fbpx

После млекара и сточара на ред да буду уништени од стране напредних идиота стигли су и повртари

0
(0)

Београд – Наши повртари не могу да продају своје производе

Лоше временске прилике овог пролећа никако нису ишле на руку повртарима. Међутим, много више од времена наштетиле су им ниске откупне цене, преноси Н1.

Наиме, цене домаћих производа драстично су оборене због вишеструко јефтинијих производа из увоза, а потражња воћа и поврћа из Србије све је мања. Спас посрнуле пољопривреде стручњаци виде у удруживању по реформисаном задружном принципу, у чему би, кажу, морала да посредује држава.

Која је разлика између српског и македонског парадајза? Звучи као виц, иако српским повртарима свакако није до шале. Јер разлика је у цени.

Тако се македонски или албански парадајз продаје по цени од 90 динара, док цена домаћег иде и до 160. Нешто је мања разлика између шпанске и домаће паприке, 100 према 120 динара, а драстична је кад је реч о увозном белом луку.

Када је куповна моћ ниска, цена диктира потражњу – каже економски закон. Пољопривредници кажу да су им зато тезге крцате, а кантари најчешће празни. Баш као и џепови.

„Ми који производимо нешто или ови што више производе од мене овде људи немају неки економски интерес кад дођу на пијацу овде, нема овде неке велике добити зараде, ово је преживљавање чисто“, каже Зоран, повртар из Обреновца.

 Преживљавају, кажу и други, иако су, тврде њихови плодови и бољи и лепши од страних.

„Јел видите ви боју коју ово мора да има. То је домаће“.

А домаће се бере сваки дан, док конкуренција данима путује до српских тезги.

Н1

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Произвођачи са југа Србије бацају парадајз: За албански има места, а за нас ништа (видео)

4.9 (13) Мештани села на југу Србије уништили су на стотине тона парадајза јер им …

Србија: Држава презадужена, 2021. замрзавање зарада у јавном сектору

5 (3) У 2021. години потребна је контрола раста пензија и плата, а оправдано би …

Један коментар

  1. Па нек извине господа сељаци, али нико им није крив!!! Они су први (са студентима) подржали рушење социјализма и стварање нео-либералне капиталистичке државе. Није им било добро онда кад су знали откупне цене својих производа и пре него што их посеју, а сад не знају цену ни кад их предају откупљивачу. Што каже једна новокомпонована песма „…ђавола сте тражили, ђавола сте добили…“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *