Адвокат Нинић: По пет питања за МУП и БИА о Цвијановој смрти

Адвокат Нинић: По пет питања за МУП и БИА о Цвијановој смрти

5
(2)

Адвокат Иван Нинић послао је захтеве са по пет важних питања за Безбедносно-информативну агенцију (БИА) и МУП, у вези са случајем политичара Владимира Цвијана, за чију се смрт сазнало тек након три године. Нинић тражи одговоре на неколико питања – да ли је бивши генерални секретар Председништва Србије за време мандата Бориса Тадића и некадашњи члан Српске напредне странке (СНС) био праћен од стране БИА, које су радње предузете након што је идентификован његов леш, али и захтевао документацију у вези целог случаја.

Нинић је истакао да је захтеве упутио на основу Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја, а подсетимо, Више јавно тужилаштво у Београду је прошле недеље одбило његов захтев за увид у списе предмета који се односе на истражне радње поводом смрти бившег функционера Српске напредне странке, адвоката Владимира Цвијана.

Он је на друштвеној мрежи Твитер објавио питања која је упутио МУП и БИА, уз коментар „када институције заћуте, следи алтернативна грађанска истрага“.

Између осталог, затражио је да му се одговори да ли је Цвијан био предмет обраде БИА, затим да ли је, након пријаве смрти Цвијана, на лице места изашао припадник поменуте безбедносне службе, али и да ли је Безбедносно-информативна агенција вршила истрагу о поменутом случају и испитивала чланове породице некадашњег генералног секретара Председништва Србије.

Питања упућена БИА преносимо у целости:

„На основу чл. 15. Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја, захтевам да ми се на адресу седишта канцеларије доставе следеће информације:

1. Да ли је лице Владимир Цвијан, из Београда, рођен 1976. године, по било ком основу био предмет оперативне обраде од стране БИА, односно да ли је БИА над овим лицем спроводила посебне доказне радње тајног надзора комуникације и праћања, те уколико јесте, у ком периоду, по чијем налогу и због ког кривичног дела ?

2. Да ли БИА у својим збиркама података поседује податке о оперативној обради лица Владимир Цвијан, да ли су ти подаци прослеђени тужилаштву и уколико јесу ком тужилаштву и када, односно уколико су ти подаци прописно уништени ког датума је то учињени и на основу чије одлуке?

3. Да ли је на дан 05.01.2018. године, када је полицији пријављен леш НН лица у Дунаву, који је потом идентификован као Владимир Цвијан, из Београда, рођен 1976. године, службено лице БИА изашло на лице места, односно да ли је присуствовало увиђају и да ли је о наведеном догађају сачињена било каква оперативна информација у виду извештаја или белешке, ако јесте када, под којим бројем и од стране ког лица?

4. Да ли је БИА остварила увид у податке, односно да ли је вршила усмену или писмену службену размену оперативних податак са криминалистичком и граничном полицијом, ВЈТ Београд, адвокатском комором, здравственим установама, мобилним оператерима, пословним банкама, другим државама, или било којим другим субјектима, поводом живота и околности смрти лица Владимир Цвијан, уколико јесте шта је предмет тих података, у којој форми и када ?

5. Да ли је БИА вршила оперативне провере, односно да ли је прикупљала било какве оперативне информације о узроку и околностима смрти лица Владимир Цвијан, да ли су објављени разговори са члановима породице или трећим лицима у вези са догађајем и уколико јесу када и са којим лицима?

Тражене информације се односе на лице од интереса за јавност, које је ранијих година обављало значајне државне функције у Републици Србији“, написао је Нинић.

Са друге стране, одговоре је захтева и од полиције. Од МУП је затражио да му се доставе писане исправе, фотографије и записи свих предузетих полицијских радњи у случају Владимира Цвијана.

„На основу чл. 15. Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја, захтевам да ми се на адресу седишта канцеларије доставе следеће информације:

1) Информацију које све писане исправе, видео, фото и аудио записе поседује МУП поводом свих предузетих полицијских радњи, а у вези са истрагом околности смрти лица Владимир Цвијан, рођ. 1976. године, чије тело је пронађено у Дунаву, Београд- Општина Палулула, дана 05.01.2018. године;

2) Копију свих писаних исправа у поседу МУП које су сачињене у вези са полицијским радњама у вези са истрагом околности смрти лица Владимир Цвијан, рођ. 1976. године, чије тело је пронађено у Дунаву, Београд- Општина Палулула, дана 05.01.2018. године;

3) Копију свих видео, фото и аудио записа у поседу МУП које су сачињене у вези са полицијским радњама у вези са истрагом околности смрти лица Владимир Цвијан, рођ. 1976. године, чије тело је пронађено у Дунаву, Београд- Општина Палулула, дана 05.01.2018. године;

4) Информацију да ли је МУП остварио увид у податке, односно да ли је вршена усмена или писмена службена размена оперативних податак са адвокатском комором, здравственим установама, мобилним оператерима, пословним банкама, другим државама, или било којим другим субјектима, поводом живота и околности смрти лица Владимир Цвијан, уколико јесте шта је предмет тих података, у којој форми и када ?

5) Информацију из евиденције граничне полиције о свим евидентираним преласцима државне границе од стране лица Владимир Цвијан, рођ. 1976. године за период од 01.01.2012. године закључно са 05.01.2018. године и то датум и време изласка и уласка у Републику Србију и локацију граничног прелаза где је евидентиран прелазак границе“, питања су која је упутио познати адвокат полицији.

Смрт наступила утапањем

Иначе, јавност у Србији је тек средином марта сазнала да се Цвијан утопио јануара 2018., што је изазвало бројне контроверзе, с обзиром да то нигде дотад није било саопштено.

Цвијан је иза себе имао дугогодишњу каријеру. Од фебруара 2008. године био је саветник Бориса Тадића, а обављао је и дужност генералног секретара Председништва Србије. Председништво је напустио 2010. године, да би потом приступио Српској напредној странци. На листи СНС-а, на парламентарним изборима 2012. изабран је за народног посланика, да би наредне године напустио ту странку.

Подсетимо, Цвијан је пронађен мртав 5. јануара пре три године, након чега је извршена одбукција његовог тела. Тада је установљено, а што је тужилаштво тек недавно саопштило, да је смрт наступила утапањем.

Оно што је нејасно јесте како нико од Цвијанових ближих сарадника није саопштио трагичну вест, иако је реч о истакнутом политичару и адвокату.

Нова.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Адвокати траже оставку Југослава Тинтора јер је досије Владимира Цвијана дао БИА

Адвокати траже оставку Југослава Тинтора јер је досије Владимира Цвијана дао БИА

5 (7) Секретар Управног одбора Адвокатске коморе Београд, адвокат Драгослав Љубичановић послао је данас писмо …

Пеђа Поповић: БИА забранила истрагу, инспектор убијен, затиру се трагови ка Вучићу! (видео)

Пеђа Поповић: БИА забранила истрагу, инспектор убијен, затиру се трагови ка Вучићу! (видео)

3 (2) Аутор и водитељ Никша Булатовић #ПецаПоповић​ #БИА​ #ВладимирЦвијан HelmCast Да ли је овај …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend