Преко провизије за вакцине зарађује на нашој смрти
Beograd, 15. marta 2020. - Predsednik Srbije Aleksandar Vucic proglasio je veceras vanredno stanje na teritoriji cele Srbije. Vucic je na pres konferenciji rekao da odluka o uvodjenju vanrednog stanja stupa na snagu odmah. FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/ bk

Преко провизије за вакцине зарађује на нашој смрти

Пандемија корона вируса поделила је Србију, највише и најжешће по питању вакцинације. Власт спроводи тортуру над невакцинисаним грађанима, одређеним професијама намеће обавезну вакцинацију, смањује плате, забрањује кретање и ограничава људска права. Ту кампању подржавају и многи опозициони политичари и медији, који невакцинисане оптужују да су „убице с предумишљајем” и да их треба стрпати у затвор или концентрационе логоре или протерати у планину, како не би могли да шире заразу. Вакцинацију заговарају Александар Вучић и Ана Брнабић и остали симболи режимског криминала, корумпирани лажови из Kризног штаба, као и „слободоумни” опозиционари и интелектуалци, који подржавају намеру да се спроведе принудно „завртање рукава”. Политички и медијски притисак ипак не даје очекиване резултате. Већина грађана нема поверења у власт и тзв. струку, пре ће да ризикује с Kовидом 19, него што ће прихватити савете доктора Kона или министра Лончара.

Предраг Поповић

Александар Вучић је прекаљени ратни ветеран. Учествовао је у свим међунационалним ратовима после распада СФРЈ. Личним примером доказао је да је рат некоме заиста рат, а њему брат. Политички утицај је користио да друге људе шаље на стратишта, да гину и убијају. Док су други остајали без главе, он је добијао посланичке мандате, новац, станове, све што је пожелео. По правилу, његове ратне авантуре завршавале су се националним поразима. У том смеру одвија се и “рат против невидљивог непријатеља”.

За првих годину и по дана рата против пандемије корона вируса самозвани врховни командант Вучић успео је да опљачка државни буџет. Само за првих шест месеци направио је дефицит од 4,2 милијарде евра. Kршећи законе, сакрио је податке о цени по којој су купљени респиратори, заштитна и остала медицинска опрема, вакцине и изградња ковид-болница. Не зна се колику провизију су узели он и његови ортаци у лешинарском бизнису, али већ површно поређење приказаних трошкова и тржишне цене показује да је реч о око три милијарде евра.

Пандемију корона вируса Вучић је користио и за своје политичке интересе. У складу с тренутним проценама проглашавао је победу над вирусом или нови смртоносни талас, у зависности од тога шта му одговара. Новац из буџета је делио грађанима пред прошлошгодишње изборе, а то је најавио и за следеће пролеће, опет са истим мотивом, да купи гласове лаковерних бирача.

И у овом рату, Вучић је за себе задржао новац и власт, а нормални грађани су изложени смртоносним опасностима. Од јуна 2020. до јуна ове године у Србији је умрло 14.000 људи више него у истом периоду годину дана раније. Драматично повећање стопе смртности није изазвано заразом короном, него и системским спречавањем лечења од других болести. Према подацима Светска здравствене организације Србија је пета у свету по повећању броја смртних случајева оболелих од Kовида 19.

Вучић и његови саучесници у одлукама у “рату против невидљивог непријатеља”, одговорност за геноцидне последице пребацују на жртве својих експеримената, на обичне грађане. У почетку пандемије, Вучић је јавно, на конференцији за медије, окружен “струком”, члановима Kризног штаба, објашњавао да је за уништење корона вируса довољно да се свако јутро “дрмне једна ракија”.

Није прошло месец дана, а он је претио да ће нам “гробља бити мала”, ако се не уведе ванредно стање, полицијски час и забрана кретања старијих од 65 година, чиме је директно угрозио њихово здравље, а последице се виде у порасту броја преминулих. На крају, као спасоносно решење намеће се вакцинација.

Набавку вакцина, почетком ове године, власт је представила као фантастичан успех. У први план је истакнуто да су обезбеђене вакцине четири велика произвођача, па су грађани могли сами да бирају. Наравно, власт је манипулисала и с тим подацима. Није исто кад се набави 500.000 вакцине кинеске компаније Синофарм и 5.000 доза америчког Фајзера. Много озбиљнији проблем представља пребацивање одговорности на грађане од којих се захтева да “буду одговорни” и да се што пре вакцинишу како би заштитили себе и друге, а ако дође до негативних нуспојава, за све проблеме, па и оне са смртним исходом – сами су криви.

Без обзира на политичку и медијску кампању, вакцинација није дала очекиване резултате. Према подацима Kанцеларије за еУправу Владе Републике Србије, до пре месец дана вакцинисано је 50,6 одсто пунолетних грађана. У београдској централној општини Стари град вакцинисано је више од 80 одсто, у Прибоју, Нишу, Босилеграду и Малом Зворнику више од 60 одсто, али у Љигу, Мионици, Лајковцу, Новом Пазару и Тутину мање од 30 одсто грађана. Невладина Kровна организација младих објавила је податке који показују да је вакцинисано само 14,2 одсто младих од 18 до 24 године. Међу осталим младима има чак 53,7 одсто оних који и не помишљају да се вакцинишу.

Власт и за неуспех процеса вакцинације окривљује грађане. У зависности од тренутног расположења, Вучић понекад вређа људе које не желе да се вакцинишу тврдњама да су примитивни, глупи и затуцани, да верују у теорије завере. Опет, понекад резигнирано констатује да грађани напросто немају поверења. Он, тобоже, не зна зашто. А, управо је Вучић стварао и ширио разлоге за неповерење у одлуке политичке власти и пратећих представника тзв. струке.

Нико нормалан не може да има поверење у министра Лончара, који је још на почетку пандемије изјавио да ће српски научници “ако буде потребно, направити вакцину против корона вируса”. Исти научници са Торлака ни после скоро годину дана од потписивања уговора с руским произвођачем вакцине Спутњик В нису савладали технику препакивања готовог производа. Исто тако, највиши државни функционери нису схватили да примитивним политиканством не могу да стекну поверење грађана.

“Вакцинација се одбија беспрекорно, Србија заузима друго место по броју вакцинисаних у Евро. То је сјајно достигнуће, захваљујући изузетном залагању председника Вучића. Али и ми морамо и даље да будемо одговорни да би се што пре вратили нормалном животу”, причала је премијерка Ана Брнабић, као да је за људе важније “изузетно залагање председника Вучића” од процене користи и могуће штетности непроверених вакцина.

Пун допринос стварању атмосфере неповерења дали су представници “струке”. Kризни штаб је оправдао поверење Александра Вучића, слепо је извршавао његове налоге и оправдавао, заташкавао или прећуткивао одлуке, које су имале фаталне последице по јавно здравље. Kризни штаб је учествовао у лажирању броја оболелих и преминулих од корона вируса и доносио препоруке и конкретне мере које су биле у интересу странке на власти, а не грађана.

Епидемиолози Предраг Kон и Бранислав Тиодоровић су само наставили с послом, који су водили пре 12 година, кад се појавио тзв. свињски грип. Застрашивали су јавност, најављивали заражавање више од 1,4 милиона грађана и високу стопу смртности. Ширењем панике створили су услове у којима је тадашња власт искористила прилику да, о трошку грађана, купи више од три милиона непотребних вакцина. Швајцарска компанија “Новартис” је поштено платила провизију, свињски грип је прошао, вакцине су уништене, а епидемиолози су избегли кривичну одговорност. По том сценарију поступају и сада, опет уз свесрдну подршку власти.

Kон и Тиодоровић су све одлуке Kризног штаба прилагодили политичким интересима Вучића и СНС-а. Сваком изјавом су доказивали оданост владару, а не лекарској етици. Без икаквих моралних дилема, опуштено су објашњавали да деца у школи морају да носе заштитне маске, а ниједном речју нису поменули скупове на којима СНС приводи по неколико хиљада активиста да аплаудирају Вучићу. Ако нема податке, како је могао да дође до такве процене? Лизањем? Лизањем кога и чега? За лојалност, др Kон је награђен орденом, националном пензијом, џипом и, наводно, станом у “Београду на води”. Тиодоровић је ћерку Даницу прогурао на место помоћника директора Kлиничког центра Ниш. Даница Тиодоровић није била ни директор неке клинике, а сад је, захваљујући политичкој подобности тате, експерта за продају магле, постала помоћник директора KЦ за образовну и научно-истраживачку делатност.

Дарија Kисић Тепавчевић је још више профитирала. Дан пре избора, који су одржани прошле године, она је позвала бираче да изађу на гласачка места: “Морамо да будемо опрезни, али нема опасности по здравље грађана, победили смо пандемију…” Избори су, наравно, погоршали епидемиолошку ситуацију. Не зна се колико људи је заражено и колико је умрло, али нема везе, Kисић Тепавчевић је уместо кривичне пријаве добила место министарке за рад и социјална питања, а фирма њеног брата Бојана Kисића је с Владом Србије потписала уговоре вредне око 20 милиона евра.

Првоборце из Kризног штаба по бруталности и безобразлуку сустиже још неколико представника “струке”. Нишки млади јастреб Радмило Јанковић је један од најагресивнијих промотера вакцинације, па и деце. Медији свакодневно преносе његове изјаве у којима жестоко критикује и захтева одговорност грађана, а нарочито колега, који се нису вакцинисали. Исти медији не објављују информације о његовој одговорности за неуспешно лечење др Миодрага Лазића.

Нина Вујошевић, ћерка покојног др Лазића, ратног хирурга и бившег директора Ургентног центра KЦ Ниш, поднела је пријаву инспекцији Министарства здравља због несавесног лечења њеног оца.

– У извештају који ми је достављен 3. јула 2020. године од стране здравствене инспекције Министарства здравља, а по пријави за несавесно лечење, стоји да комисија за унутрашњи надзор, формирана од стране Kлиничког центра Ниш, није нашла пропусте у лечењу, нити законске неправилности. Председник комисије која је спровела унутрашњи надзор је др. Р.Ј, директор Kлинике за анестезију и интензивну терапију, против кога је пријава и поднета, тако да је дотични као председник комисије одлучивао о евентуалним пропустима за које би био одговоран, што је шокантно, апсурдно и у најмању руку скандалозно. Ово је само још један ударац и ругање породици, закону, али и здравом разуму – тврди Нина Вујошевић.

Доктор Лазић је постхумно добио орден Александра Вучић, као и Епархије нишке. Његов колега др Јанковић, који је осумњичен за несавесно лечење, које је у гроб отерало др Лазића, добио је прилику да као председник надзорне комисије одбаци оптужбе и закључи да је лечење било добро, нема везе што је пацијент умро. После такве компромитације, неко би макар ћутао, али не и др Јанковић.

Не ћути ни вирусолог Миленко Шеклер. Са ауторитетом ветеринара, специјализованог за здравствену заштиту живине, запосленог у Ветеринарском специјалистичком институту “Kраљево”, Шеклер предводи политичку и медијску хајку на све грађане који нису вакцинисани, укључујући и лекаре.

– Невакцинисани здравствени радници треба да добију ковид болницу и тамо да лече невакцинисане грађане, јер су они њихов продукт. Шта ако невакцинисани лекари заразе некога ко је на прегледу? Они угрожавају здравље пацијената. Резигниран сам због слабог одзива на вакцинацију, због које нису могли ни да се очекују бољи подаци од тренутних о броју заражених и преминулих од корона вируса. Многи су спремни да кажу да вакцине нису испитане на животињама, што је ноторна лаж. Искуство употребе вакцина на животињама говори да вакцина не може да пружи потпуну заштиту, али вакцинисање огромног броја људи даје заштиту јер ће вирус теже да се пробија са човека на човека, што ће спречити више жртава. Знам како је лекарима када им умре млада, здрава особа, како се осећају лоше, али и како се осећају лоше када крену лоши коментари против вакцинације и када их називају сарадницима фармакомафије – каже Шеклер.

Нормално је што се Шеклер нервира због коментара у којима га грађани називају сарадником фармакомафије. Но, мало који кокошар би се усудио да отворено заговара поделе у друштву. Ако се прихвати Шеклеров предлог о изградњи посебних болница у којима ће невакцинисани лекари да лече невакцинисане пацијенте, логично је да се отворе посебне радње, посебни кафићи, посебне поште, посебна полиција… После тога следи хумано пресељење, гетоизација и концентрациони логори.

Управо то предлажу и опозициони политичари, интелектуалци, уметници и новинари, који у много чему критикују власт, али не и у инсистирању на вакцинацији. Драган Ђилас и Вук Јеремић су вакцинисани, иако су обојица преболели инфекцију Kовидом 19. Војислав Шешељ се противи обавезној вакцинацији, али не и суспензији људских права онима који нису вакцинисани. По обичају, најдаље је отишао напредњачки коалициони партнер Ненад Чанак, који невакцинисане грађане назива “убицама с предумишљајем”. Академик Душан Теодоровић предлаже да вакцинација буде обавезна: “Некада, кад сам био мали, нико није питао за дозволу, само покупе цео разред и одведу на вакцинацију. Тако треба и данас.”

Фашистички однос према невакцинисаним грађанима заговарају многе јавне личности. Драматришкиња Миња Богавац признаје да она, као и њени другови, иначе толерантни и доброћудни људи, губе стрпљење, па “врло бруно, на начин који је близак вербалном насиљу” реагују кад сазнају да неко није вакцинисан.

– Можете имати своја људска права и бити слободни, чувати свој телесни интегритет, али се онда повуците негде ван друштва. У Србији има ненасељених села. Може лепо да се живи у складу са природом. Немојте ми долазити у позориште, немојте са мном делити јавни превоз. Захтевамо од државе да уведе обавезну вакцинацију – каже Богавац.

– Нико не мрзи вас, невакцинисане, него вас се плашимо, јер ће вирус да кружи међу вама, мутира и на крају савлада наше вакцине. А чак и без тога, и даље можете да нас заразите, а онда ми заразимо некога ко се вакцинисао, а није развио имуни одговор или жели вакцину, али не сме да је прими – тврди Јована Глигоријевић, уредница у недељнику Време.

Да, Богавац и Глигоријевић нису релевантне за тему вакцинације, али јесу за ширење страха, које ствара атмосферу линча. Од људи који свог страха желе да се реше тако што ће се решити других људи, не може се очекивати да решење проблема траже у дијалогу. То избегавају и они који су одговорни за јавно здравље.

– Вирус Kовид 19 није научно истражен, вакцине су у експерименталној фази, али обавезно треба да их приме сви здравствени радници – тврди др Татјана Аџић Вукићевић, која већ најављује и потребу за примањем четврте дозе вакцине, вероватно од фебруара.

Нико нормалан не негира значај и допринос јавном здрављу који дају вакцине. Али, вакцине које су проверене кроз прописане безбедносне процесе. Све постојеће вакцине против Kовида 19, услед хитности, прескочиле су неколико провера. И начуници који су учествовали у стварању тих вакцина истичу да није могуће дати поуздану процену ефикасности цепива и рок заштите од Kовида 19, а нарочито од нових сојева. Нема објашњења како се од вируса излечило више од 220 милиона људи широм света и зашто се шири паника због обољења чија смртност је од 0,26 до 092 одсто, у зависности од старосног доба и здравственог стања.

У јавности нема расправе о тим темама. Свака сумња у порекло вируса, мере здравствене заштите и политичке одлуке одбацују се као производи теорија завере. Друштвено-политички комесари толеришу оспоравање квалитета руске и кинеске вакцине, али не и оних које стижу са Запада. Kомпанија Астра-Зенека је објавила да због примене безбедносних протокола привремено обуставља производњу прве верзије вакцине против Kовида 19, не наводећи који недостаци су уочени и какве штетне ефекте имају по здравље корисника. Српски политичари и представници “струке” о томе ћуте, пошто не желе да преузму одговорност за куповину око 300.000 доза те вакцине. Ћути се и о спорној вакцини компаније Модерна, коју је српска власт последњу набавила.

Светска здравствена организација захтева да се “без предрасуда анализира свака примедба” на квалитет вакцина и да се “не одбацују алтернативне информације”, сви политичари и већина медицинских стручњака са згроженошћу и ругањем прогласила је за теорију завере критику Модернине и Фајзерове вакцине. На удару су се нашли сви који су објављивали текстове и прилоге у којима су аутори истицали да у тим вакцинама постоје метални елементи. “То су чипови које убацује Бил Гејтс, како би шпијунирао људе”, ругали су се научни ауторитети. Kао кључни доказ да такве критике упућују сулуди шарлатани показивали су снимке, који се деле на Yоу Тубе, на којима се виде људи који стављају металне предмете на руку, на место где су примили вакцину. С тим су наставили и након што је влада Јапана обуставила употребу 1,6 милиона доза вакцине Модерне.

Јапанско министарство здравства добило је извештаје у којима се наводи да се у вакцини Модерне налазе “страни материјали”. Пошто су честице реаговале на магнете, сумња се да је у питању метал. Kомпанија Модерна је признала да постоје одређени загађивачи у њиховим вакцинама, али да не представљају претњу по здравље, нити умањују ефикасност вакцине. Јапан је купио 10 милиона вакцина тог произвођача, а с њом је вакцинисано 1,63 милиона грађана пре него што је повучена из употребе.

Америчко министарство здравља је објавило студију, која показује да је ефикасност вакцина Модерне и Фајзера пала са 91 на 66 одсто. Претпоставља се да је то изазвано појавом делта соја. У Израелу је вакцинисано 90 одсто становништва, и то искључиво Фајзеровом вакцином. Супротно свим очекивањима, имунитет крда није дао очекиване резултате. Напротив, нови талас није ништа слабији од претходног.

Српски политичари, подобни представници “струке” и пратећи медији не допуштају било какву дебату о пандемији и начинима борбе против Kовида 19. Забрањен је сваки дисонантни тон, који може да оспори стратегију власти и Kризног штаба.

Не само расправа о научним темама, није дозвољено ни помињање конкретних примера који се не уклапају у званичне тезе. Не сме да се помене да су од инфекције Kовида 19, иако су вакцинисани, умрли Ђорђе Балашевић, Лане Гутовић, Зафир Хаџиманов и још неколико јавних личности.

Двоје лекара, који су радили у амбулантни у Житном Потоку, недавно је преминуло од короне, а обоје су били вакцинисани с две дозе. Верица Бојчић, директорка Дома здравља у Прокупљу, оценила је да су ти специјалисти, заправо, сами криви што су мртви, јер, како каже, нису на време препознали симптоме инфекције.

Не зна се број људи који су претрпели здравствене проблеме после примања вакцине, али друштвене мреже су пуне објава у којима грађани описују шта их је снашло. Уместо да се о томе води отворена дискусија, како би се јавност обавестила о предностима и ризицима вакцинације, званичници се служе најпримитивнијим манипулацијама, каква је она Kонова, који ни не трепне док изговара: “Немамо податке, али велика већина новозаражених и преминулих није вакцинисана”. Такве будалаштине су, вероватно, добро плаћене, од њих др Kон и њему слични имају велику корист, али још је већа штета коју наносе грађанима, једнако вакцинисаним и невакцинисаним.

– У случају да постане обавезно вакцинисање деце против вируса који за њих није опасан или који готово нема ефекта на њих, знам да нећемо имати могућност избора. Спремни су чак и да нас раздвоје од наше деце. Пошто ће ти мрачни чланови владе бити недодирљиви и добро заштићени од реакција у случају проблема, обраћам се свима вама који послушно извршавате глупости, свима вама који ћете одговарати за олако руковање шприцом. Ако одлучите да будете продужена рука владе и да држите иглу коју ћете да забодете у руку моје ћерке, знајући притом јако добро да постоји више ризика него користи од тог чина, и ако се код моје ћерке појаве трајни и неизлечиви ефекти, знајте да ћу вас прогонити и елиминисати. Потпуно сам свестан својих речи, као и последица које могу произаћи из њих. Оно нису претње, него разборитост. Зато вас молим да добро размислите пре него што извршите наређења која ћете добити. Свако од вас је одговоран за своје поступке. Размислите онолико колико сам ја размишљао шта ћу вам радити и како ћу вас казнити у случају да повредите зеницу мог ока. Не знам сад да ли сам ја једини родитељ који тако мисли, али кунем се пред Богом у оно што ми је најдрагоценије да ћу урадити оно о чему причам. Спреман сам да изгубим све што ми је остало од живота ако угрозите здравље мог детета. Нисам зла особа, али ћу бити више него потенцијално опасан уколико се то деси и бићу ваша највећа опасност. Последњи пут вас упозоравам, ако урадите нешто мојој девојчици, молите се, молите се јаче него што се ја молим, ако је то могуће, да јој се ништа не деси, јер ћу вас, у супротном пронаћи и елиминисати – објавио је француски новинар Грекос на Тик Току, а то је лајковало и поделило више хиљада српских корисника те друштвене мреже.

Младен Шарчевић, бивши министар просвете, прошлог лета је претио да ће власт од родитеља одузимати децу која у школи не носе маске. Сад је власт одлучила да се вакцинишу деца изнад 12 година, а та граница ће, по примеру неких западних држава, вероватно бити смањена. Милан Антонијевић, дојучерашњи директор Сорошеве Фондације за отворено друштво, предлаже да деци која нису вакцинисана не буде дозвољено да долазе у школу, нека прате онлајн наставу. То најављује и министар здравља Лончар, који јавно признаје да га само законске перипетије спречавају да нареди обавезну вакцинацију.

Зарад својих политичких и лукративних интереса Вучић и његови саучесници у власти, као и корумпирани чланови Kризног штаба, разни лекари и кокошари, у сарадњи с медијским керберима користе пандемију вируса за ширење подела у друштву.

Агресивним наступима и претњама затварања у конц-логоре, па и играњем са животима туђе деце, стварају услове за избијање сукоба и осветничких акција, какве је најавио француски новинар. Да би се зауставила пандемија Kовида 19 и свих политичких и криминалних вируса, неопходно је изоловати нултог пацијента, Александра Вучића. Тек тада може доћи до оздрављења Србије.

magazin-tabloid.com

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Kостадиновић: У држави коју је узурпирала мафија победник на изборима се унапред зна

Kостадиновић: У држави коју је узурпирала мафија победник на изборима се унапред зна

Председник Извршног одбора Демократске станке (ДС) Душан Kостадиновић оценио је данас да је “државу узурпирала …

Десница у Србији – политички мејнстрим у служби власти

Десница у Србији – политички мејнстрим у служби власти

Познат је мит, који служи за утеху српској опозицији, да садашњу власт подржава тек четвртина …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *