fbpx
Насловна / Србија / Председник Израела Рувен Ривлин у посети Србији
Председник Израела Рувен Ривлин у посети Србији 1

Председник Израела Рувен Ривлин у посети Србији

Председник Израела Рувен Ривлин изјавио је у Београду да је задовољан стањем дипломатских и економских односа Србије и Израела. Подсетио је да је он први председник Израела у посети Србији и позвао њеног председника Александра Вучића да посети Јерусалим.

„Ускоро се обележава 25 година од кад су Србија и Израел обновили дипломатске односе, али наше пријатељство траје дуже. Јеврејска заједница на Балкану и у Србије сеже 2000 година у прошлост. Гледамо у будућност али историја, и добра и страшна, се не сме и не може заборавити“, казао је Ривлин.

Ривлин је позитивно оценио економску сарадњу и посебно похвалио „закон о реституцији имовине особама без живих наследника, за који је заслужан председник Вучић“, за који је рекао да треба да „постане модел и другим државама“.

„Поносни смо на велики број израелских инвестиција у Србији и желимо да будемо прави партнери. Разговарао сам са председником Вучићем и о томе да направимо заједничку економску мисија, и да потпишемо споразум о избегавању двоструког опорезивања између две државе“, рекао је Ривлин.

Ривлин је казао и да је Израел „свестан патње које је српски народ искусио“ и да два народа имају „много заједничког, а и даље се боре да заштите независност од оних који су већи“.

„Јеврејска заједница у Србији је мала, али представља главни мост између наша два народа“, рекао је Ривлин и додао да ће данас у Земуну присуствовати отварању улице назване по зачетнику модерног ционизма Теодору Херцлу у улици у Земуну, где је Херцлова породица живела у доба Аустро-Угарске.

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Хрватска остаје без израелских авиона Ф-16 „барак” 11

Хрватска остаје без израелских авиона Ф-16 „барак”

Уговор о продаји Хрватској 12 половних авиона Ф-16 „барак”, које је користила израелска авијација, неће …

Хрвати извисили за израелске Ф-16, министар спрема оставку 12

Хрвати извисили за израелске Ф-16, министар спрема оставку

Уколико ускоро САД, Израел и Хрватска не постигну договор како би добиле конфигурацију авиона која …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *