понедељак , 30 новембра 2020

Празна обећања дијаспори

0
(0)

Мандатар за састав нове владе Србије Александар Вучић у обимном експозеу пред посланицима у Скупштини рекао је да нова влада неће заборавити дијаспору и своје људе расуте у око 160 земаља света и додао да се из Србије у последње време много мање народа иселило него из земаља у окружењу попут, како је рекао, Хрватске, Румуније и других држава.

Бивши председник скупштинског одбора за дијаспору и лидер ванпарламентарног Покрета за преокрет Јанко Веселиновић оценио је да је Вучићев експозе „велико ништа“ у делу који се односи на расејање,да је реч о превари и да дијаспора и Срби у региону државном врху „служе само за националистичке игре“

Лидер Покрета Двери и народни посланик Бошко Обрадовић замерио је, између осталог, што не постоји министарство које би се бавило дијаспором и што Управа за дијаспору при Министарству спољних послова више од две године нема челног човека. Посланик Српског покрета обнове Александар Чотрић очекује да ће се убудуће премијер прво састајати са представницима српског расејања, а затим са званичницима држава које буде посећивао.

Заборавио на Србе у региону

– Од Вучића нисмо чули довољно ни о угрожености људских, мањинских и националних права Срба у Хрватској, БиХ, Црној Гори, БЈР Македонији или Албанији. У већини случајева кад посети околне земље не састаје се са припадницима српске заједнице. Крајње је време да се уведу мере реципроцитета у односима са другима у региону: какав је наш однос према њиховим националним мањинама у Србији – такав тражимо да буде и њихов однос према нашим сународницима код њих – сматра Обрадовић.

– Нажалост, припадамо народима који имају бројну дијаспору, народу који се вековима и деценијама селио и на другим просторима започињао нови живот. Највише нас боли што су минулих деценија отишле читаве генерације најобразованијих. Отуда ми данас имамо широм света врхунске лекаре, инжењере, научнике, професоре универзитета, успешне пословне људе, врхунске мајсторе, вредне раднике и готово да нема занимања која на најбољи начин не обављају наши људи. Волео бих да, попут Кинеза, Јевреја, Пољака и других народа који имају своју дијаспору, наши људи учествују у инвестицијама или да помогну да страни инвеститори дођу у Србију. Ми желимо сарадњу на обострану корист и корист држава у којима наши људи живе. Желимо да уместо да финансијски помажете своје ближње, помогнете да им отворимо радна места, да се запосле и ми ћемо понудити такве пројекте – поручио је Вучић.

Напоменуо је да зна како је за многе у расејању и даље велики проблем да реше питање држављанства Србије и обећао да ће влада то хитно променити, да више нико неће моћи да каже да смо земља која најтеже решава то питање.

– Србија ће као матица и убудуће радити на очувању идентитета Срба у дијаспори, улагањем у рад, у рад њихових културних удружења, у учење српског језика и дипломатском борбом за њихов правни статус. Влада ће једнако водити рачуна о нашим људима у Србији и било где у свету – поручио је Вучић.

Станојевић: Разочаран сам!

Драган Станојевић, председник Скупштине дијаспоре, сматра да је Вучићев експозе у делу који се тиче расејања „једна велика обмана“.
– За све године претходног мандата Вучић се није ни један једини пут састао са легалним представницима Скупштине дијаспоре. Ниједан наш захтев није разматран нити је било какав корак направљен према расејању. Игнорисао је Скупштину дијаспоре, а сретао се са разноразнима који се тобоже баве дијаспором и немају никакав легитимитет. Разочаран сам односом владе према сународницима у иностранству, али и забринут за будући третман дијаспоре у Србији. У експозеу су обећања. Папир трпи све. Стрепим шта доноси време – изјавио је за Вести Станојевић.

Уз подсећање да у експозеу из 2014. године Вучић није поменуо ни „д“ од дијаспоре, Јанко Веселиновић, у изјави за „Вести“ каже да се Вучић сада сетио расејања „зато што је у хладном рату са свима у окружењу“.

– Вучићу дијаспора и Срби у региону служе само за националистичке игре у изборним кампањама. Тако да ни од овог експозеа нема ништа у реалности. Да није тако не би Управа за дијаспору и Србе у региону била годинама без директора, а Срби ван Србије без институције која брине о њима. Сетио се дијаспоре пошто можда опет планира да им узме новац као 90-их, а Србију у међувремену поклања својим пријатељима из арапског света. Срби у дијаспори и региону од Вучића могу да очекују само преваре као и до сада. Експозе је у том смислу велико ништа. Предлагали смо да дијаспора и Срби у региону добију своје посланике у Скупштини Србије. Вучић ништа о томе није рекао – каже Веселиновић.

Чотрић верује премијеру

Александар Чотрић сматра да је Вучић „показао да ће се искрено бавити са два најважнија питања нашег расејања“.
– То су заштита и очување националног идентитета и боља сарадња у свим сферама од значаја за дијаспору, као и по питању бољих могућности да дијаспора инвестира у Србију. Зато верујем да ће ускоро бити постављен и директор Управе за дијаспору у Министарству спољних послова – каже Чотрић.
Бошко Обрадовић сматра да је Вучић заборавио да трећина Срба и држављана Србије живи ван граница Србије.

– Српска дијаспора путем дознака инвестира у Србију више милијарди евра годишње и спада у највећег „страног“ инвеститора. А шта добија за узврат? Нису удостојени ни министарства, а да не говорим о олакшаном бирачком праву, подстицајним мерама за инвеститоре или очувању националног идентитета путем разгранатог система допунских школа у дијаспори. Премијер помиње да ће им олакшати добијање држављанства, а питам га шта је урадио по том питању за претходне четири године? За Вучића су наши сународници широм света странци, и још горе од тога, јер су странци у Србији добро дошли кад инвестирају, а српској дијаспори се не нуди ништа – рекао је Обрадовић.

Р. Лончар – Вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Знаш ли ти БУДАЧЕ колико терориста имаш међу тих 8.000 миграната колико их је у Србији?!

3.9 (7) Србија данас коментар: Ето нашег врлог глобо председника како изјављује саучешће Макрону због …

Због претњи Александру Вучићу на Твитеру београђанин Драган Милошев добио 11 месеци затвора

3.3 (7) Београђанин Драган Милошев осуђен је у среду првостепено у Вишем суду на шест …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend