Преостали Срби у Хрватској пред понором асимилације

0
(0)

О нестајању Срба у Хрватској, њиховим политичким представницима, етничком чишћењу, атаку на ћирилицу, европским изборима у Хрватској и српским поделама за „Вести“ говори адвокат Јован Ајдуковић, председник Наше странке, српске партије коју је пре неколико година основао у Вуковару.

Били сте део најужег тима СДСС-а и председник Заједничког већа општина у Вуковару, шта је пресудило да оснујете Нашу странку?
– Политичко лицемерје и дискриминација председника СДСС-а Војислава Станимировића и председника СНВ Милорада Пуповца према српској заједници и одустајање од виталних националних интереса. Оног момента када се једнострано одустало од заштите права и интереса Срба у РХ и избегличког српског корпуса, кроз заштиту права и интереса појединца, ту за мене више није било места.

Ердутски споразум

Колико је данас актуелан Ердутски споразум, какве обавезе су потписници преузели, а које Хрватска игнорише?
– Ердутски споразум и његов проведбени акт Писмо Владе РХ за завршетак мирне реинтеграције у Подунављу су трајни и обавезујућ акти, који су формално-правно изнад закона РХ и морају се поштовати. Зашто се не поштују, питајте председника СДСС-а Станимировића, председника СНВ-а Пуповца и председника Заједничког већа општина Црногорца. Они су као саборски посланици били саучесници у доношењу низа закона на штету Срба.

Јесте ли отишли због личне увређености или су разлози дубљи?
– Отишао сам увређен и разочаран, али најмање због личних разлога. Планско нечињење званичних представника СДСС-а довело је Србе у РХ у безнадежну ситуацију, до руба сиромаштва и понора асимилације. Србија као наша матична држава, од истих тих парадера је исмијана. У великој мери томе је допринео и став бившег председника Србије Бориса Тадића за кога је постојао само Пуповац и мали круг око њега.

Ћирилица и табле

Атак на двојезичне табле у Вуковару до усијања је довео политичке страсти, како видите расплет?
– Кључно питање останка Срба на овим просторима никада није било питање ћирилице и двојезичности, већ питање незапослености и економске несигурности. Све што се десило у Вуковару је последица преданог рада СДП-а и СДСС-а.

Какве су шансе да Срби из Хрватске имају свог посланика у Европском парламенту?
– Готово никакве! Одлазак Пуповца на листу СДП-а за Европски парламент је један од најтежих политичких шамара Србима у РХ и избегличком корпусу. Ово је најсигурнији начин да се преостали Срби у РХ поведу на пут денационализације и асимилације у хрватски етникум. Тиме је повређена и држава Србија и председник Николић који нас је за Видовдан 2013. све позвао у Београд. Тада су сви председници српских странака обећали да ћемо на свим будућим изборима излазити заједно на српским листама. По повратку у Загреб то је заборављено, Пуповац је отишао на хрватску листу.

Како видите будућност Срба у источној Славонији, Банији, Кордуну, Далмацији, у градовима?
– Све ове године Хрватска је све чинила да онемогући повратак избеглих Срба. Можда би искорак био када би председници избегличких организација повели избеглице из Србије у своје завичаје и ту заједно са њима остали. Ако то не учине одмах, нека се више тим питањем не баве само због властите користи и стицања политичких поена. Једино ће остати и опстати Срби у источној Славонији, Барањи и западном Срему, јер смо једино ми у већем броју остали у својим кућама и за сада не размишљамо о одласку, јер нас охрабрује близина са матичном државом.

Иста кухиња
Како оцењујете позив на бојкот српских трговина у Вуковару, као и физички напад на госте једног кафића?
– Неозбиљан је текст анонимног аутора који је позвао на тај бојкот, а који очито иде из исте кухиње, односно заједничких служби СДП-а и СДСС-а. Депласирано је придавати тој провокацији озбиљан и драматичан значај као што то ради Пуповац.
Локали којима су власници Срби не раде ни боље ни горе него пре овог инцидента. А за инцидент у кафићу рано је давати коначне оцене, јер је истрага у току.

Мирна реинтеграција источне Славоније показала је да је „Олуја“ имала алтернативу. Коме то није одговарало?
– Није одговарало Загребу који ју је и провео. Али, наравно да је мирна реинтеграција показала начин како се могао избећи и „Бљесак“ и „Олуја“. Али карактер тих операција и њихов првенствени циљ био је етничко чишћење и нестанак Срба из Хрватске. 

 

Вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Трампов план за Србију (видео)

5 (5) Шта је истина о односу Трампа према Србији. Да ли је све извеснији …

Амерички Срби званично део кампање за реизбор Трампа

4.8 (4) У саопштењу се подсећа да се Американци српског порекла никада раније на овом …

Један коментар

  1. Све ће се вратити на своје Руси долазееееееееее

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *