Хроника

Породица “самоубице” П.Гојковића омбудсману Јанковићу: Није стављена тачка!

БЕОГРАД – Породица Предрага Гојковића, који је пре више од две деценије пронађен мртав у стану омбудсмана Саше Јанковића саопштила је данас да на тај случај није и не може бити стављена тачка, те да кријере и политички интереси не могу бити важнији од смрти њиховог сина, за коју тврде да никад није расветљена и да никад није потврђено да је он извршио самоубиство.

Цео тај случај својевремено је заташкан, што је познато свим актерима, укључујући и омбудсмана Сашу Јанковића, тврди породица Гојковић у отвореном писму јавности достављеном Танјугу.

„Већ неколико дана једна од ударних тема у средствима информисања у Србији је заштитник грађана Саша Јанковић. Једни га оптужују да није имао дозволу за пиштољ из кога је у његовом стану живот изгубио наш син Предраг Гојковић. Други пишу петиције за његову заштиту, а забринут је и ОЕБС. Смрт нашег сина је споредна ствар, проглашен је самоубицом”, наводи породица Гојковић у писму јавности.

Они наводе да се о њиховом сину пише као о самоубици, иако је чинејница, тврде, да је 1995. неко зауставио истражни поступак о том случају, те да су они до данас безуспешно покушавали да на то скрену пажњу и да издејствују да се дозна истина.

„Ми знамо, а знају и непосредни учесници , Саша Мишић, Ђорђе Грубачић и Саша Јанковић, да је цео случај у полицији и судству био намештен и заташкан”, каже се у писму.

Гојковићи напомињу да их не занима ничија политичка каријета и политички интереси, те указују да се ауторитет функције може сачувати само ауторитетом личности којој је поверена.

„Обраћамо се тужилаштву, полицији и суду, поверенику за информације од јавног значаја господину Шабићу, па и заштитнику грађана Саши Јанковићу, да објаве комплетан судски предмет. Записник са лица места, фотографије, скице, све изјаве узете тог дана и касније, налазе обдукције и парафинске рукавице. Нека стручњаци ураде реконструкцију догађаја и кажу у чијој је руци био пиштољ”, наводи се у писму.

„Ево, да овом приликом прихватимо да је нормално да се у редовној процедури дозвола за пиштољ добија само дан пре убиства, да је нормално да у стану поред пиштоља буду пендрек, кутија од бомбе, и, како у записнику пише, меткови, да родитељи Саше Јанковића о случају буду обавештени одмах након догађаја и већ око 15 часова отац крене из Лознице за Београд, да је нормално да се нама, родитељима, за случај јави тек у 21 сат увече – 7 сати након догађаја – да је нормално да код смртног случаја на лице места не изађу јавни тужилац и истражни судија, да је нормално да истрагу поведе инспектор Секуловића, па га замени Бонифантић, који има везе са учесницима из Лознице, да налаз обдукције нисмо могли добити два и по месеца, да смо на налаз парафинске рукавице чекали 6 месеци, да је у једном периоду предмет био загубљен и много тога још. Нека је све то нормално”, наводи породица.

„Тражимо одговор само на ова два питања:

Јанковић тврди да није био у стану када се догађај десио и да није улазио у собу у којој је био покојник (прва изјава дата након догађаја). То исто тврди и Саша Мишић. Полиција их је затекла у стану када је дошла. Како је онда парафинска рукавица узета од њих позитивна, имајући у виду временско и просторно ширење барутних честица. (У последњој изјави Јанковић каже да је миловао покојног друга по коси па су тако остале барутне честице, а ми га подсећамо на налаз обдукције у коме се каже да барутних честица није било ни на Предраговом лицу које је ближе пиштољу из ког је пуцано).

И друго питање, обдукцијом је утврђено да није било барутних честица на улазној рани покојног Предрага, да је погођен у леву горњу усну и да се метак кретао здесна улево и благо наниже. На фотографији се види да му је лева рука у џепу као и да је постава на десном џепу извучена. Након пада на леђа пиштољ остаје поред десне руке.

Да ли је то могуће? Која је то даљина са које човек може да пуца десном руком себи у леву страну лица и да притом не испусти пиштољ?

Пензионисани балистичар ког је ангажовала полиција тврди да је пуцано са даљине веће од 30 сантиметара, а наука каже да барутне честице остају на удаљености од 60 до 110 цм, зависно од пиштоља и муниције. И зашто то одмах није утврђено за конкретан пиштољ и муницију него је све брзо враћено власнику.

Да ли то искључује самоубиство, нека кажу стручњаци”, пише породица Гојковић и закључује: „Ако је Саша Јанковић ставио тачку на овај случај, Србија не сме”.

Шабић: МУП да објави све релевантне документе

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић апеловао је данас да Министарство унутрашњих послова да објави комплетне релевантне податке о случају самоубиства које се пре 22 године догодило у стану садашњег заштитника грађана Саше Јанковића, саопштено је из поверениковог кабинета.

Како је Шабић навео, добро је што се МУП одазвао његовом претходном апелу и што је објавио документе који у потпуности на неспоран начин потврђују да је оружје било потпуно легално, али сматра да треба објавити и све друге релевантне документе из криминалистичке обраде.

„Имајући у виду значај пуне истине и потребу да се с њом у складу сачува не само лични дигнитет Саше Јанковића, него и институције Заштитника грађана, апелујем да се објаве и сви други релевантни документи”, навео је Шабић у писму министру унутрашњих послова.

Он је прецизирао да треба објавити резултате полиграфског испитивања за Сашу Јанковића конкретно, као и за друга два лица која су била подвргнута испитавању, без личних података. Такође, извештај о резултатима парафинске рукавице за покојног П.Г., документе који садрже закључке након спроведене криминалистичке обраде, као документе који садрже резултате ревизије криминалистичке обраде.

Он је рекао да је јуче, поводом тврдњи да је самоубиство извршено ‘нелегалним’ пиштољем Саше Јанковића, оценио да је потребно што пре окончати ову „мучну и штетну причу” и апеловао на МУП да објави све податке о власништву тог пиштоља.

Како је навео, добро је што се МУП одазвао апелу и што је објавио документе који у потпуности на неспоран начин потврђују да је оружје било потпуно легално.

„Међутим, МУП је, позивајући се на мене, иако се моја сугестија односила на објављивање оних докумената који доказују да су тврдње о нелегалности оружја потпуно неосноване, поред података о оружју објавио и један број других докумената из криминалистичке обраде”, каже Шабић.

Он је навео да код таквог опредељења остаје нејасно због чега нису објављени и сви, комплетни документи из криминалистичке обраде, будући да то може, како је рекао, макар и код малог дела јавности, за последицу имати одржавање непотребних дилема и нејасноћа.

„У интересу истине и атмосфере неопходне демократском друштву, очекујем да МУП и ове податке објави у најкраћем могућем року”, навео је Шабић.

 
Танјуг

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

�оментара

  1. Tako je kad imamo homosexualce na vlast bandite lopove kretene lazove spijune bolesnike . I Zena Divca ubi mladog Luku na Brankovom mostu pa je oslobodise i namestise neduznom mladicu koji je u to vreme bio u Kinu . Svu balavurdiju treba pohapsiti i osuditi na sud i streljati. Ko stiti Sasu ko kazite ko ga stiti .Niko drugi do ubice , zlocince iz njegove religije nacije jer on nije Srbin a kao takav je i na vlast pa palamudi i zavarava narodo. kako jedan okoreli ubica da je postao zastitnik naroda .Tako su i ratne zlocince ubice koljase Srba na Kosovo postavili da bude zastitnik Srba . Ako nece homosexualci da pristanu da se Sasi sudi onda ujak ima prava i porodica Pokojnog Predraga da uznu zakon u ruke . Sram vas bilo bitange . Ko je profitirao na unutrasnje organe Predraga Gojkovica ??????????? dalije Ceda o tome pravi sud Srbije treba da donese odluku . Sasu svi znaju jos iz Loznice ali znamo ga i u Beograd kad je kobajagi studirao a nista nije znao i dobio je diplomumislim 2005 godine . Takvima su roditelji pisali diplome . Svuda je on poturao svoju guzicu .Ako niste znali on je nosilac raznih stranih ordena izmedju toga dobio je i orden Francuske za rasturanje Srbije. Znamo jos kad je radio kao novinar pa ministar za sport a da je iz Fizickog u skolu uvek imao jedva prelaznu ocenu 2 . Dali je za ubistvo Predraga dobio krisom medalju od njegovih vitezova to sud treba da ustanovi i obelodani . Njega je jedna strana spijunska organizacija sa samog severa Evrope 2012 godine predlozila da bude zastitnik gradjana Srbije jer sa njime je lako nastaviti ubistva u Srbiju . Ko bi rekao da ovakav ubica i kriminalac moze da se rodi u Loznicu

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!