Насловна / Србија / Председник Израела Рувен Ривлин у посети Србији
Председник Израела Рувен Ривлин у посети Србији 1

Председник Израела Рувен Ривлин у посети Србији

Председник Израела Рувен Ривлин изјавио је у Београду да је задовољан стањем дипломатских и економских односа Србије и Израела. Подсетио је да је он први председник Израела у посети Србији и позвао њеног председника Александра Вучића да посети Јерусалим.

„Ускоро се обележава 25 година од кад су Србија и Израел обновили дипломатске односе, али наше пријатељство траје дуже. Јеврејска заједница на Балкану и у Србије сеже 2000 година у прошлост. Гледамо у будућност али историја, и добра и страшна, се не сме и не може заборавити“, казао је Ривлин.

Ривлин је позитивно оценио економску сарадњу и посебно похвалио „закон о реституцији имовине особама без живих наследника, за који је заслужан председник Вучић“, за који је рекао да треба да „постане модел и другим државама“.

„Поносни смо на велики број израелских инвестиција у Србији и желимо да будемо прави партнери. Разговарао сам са председником Вучићем и о томе да направимо заједничку економску мисија, и да потпишемо споразум о избегавању двоструког опорезивања између две државе“, рекао је Ривлин.

Ривлин је казао и да је Израел „свестан патње које је српски народ искусио“ и да два народа имају „много заједничког, а и даље се боре да заштите независност од оних који су већи“.

„Јеврејска заједница у Србији је мала, али представља главни мост између наша два народа“, рекао је Ривлин и додао да ће данас у Земуну присуствовати отварању улице назване по зачетнику модерног ционизма Теодору Херцлу у улици у Земуну, где је Херцлова породица живела у доба Аустро-Угарске.

Бета

Како бисте оценили овај текст?

+Кликните на звезду за оцену!

Актуелно

Протесте "Жутих прслука" у Израелу пропратила хапшења (видео) 11

Протесте „Жутих прслука“ у Израелу пропратила хапшења (видео)

Протести „Жутих прлсука“ стиглу су и до Израела где је данас одржан први већи протест …

Макрон због кризе у Француској одлаже посету Београду? 12

Макрон због кризе у Француској одлаже посету Београду?

Очекује се да ће данас поподне председник Француске Емануел Макрон и председник Србије Александар Вучић …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *