Повлачи се спорни уџбеник из историје, Шарчевић најављује јединствене уџбенике

0
(0)

Спорни уџбеник ће бити повучен јер ће се од септембра користити нови уџбеници који се управо прегледају

Спорни уџбеник из историје, чији је издавач „Бигз школство“, и у коме се наводи да је данак у крви омогућавао дечацима да напредују на друштвеној лествици, следеће школске године се неће наћи пред ученицима.

Иако надлежни признају да је питање позитивних страна данка у крви у једном делу неумесно, ова књига ће бити повучена јер ће се од септембра користити нови уџбеници који се управо прегледају. Да је овакво формулисање једног од најјезивијих делова наше историје проблематично, сматра и др Златко Грушановић, директор Завода за унапређивање образовања и васпитања (ЗУОВ), тела које је основано одлуком Владе Србије и које даје предлог да се уџбеник одобри или не.

„Пасус о данку у крви, у контексту целе лекције, мање је проблематичан, колико је неспретно срочено питање о предностима данка у крви. Ове године биће изабрани нови уџбеници, тако да се ово ‘Бигзово’ издање више неће користити“ рекао је Грушановић за Курир.

На питање како је дошло до ове „омашке“, Грушановић каже да су, упркос стручности и преданости чланова комисије које одобравају уџбенике, грешке увек могуће.

„Завод са свим сарадницима, а то су професори на факултету и наставници, којих у овом тренутку има у преко 200 комисија, покушава да укаже на сваку грешку у уџбенику, односно да професионално уради стручну оцену како би до ученика стигао уџбеник према стандардима квалитета. Међутим, грешке се увек могуће и тако је вероватно и овај неспретно формулисан задатак промакао комисији“, закључује Грушановић.

Историчар Миле Бјелајац истиче да не постоји ништа позитивно у пракси насилног одузимања деце од мајки.

„Сам назив данак у крви говори о чему се ту радило. То је било потпуно одрођивање деце од њихових родитеља, али и народа. Наравно да се могу наћи примери да је неко од те деце касније напредовао у Османском царству, али напредовао је као муслиман. Остали су пунили јарке, страдајући у турским походима“, рекао је Бјелајац.

ОГЛАСИО СЕ И МИНИСТАР

„Аутори спорног уџбеника нису дали довољно чињеница како би објаснили из угла памћења српског народа, а сматра се да је период јаничара најгора перцепција и период кроз који је народ прошао“, рекао је Младен Шарчевић и додао и да ће се ускоро у сарадњи са ЗУОВ формирати јединствени уџбеници за националне предмете, као што су српски језик, историја, географија, у којима ће се теме обрађивати на исти или сличан начин.

Насловна фотографија: Снимак екрана/Јутјуб

Извор Мондо

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Немци нам контролишу уџбенике, Вучић им дао 100 милиона евра! (видео)

5 (3) Међу суверенистима постоје сличности и разлике. Слажемо се да Срибјом управља Берлин, али …

Рођак Тамаре Вучић др Златко Грушановић није избацио само Десанку, нестала дела Кочића, Андрића, Ћосића

4.7 (41) Избацили су Десанку Максимовић, али као да то није довољно, средњошколци неће читати …

4 Коментара

  1. Ајде, Шарчевић повлачи спорни уџбеник из историје…. Ми треба да изађемо са мотканма да се Шарчевић прихвати свога посла………….

  2. ISTORIJA pod briselskom cenzurom

    Ovo je naslov o tome kakve nam „priručnike“, a ne „udžbenike“, sprema ministar Šarčević, koji ih je i promovisao 20. decembra 2016. godine. Kad pročitate ko ih je pisao biće vam sve jasno. Ništa se ne događa slučajno, pa ni sporni „udžbenik“, koji je malo izmenjena kopija „priručnika“, kojom će Srbi dobiti oktroisanu istoriju od koje će se svakom Srbinu prevrtati stomak od muke. Prvo se počelo sa ispiranjem mozga učenicima šestog razreda osnovne škole, koji su iz udžbenika istorije učili da su im starosedeoci Albanci, pa kad se videlo da uspavani Srbi (roditelji) ne znaju šta im se deci servira počelo je još žešće ispiranje mozga, počev od zabavišta, iz koga deca dolaze kući izbezumljena onim šta im u podsvet ubaciju razni „stručnjaci“ iz NVO. Nešto na tu temu bilo je govora na radiju „Snaga naroda“, koji je bio stalna meta napada, dok konačno nije ugašem.

  3. ПерунГромовник

    Треба напрдњачкој банди јебати мајку и убити ли од батина !

  4. ПерунГромовник

    Убити их од батина и то усраном мотком!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend