После буре у јавности кретени се коначно сетили да раде сопствени посао и испумпали воду из Старог Раса!

0
(0)

БАРА под којом је цело лето био локалитет Трговиште, део Старог Раса, у уторак је по хитном поступку исушена. Остала је жабокречина на овом локалитету, који је још од 1978. под заштитом Унеска, као део светске културне и природне баштине. После вишемесечне небриге, тек после апела у медијима игумана Сопоћана Теоктиста, у уторак су се „пробудиле“ институције и почеле да „дејствују“. Багер је у уторак уклањао и импровизоване бране мотела „Рас“ на Рашки, које су „сумњичене“ за потапање Трговишта.

Радници ЈКП „Водовод и канализација“ из Новог Пазара у уторак су одједном поправили квар на цевима и вода је делом сама истекла, а делом је испумпана. Директор предузећа Ханефија Браничанин не види ништа спорно у томе што је део светске културне баштине месецима трунуо под водом. И Министарство културе је тек у уторак реаговало. Из Министарства је саопштено да је на терен отишла помоћник министра за заштиту културног наслеђа Александра Фулгоси, са екипом стручњака, који ће, са тимом Републичког завода за заштиту споменика, остати на терену све до утврђивања комплетног чињеничног стања.

Министарство је навело да је Град Нови Пазар званично обавештен о доласку стручног тима и да очекује пуну сарадњу и већи ангажман локалне самоуправе.

„Водовод“, који није реаговао месецима, испумпавање је почео чим је најављен долазак екипе из Београда. Директор Ханефија Браничанин тврди да нису могли раније да раде, јер су чекали набавку опреме, а процедура јавних набавки дуго траје.

– Ми смо урадили наш посао. Нису нам ни тражили да чекамо Министарство културе – каже за „Новости“ директор „Водовода и канализације“ Браничанин. – Не видим у чему је проблем што је локалитет био под водом. Шта ће да му буде? Мени је приоритет да санирам квар у центру града, а не негде где нема људи.

Не много већи степен забринутости у овој ситуацију нису показали ни локална самоуправа, као ни стручњаци Републичког завода за заштиту споменика. Од тренутка када су констатовали да је Трговиште потпољено и затражили испумпавање, више од два месеца нису учинили ништа да тај захтев буде и реализован.

ТАСОВАЦ ТРАЖИ КРИВЦЕ

ЧИМ локалитет Трговиште, колевка српске државе, буде саниран, биће постављено питање одговорности, најавио је у уторак министар културе Иван Тасовац. Он ће кривце тражити и на републичком и на локалном нивоу.

М. НИЋИФОРОВИЋ, И. МИЋЕВИЋ

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Захтевамо оставке и смену свих директора и руководица српских служби безбедности!

5 (10) Јуче је српским информативним простором прозујао видео у коме су главни актери бивши …

У Немањиној пећини молитва после три века

5 (5) ПОСЛЕ тачно 329 година, у чувеној Немањиној пећини у Старом Расу, на темељима …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend