Поскупљују гас, струја и роба широке потрошње

Поскупљују гас, струја и роба широке потрошње

0
(0)

Нова 2013. година наговештава удар поскупљења скоро свих роба. Без дажбина увозићемо аутомобиле, белу технику, кућну хемију, храну… Рачуни за утрошен гас увећани за десет одсто. Јефтинија набавка страних производа не доноси боље снабдевање

ПРВИ дани ове, 2013. године, донеће увозницима мањи трошак за куповину иностране робе, али то, бар према рапорту из овдашњих продавница неће значити и ниже цене за крајње купце тих производа. С друге стране, стижу најаве „свежих“ аргумената за нове, више цене. Поскупљује нам, тако, од следећег месеца гас за десет одсто, а према сазнањима „Новости“ и струју ћемо, већ од првог дана марта, плаћати за 12 до 15 одсто више. Повољнију цену плаћаће око 400.000 домаћинстава који су социјално угрожени.

БЕЗ ЦАРИНЕ

ОД уторка се, на основу примене Прелазног трговинског споразума, без царине из земаља чланица ЕУ, у Србију увозе путнички аутомобили, бела техника, кућни апарати, аутомобилске гуме, кућна хемија и друга роба широке потрошње – подсећа начелник Одељења Управе царина за порекло робе Владимир Филиповић. – На режиму бесцаринског увоза из ЕУ су фрижидери, замрзивачи, машине за прање посуђа, машине за прање и сушење веша, затим ручни алат, мотике, будаци, ашови, ручне тестере… Без царина увозићемо и гелове за туширање, шампоне за косу и пасте за зубе, као и више врста играчака, обуће… Нема више намета и на одређене врсте јогурта, чоколада и производа од чоколаде, маргарине, сладоледе, тестенине, бисквите, кечап, пиво добијено од слада, вермут и остала вина од свежег грожђа, флаширане воде…

Без намета се увозе путнички аутомобили пореклом из ЕУ, и то са бензинским мотором запремине од 1.000 до 3.000 кубних сантиметара, или са дизел мотором од 1.500 до 2.500 кубика.

Процене увозника су да би то у просеку могло да спусти цену аутомобила за око 200 евра. Међутим, од првог дана ове године, уводи се еколошка такса за коју купци нових возила морају да плате 140 евра. То „топи“ уштеду за куповину возила на око 60 одсто.

ЦЕНОВНИЦИ

ПРЕМА првим најавама из трговина, баш су увозници и произвођачи козметике, слаткиша, супа из кесица, прерађевина од воћа, алкохолних пића… пожурили да прве куповине у овој години означе вишим ценама. Разлог за то је, кажу, набавна цена и цена репроматеријала.

Од Нове године царина за увоз јунећег меса из ЕУ се снижава са 18 одсто на 15 одсто, за јагњеће месо са 18 на 16,5 одсто, на свињско месо са 18 на 15 одсто и на пилеће месо са 15 на 12 одсто… И, док је мањак тражње већ утицао да се цена јунећег, а посебно свињског меса врати на ниво од летос, пилетина не престаје да поскупљује. Тако је за викенд пред празнике, килограм филеа коштао и преко 750 динара, односно два пута више него, рецимо, килограм прасећег меса.

Према сазнањима „Новости“, ускоро би, и то значајније, могла да поскупе јаја. Произвођачи своје незваничне најаве поскупљења ове намирнице за 20-30 одсто правдају чињеницом да цена хране са око 70 одсто учествује у вредности ове робе на тржишту. А, подсећају: кукуруз је у току 2012. године повећао цену за више од 50 одсто, док је сојина сачма скупља за преко 70 одсто у односу на крај 2011. године.

ГОРИВО ДА су цене хране и осталих производа у Србији пратиле тржиште горива, оне би сада биле око десет одсто ниже него у августу ове године. Наиме, талас појефтињења нафтних деривата у Србији почео је још летос, па је тако за четири месеца, такозвани обични бензин појефтинио за скоро 15, а дизел за око десет динара. Овакав сценарио последица је пада рафинеријских цена, како код нас, тако и у иностранству, али и релативно стабилног курса динара према евру и долару.

 

ПОРЕМЕЋАЈИ

КУПЦИ примећују све веће нелогичности у ценама бројних намирница које свакодневно купују. Тако је, на пример, данас могуће набавити килограм свињског меса за око 350 динара. Готово да толико коштају и паприке бабуре које су у понуди. Кажу, није им сезона, а и увозне су… Кромпир је достигао вредност мандарина, а домаћице примећују и да је данас јефтиније исцедити свеж сок од купљених поморанџи, него у радњи купити сок у тетрапаку… Јабуке коштају више него банане, а кисели купус у вакууму има вредност три пута већу него онај свежи.

Поред тога, и део трговаца ће, упркос договору који су постигли крајем прошле године, ипак повећати марже и на део основних животних намирница. Последњег дана 2012. године је, да подсетимо, престала да важи Уредба о ограничењу трговачких маржи на десет одсто за најосновније прехрамбене производе.

НАМЕТИ

ОД овог месеца, грађани многих градова у Србији плаћаће скупље вртић за своје малишане. У Београду је ова услуга скупља за око 1.000 динара, а Новосађани вртић већ више за око 900 динара плаћају од децембра. Нишлије чекају одлуку о висини поскупљења смештаја најмлађих одмах после празника. Локалне управе широм Србије одлучиле су се и за повећање цена других услуга.

Јануар је донео и нове акцизе на гасна уља и течни нафтни гас, уколико се користе као моторно гориво за превоз лица и ствари. За гасна уља акциза је до краја прошле године била 37 динара по литри, а од 1. јануара 39,50 динара за исту количину, док ће на гасна уља намењена превозу терета бродовима у унутрашњем саобраћају, пољопривреди или за грејање, акциза бити 2,5 динара по литру. Уколико се течни нафтни гас користи као моторно гориво у транспортне сврхе, акциза су од 1. јануара 19,21 динар по литру, а за грејање 4,40 динара по литру.

Повећава се и акциза на цигарете, а следи и редовно усаглашавање овог намета са растом цена на мало. То ће, средином овог месеца, донети повећање цена и на киосцима за десетак динара. 

КУРС

ЗАДУЖЕНЕ у еврима, а у ту категорију спадају грађани, привреда, па и држава, веома радује вест да је евро у претходној години јачао дупло мање него инфлација, односно 6,9 одсто. Данас, тако, евро вреди 112,3 динара, док је истог дана 2012. године био 104,9 динара. Јача домаћа валута утицаће и да биланси фирми буду бољи, али ће, ипак, штету имати извозници, посебно они који не зависе од увозних сировина, као и грађани који имају штедњу у европској валути.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Ивањичка села без струје због снега: „Живимо као у каменом добу“

Ивањичка села без струје због снега: „Живимо као у каменом добу“

0 (0) Снег у ивањичкој општини оставио је бројна села без струје. Под теретом тешког …

Још већи рачуни за струју јер народ напредним лоповима и страним мештарима треба да плати ветрењаче и минихе

Још већи рачуни за струју јер народ напредним лоповима и страним мештарима треба да плати ветрењаче и минихе

5 (8) Влада Србије донела је уредбу о увећању посебне накнаде за подстицај повлашћених произвођача …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend