fbpx

Породиља без плате и књижице 17 месеци

0
(0)

ДА случај стотинак трудница и породиља из фирме „Хенди тел“, о којима су „Новости“ писале, није усамљен, говори прича наше читатељке Александре Илић из Сомбора. Ова мајка двоје деце већ годину и по обија прагове и још увек није успела да оствари своја законом заштићена права. Иако у радном односу, она од 16. јануара прошле године не прима плату, здравствена књижица јој је неоверена и нема права на здравствену заштиту!

Александра је, наиме, запослена на неодређено време у фирми „ДЕМ-Хелас“ ДОО у Сомбору. Почетком фебруара 2017. године установљено је да има ризичну трудноћу и да мора да мирује, па јој је лекар отворио боловање. Лекарска комисија јој продужава одсуство 6. марта исте године и оно траје до 6. септембра, када отвара породиљско боловање.

– Фирма у којој сам запослена је и даље активно привредно друштво, али више не послује – каже наша саговорница. – Због тога су сви радници послати на тржиште рада још током априла и маја 2017. године, а ја сам остала једина запослена, јер по закону нису смели да ме отпусте током боловања. У почетку су ме уверавали да ће све бити у реду са мојим зарадама и доприносима, али то се до данас није догодило. Било је потребно само да послодавац отвори посебан, наменски рачун заболовања, јер има право на рефундацију моје зараде од државе. Молим их од маја прошле године да ме пусте, као све моје колеге, да одем на евиденцију Националне службе за запошљавање, да примам барем ту надокнаду. Одговора нема.

По налогу Инспектората за рад у Сомбору, предмет Александре Илић је у Прекршајном суду већ пуних 14 месеци. Та пријава се односи само на неисплаћену зараду за првих 30 дана боловања, јер за остало Инспекторат није надлежан. У осмом месецу трудноће, обратила се и Полицијској управи Сомбор, Одељењу за сузбијање привредног криминала. Основно тужилаштво у Сомбору је недавно известило да „прати поступак пред Прекршајним судом и да нема потребе да се покреће нови поступак“.

Обраћала се и Републичком фонду за здравствено осигурање, Министарству за рад, министарки без портфеља задуженој за демографску политику, Народној скупштини…

– Резултат свега је да већ седамнаест месеци, прво одржавам трудноћу, а сада одгајам дете без иједног динара. Од послодавца не добијам ништа, јер не исплаћује зараде, иако је активно привредно друштво, а ни од државе јер тај исти послодавац није уплатио порезе и доприносе. Уколико сама дам отказ, немам апсолутно никаква права. Све су ми свесно и без срама ускратили. И одбијају било какав контакт са мном, чак и телефонски. А по истеку породиљског боловања, требало би да се јавим на посао. Само не знам где, када фирма не послује – пита се Александра.

КАЖЊАВАЊЕ ТРУДНИЦА

АЛЕКСАНДРА Илић сматра да су послодавци у Србији најзаштићенија врста, они крше закон, а не бивају кажњени. Трудницама и породиљама којима су законом заштићена сва права – та иста права се у пракси одузимају. Због лоших послодаваца кажњавају се породиље, у времену када се сав акценат ставља на повећање наталитета.

Ј. Ж. СКЕНДЕРИЈА, Новости.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Загађеност ваздуха – док се држава не активира, готово цела Србија се гуши

0 (0) Ваздух у главном граду Србије и данас је лош. На светској листи најзагађенијих …

Право на достојанствен рад се мало поштује

1 (1) Око 350.000 људи у Србији ради за 27.000 динара, још толико има плату …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *