Хроника

Пословање фирме трговца оружјем Бранка Стефановића оца министра полиције строго поверљиво

Случај Бранка Стефановића, оца актуелног министра унутрашњих послова, својеврсни је парадокс – што се више информација о пословању овог трговца, а однедавно и произвођача оружја појави у јавности то је мање јасан узрок изненадног пословног успона његове компаније и улоге коју је у том успеху евентуално имао његов син.

Ову недоумицу око недозвољеног утицаја министра полиције, према речима адвоката Ивана Нинића, најбоље би управо Министарство унутрашњих послова могло да разреши.

– Ми и даље не знамо да ли је или није било трговине утицајем и сукоба интереса који су утицали на то да Бранко Стефановић добије повлашћен третман. Ниједан медиј није објавио ту информацију, нити би по свему судећи могао да је добије, пошто је већина докумената везана за овај случај класификована као поверљива. Баш зато би улога МУП-а била значајна, пошто би они, објављивањем свих докумената везаних за процедуру давања сагласности на то да се Стефановић бави трговином оружјем, стали на пут свим спекулацијама. Објављивање тих докумената, наравно уз анонимизацију осетљивих података, заједно са упоредном документацијом би најбоље показало да Стефановић није имао посебан третман, каже Нинић.

Према његовим речима, кључно питање које би Агенција за борбу против корупције требало да постави везано за овај случај је – да ли би процедура добијања сагласности изгледала идентично у неком другом случају.

– Агенција је за време мандата Татјане Бабић писала детаљне извештаје који су се односили на сукоб интереса високих функционера. Последњи такви извештаји су се односили на Синишу Малог и Александра Вулина. Мали је искористио начело опортунитета, док је за Вулина тужилаштво закључило да нема основа за гоњење. То, међутим, не мења чињеницу да је Агенција радила свој део посла. Kадровским променама са том праксом се стало, наводи Нинић, додајући да не очекује да ће тужилаштво да се позабави овим случајем. Он подсећа да је Агенција својевремено препоручила разрешење тадашњег министра правде Николе Селаковића, због знатно блажег сукоба интереса.

Немања Ненадић, програмски директор Транспарентност Србија, сматра да је питање за Агенцију за борбу против корупције да ли је Небојша Стефановић одлучивао о питањима од интереса за фирму његовог оца.

– Хипотетички, Стефановић је требало Агенцији да пријави потенцијални случај сукоба интереса. Онда би Агенција проценила на који начин би он могао да одстрани сукоб, наводи Ненадић.

Лист „Данас“ је почетком ове седмице питао Агенцију за борбу против корупције да ли ће поводом овог случаја бити покренут одговарајући поступак али одговор још увек није стигао.

Фирма Бранка Стефановића, Јунајтед БГ добила је дозволу Министарства трговине за извоз оружја. Сагласност неопходну за ову дозволу добио је од Министарства унутрашњих послова на чијем челу је његов син. Недавно је портал „АрмсWатцх“ објавио текст у којем су истакли да су мине ваљевске фабрике „Kрушик“, у чијој продаји је посредовао Бранко Стефановић, завршило на ратишту у Јемену. Непосредно након тога, портал БИРН је објавио упоредну документацију из које се видело да је фирма са којом је повезан Стефановић куповала од „Kрушика“ оружје по повољнијој цени од државне фирме за трговину оружјем „Југоимпорт СДПР“.

Дозвола

Пре два дана Недељник је објавио да је фирма Бранка Стефановића добила дозволу Министарства одбране за производњу оружја. Министар Стефановић је у више наврата инсистирао да у пословима његовог оца нема ничег незаконитог.

данас.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Један коментар

  1. Ма какав сукоб интереса , то зли језици твде. Тата ће да буде спасиоц “Крушика”када га оборе на колена , матори Стефановић ће га платити целих 100 000 евра, потрошит ће једну целу зараду од извозне партије….

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!