После Уставобранитеља Давенпорта и Дачић се напрасно забринуо за развој југа Србије

0
(0)

Приоритет у развоју државе треба да има југ Србије због опасности од одласка становништва с тог подручја, рекао премијер Србије Ивица Дачић. Премијер каже и да очекује добре вести у процесу евроинтеграција Србије. Дачић крајем следеће седмице на Косову.

Премијер Србије Ивица Дачић изјавио је да југ Србије треба да има приоритет у развоју државе због опасности од одласка становништва с тог подручја, истакавши да ће следећег месеца у Лесковцу бити одржан састанак чланова Владе и представника југа Србије. Поводом оптужби које је упутио Јонуз Муслиу, Дачић каже да нико не може да уцењује Србију.

Дачић је на свечаној седници Општине Гаџин Хан, на којој је заједно са шефом делегације Европске уније у Србији Мајклом Давенпортом уручио кључеве станова за 15 интерно расељених породица које су живеле у колективним центрима, указао на геостратешки значај југа Србије и на сву опасност од одласка становништва с тог простора.

„Југ Србије би могао да се пуни представницима других народа који би кроз 100 година, на пример, могли овај део Србије да прогласе својом историјском територијом“, упозорио је Дачић.

Он је рекао да је незапосленост на југу Србије највећа и да је у неким општинама незапослених и више од 50 одсто, оценивши да решавање питања избеглих и расељених недопустиво дуго траје.

Он је рекао да нарочито споро иде повратак на Косово и Метохију и да се тамо вратило тек око 4.000 расељених особа.

Премијер Србије је истакао да у Србији раније владе нису хтеле да се баве тешким проблемима, попут питања Косова и Метохије и економске ситуације у земљи.

„Нико није хтео да спроводи непопуларне мере. Ова влада је преузела ризик за будућност Србије стављајући на дневни ред тешка питања. Ако то не урадимо данас, морамо знати шта ће нам се догодити сутра“, поручио је Дачић.

На свечаној седници Општине Гаџин Хан, на којој су представници те општине уручивали Октобарске награде, премијеру Србије додељена је повеља за развој те општине и на ангажовану у отклањању последица поплава.

Иако сиромашна, општина Гаџин Хан дала је бесплатно земљиште за зграду у коју су се уселило 15 породица, чију су изградњу и опремање финансирали Европска унија и УНХЦР износом од 260.000 евра.

„Очекујемо добре вести из ЕУ“

Говорећи о европским интеграцијама, премијер Дачић је рекао да је жеља Србије да преговори о прикључењу ЕУ почну што пре и да Србија очекује добре вести.

Дачић је подсетио да током наредне недеље треба да буде обелодањен извештај о напретку Србије, а да ће 21. октобра у Луксембургу бити одржана прва седница Савета за примену Споразума о стабилизацији и придруживању.

„Очекујемо да у децембру буде усвојен позитиван закључак и, како је раније најављено, да најкасније до краја јануара 2014. године буде одржана прва међувладина конференција“, рекао је Дачић новинарима.

Дачић је обелоданио да је идеја била да у случају позитивног мишљења, међувладина конференција буде одржана у децембру до католичког Божића, док Европској унији председава Литванија.

Он је рекао да се, између осталог, зато Литванија последњих дана доводила у вези са честим службеним путовањима.

Решавање питања субвенција

Премијер је рекао да ће држава вероватно морати субвенције да даје тамо где постоји државни интерес, односно где нема комерцијалног интереса да неко купи то предузеће, али да ће се питање субвенција јавним предузећима решавати како се Србија буде приближавала ЕУ.

Дачић је указао да у ЕУ постоје јасни прописи шта је дозвољено, а шта није.

„У садашњим условима и у овом прелазном периоду треба се полако ослобађати тога да држава буде власник у предузећима“, рекао је Дачић.

Он је подсетио и да је најављена реформа државне управе и јавних служби и да треба видети колико људи ту треба да ради. „Алтернатива томе је да све пропадне“, рекао је Дачић и додао да су мере управо зато донете.

„Зато је то неко морао да уради. До сада нико није имао храбрости за то, а ове влада је имала“, истакао је Дачић и напоменуо да реформа државне управе и јавних служби подразумева и локални ниво.

Премијер је рекао и да сматра да чланови Владе не треба да примају накнаду за рад у управним и надзорним одборима.

Дачић је напоменуо да је био члан одбора Директората за цивилно ваздухопловство и да пет година није хтео да узме ни динара, а да су га „неки саветовали да узме новац и да дели људима“.

 

РТС

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Шкоро: Неокомунисти и Милогорци

4.8 (6) Пораз Мила Ђукановића и његове партије на изборима у Црној Гори после више …

Мирослав Лајчак: Први пут се говорило о правно обавезујућем споразуму

5 (5) По први пут смо разговарали о правно обавезујућем свеобухватном споразуму, рекао специјални изасланик …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *