Посланици ДЈБ: Отворено писмо свим народним посланицима

Посланици ДЈБ: Отворено писмо свим народним посланицима

Драге колеге народни посланици,

Институција Народне скупштине је у великој опасности. Одузете су јој све надлежности и практично је суспендована. Ово се дешава у тренутку у коме чињеница да су нас грађани бирали да у Скупштини штитимо њихова права и интересе има посебан значај. Епидемија коронавируса у Србији код грађана изазива осећај велике неизвесности и страха, а код неких чак и панике. На свим државним институцијама је велика одговорност да у складу са Уставом и законима Србије учине све да кроз ову кризу прођемо што безболније.

Као што знате, Устав Републике Србије прописује да одлуку о увођењу ванредног стања доноси Народна скупштина, а да у случају да је донесе било ко други, Народна скупштина има обавезу да у року од 48 сати потврди или поништи ту одлуку. Устав такође прописује да у случају увођења ратног или ванредног стања Скупштина заседа без позива у пуној надлежности.

Чињеница да су у периоду између 15. и 17. марта прекршене све ове одредбе Устава Републике Србије јасно говори да је уставни поредак у Србији угроженији него икада у новијој српској историји. Подсећамо вас да Народној скупштини надлежности да одлучује – нарочито у тренуцима великих криза – нису одузимане ни током изгнанства у Првом светском рату, већ је Скупштина заседала и на Крфу.

Позивамо вас да заједно одбранимо уставни поредак у Србији тако што ћемо заштитити интегритет, достојанство и надлежност Народне скупштине. Одбрана интегритета и надлежности Народне скупштине јесте наша дужност и обавеза према грађанима који су нас бирали да их у Скупштини представљамо и штитимо њихове интересе.

Током ванредног стања, док се укидају права грађана, ми морамо бити у првим редовима борбе против могућих злоупотреба и давања превелике слободе било ком државном органу да доноси евентуално неразумне одлуке под плаштом борбе против епидемије. Ми смо једина гаранција грађанима да се при укидању права и слобода зарад ванредног стања неће отићи предалеко, већ само онолико колико је то неопходно.

Молимо вас да овај позив на заједничко деловање у одбрани интегритета Народне скупштине схватите крајње озбиљно, јер ово није тренутак за партијско-идеолошке поделе, већ за очување принципа функционисања државе унутар уставних оквира.

Tренутак у коме се налазимо захтева да се без икаквих подела, заједно и храбро, заложимо за враћање свих уставних ингеренција и надлежности одлучивања највишем органу власти у земљи, у коме с поносом представљамо грађане.

У нади да ћемо се већ данас видети у Дому Народне Скупштине на Тргу Николе Пашића, срдачно вас све поздрављамо.

НАРОДНИ ПОСЛАНИЦИ ДЈБ

Саша Радуловић
Бранка Стаменковић
Војин Биљић

достајебило.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Наши наци-напредњаци донели тајну одлуку да присилно вакцинишу све пацијенте у болницама

Наши наци-напредњаци донели тајну одлуку да присилно вакцинишу све пацијенте у болницама

Народ у Србији ће, по свему судећи, морати опет на улицу! Више болница је противуставно …

Медицинари: Одлука о ПЦР тесту неуставна, хитно је укинути!

Медицинари: Одлука о ПЦР тесту неуставна, хитно је укинути!

Запослени у крагујевачком Универзитетском клиничком центру који нису вакцинисани мораће по повратку са одмора, боловања …

2 Коментара

  1. Устав се у овој назови држави гази од саме “инаугурације” ове жвалаве наказе која се сама наметнула да замени жуте термите и у потпуности је испунила задатак.
    Више него дупло је гори од свих претходника.
    Милошевић, кога сам презирао, ми сада изледа невин као беба у поређењу са овим ЗЛОМ које се устоличило.

  2. Апсолутно сам сагласан са поруком. Место опозицији (посебно групације СЗС) је баш сада тамо!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *