Поред ВЕЛЕИЗДАЈНИКА и остатак Сорошеве агентурне мреже кидише на Србију

Поред ВЕЛЕИЗДАЈНИКА и остатак Сорошеве агентурне мреже кидише на Србију

Београд — Председница Београдског фонда за политичку изузетност, другим речима шиптарска лобисткиња на грбачи Србије, промотерка свих антисрбских вредности и награђени србомрзац Соња Лихт наводи да је онима који су за „замрзавање“ косовског проблема свеједно шта ће бити са Србијом.

У интервјуу за београдски недељник „Нови магазин“, Соња Лихт је оценила да је протоком времена јачала „тврдоглава опсесија да је најбоље да се конфликт замрзне“ и очекивање да ће се нешто добити у далекој будућности.

„Одлагање је довело до тога да се сада боримо с химерама (неостваривим замислима). Рационално знамо да је де факто Кумановским споразумом, а онда и де јуре 2008. кад је Косово прогласило независност, оно постало независна држава и тешко је уопште замислити да Косово буде део Србије. То сви знамо, тешко се изговара и разумљиво је што се тешко изговара, много је емоција“, рекла је она.

Соња Лихт је додала да је много политичара и велики део медија смишљено играло на емоције грађана и на подстицање страсти које не могу бити задовољене, тако да је друштво сада даље од увида у то да се реалност мора прихватити, и да у оквиру тога Србија добије највише што може, а пре свега Срби на Косову.

„Ако се настави ово растезање у недоглед, питање је да ли ће на Косову остати неки Србин и Српкиња. Узгред, са Косова је отишло и много Албанаца“, додала је она.

Она је рекла да је Србији у интересу да Косово буде нормално друштво, да се и једни и други развијају и да имају могућност да ту живе, иначе ће отићи све оно што је „младо и покретљиво“.

„Врло сам забринута и надам се да је Православна црква свесна своје огромне одговорности. Не само зато што има одговорност према тим истим Србима на Косову, свом стаду, она има одговорност и као једна од ретких институција којој још добар део људи верује. Овде постоји огромно неповерење у институције, ни Црква више није на том нивоу као раније – показују истраживања, али њој верују и верници и неверници и баш зато је степен њене одговорности огроман“, оценила је она.

Одговарајући на питање да ли је погађа критика интелектуалне елите да је превише блага према председнику Србије Александру Вучићу, Соња Лихт је рекла да је не погађају појединачни ставови, већ слабост способности размишљања интелектуалне елите, и велики опортунизам.

„Па, део те интелектуалне елите се није усудио да дигне глас 1972. кад је мој муж ухапшен као студентски лидер, део те елите се није усудио да подигне глас кад је кренула репресија према студентима, напротив, сада се то или прећуткује или крије. Део те интелектуалне елите је ћутао када је Милошевић са својом разорном националистичком политиком долазио на власт и учвршћивао је. Део те елите бацао је дрвље и камење на Ђинђића све док није убијен, па се после променила плоча. Неки су били убеђени да је прави начин политичке борбе да будете бели листић, да се одрекнете свог основног грађанског права. Не погађају ме појединци, погађа ме слабост и понекад велики опортунизам те исте интелектуалне елите“, додала је она.

Она је додала да је нормално то што је грађанско друштво поларизовано и што има оних који мисле да ако неко подржи део онога што каже или уради Вучић, он мора да буде против оних који су врло критични.

„Ја не судим тако, рекла сам за пријем поводом ромске политике; то је за мене политички исказ. Друго, ја сам подржала политику према мигрантима 2015. и мислим да је Вучићев чврст став омогућио да се не деси ниједан озбиљан инцидент. Мислим да је добра и иницијатива за унутрашњи дијалог, али није се развијао онако како сам се надала“, рекла је она.

Соња Лихт је додала да јој се много шта не допада: слабе институције и то што је већина медија у Србији кренула искључивим, острашћеним, таблоидним путем, а то је рушење самог друштвеног ткива.

„Има много тога што замерам у политици према медијима, много више пажње треба посвећивати институцијама, подели власти, јачању правосудне власти, јачању Скупштине, законодавне власти. Али понекад се осећам као припадница мале групе која није спремна да одбаци добре идеје зато што је XY носилац тих идеја, односно да прихвата лоше идеје зато што је њихов носилац неко други“, рекла је Соња Лихт.

Бета

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Шта се ваља иза Валача: Трафостаница и Вучићеви биткоини у ћорсокаку

Шта се ваља иза Валача: Трафостаница и Вучићеви биткоини у ћорсокаку

Бриселским споразумом Александар Вучић и потписник Ивица Дачић, предали су Албанији и Албанцима на поклон …

Слободан Антонић: Тренутак истине – Неке црвене линије ипак постоје

Слободан Антонић: Тренутак истине – Неке црвене линије ипак постоје

Ближимо се тренутку косовске истине: да ли Вучић само због изборног рејтинга избегава и одлаже предају Косова, или …

Један коментар

  1. treba dobro paziti na sto ne smete zgaziti: ne umazati se, ne zasmraditi se, ne iznervirati se. ono ostaje isto, zgazeno il zaobidjeno. bolje korak levo il desno pa pravo.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *