Од уласка Србије у ЕУ нема ништа!

0
(0)

Након избора за Европски парламент који ће бити одржани у свим државама чланицама у периоду од 22. до 25. маја, могуће је да у новом саставу Европске комисије неће бити функције комесара за проширење. На то је недавно упозорила и директорка владине Канцеларије за европске интеграције Тања Мишчевић, а поново је доспело у центар пажње након што је актуелни комесар за проширење Штефан Филе боравио у првој званичној посети Србији од избора нове владе у Београду.

Владимир Тодорић из Демократске странке примећује да је пре неколико месеци одељење за проширење пресељено из централне зграде Европске комисије у Бриселу.

– Сада су у некој помоћној згради, што је већ сама по себи порука. Није немогуће да дође до укидања, поготову ако се испостави тачном процена да ће на изборима за Европски парламент 30 одсто гласова однети противници даљег проширења – каже бивши саветник Божидара Ђелића у време када је овај био потпредседник владе задужен за европске интеграције.

Да ли је укидање део штедње у прегломазном апарату или је то превасходно порука земљама које претендују на чланство да Европа није спремна за нове чланице? На ове дилеме још нема прецизног одговора, али се сви слажу да није оптимистична порука за земље које имају статус кандидата и најближе су чланству.

Судбина Министарства за КиМ

Према једној верзији, политика проширења и суседства којим сада руководи Филе припала би ресору задуженим за спољне послове. Постоје мишљења, попут немачког аналитичара Бода Вебера, да је са украјинском кризом политика проширења ЕУ добила нови замах. Ипак, већина мисли да и у Европи реагују као и у Србији – када нешто желе да скину са агенде и да му умање значај, онда се тај ресор укида, као што је то било са Министарством за Косово и Метохију у Влади Србије пре две године.

– То би била јако велика грешка и представљало би лош сигнал за регион Западног Балкана који је недвосмислено европски. Надам се да ти наводи нису утемељени и да расправе неће ићи у том правцу – изјавила је недавно Тања Мишчевић.

И Тодорић сматра да такво ново прекомпоновање Европске комисије не би било добра порука за Србију, али и додаје да укидање функције комесара за проширење не значи и аутоматски заустављање процеса пријема нових чланица.

– Пре десет година није постојао комесар за проширење па ипак је дошло до пријема чак 10 нових чланица – подсећа Тодорић.

 

Вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Вучићу, ево стигла ти најновија понуда од ЕУ, на чело да је натакнеш!

5 (9) Председник Србије Александар Вучић рекао је да се нада да ће ЕУ разумети …

Антихришћански вандализам у Белој демонији ака Европи достиже врхунац

4.3 (3) У извештају Института Хајтстоун пише: „Неки напади, посебно против Римокатоличке цркве, дело су …

5 Коментара

  1. „срце ми се цепа“ )))) Погледаће нас благи Бог и св.Ђорђе данашњи!

  2. Анонимни

    Dajte jos kojeg postenog Srbina u Den Hag (ako je koji osto ) . Dajte Vojvodinu Madjarima , Rasku da se pripoji BiH i jos koji pokloncic mozda onda upali , ALI SAMO MOZDA !!

  3. Оде тањи ферари.Ех, да је само тања,већ читава булумента, која игра на једну карту.Доћиће и њима дан за „ловорике“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend