмерно плаши пуцања природне бране, које би у опасност довело део Биљанске долине која има око 10.000 становника, млађи и они жељни авантуре већ увелико планирају порибљавање језера поточном пастрмком, те купање у кристално чистој води или бављење рекреацијом на овом подручју.

Природа је на себи својствен начин за неколико сати направила чудо које изазива дивљење.

Језеро са бистром водом окружено је шумом у којој има и четинара и могло би се сврстати у природне лепоте. Слободно се може и упоредити са примерима нетекнутих природних оаза.

РТС

фото: Дневно.ба

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Напредно грађевинарство: ТРЕЋЕ клизиште прорадило и обрушило се на Коридор 10!

0 (0) На источном краку Коридора 10, на делу ауто-пута од Ниша ка Пироту, код …

Због бране (Вучићевог кума) на Лиму у Прибоју, прорадило клизиште, приватне куће су у опасности !

0 (0) ОО Двери у Прибоју подсећа јавност да је инвеститор хидроелектране фирма „Mini hydro …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend