Прешево: Инспектори спремају налог за уклањање споменика

0
(0)

КОНАЧНА судбина споменика албанским терористима у центру Прешева биће позната у петак, када ће албански одборници три општине с југа Србије, на заједничкој седници, одлучити да ли ће да уклоне спорно обележје. Државни врх Србије њима је дао рок до 17. јануара да то учине, иначе ће споменик бити – срушен.

Како ”Новости” сазнају у Влади Србије, управна инспекција Министарства правде у четвртак ће доћи у Прешево и, после испитивања ситуације, донети налог за његово уклањање. Уколико буде утврђено да је прешевска комунална инспекција прогледала кроз прсте наручиоцима споменика – ветеранима ОВПМБ, против општинара ће бити поднете пријаве судији за прекршаје.

Споменик испред зграде Општине Прешево, који готово два месеца боде очи држави и јавности у Србији, постао је и тема међу страним дипломатама. Амбасадори неколико страних држава и Албанцима и државним органима сугерисали су да пронађу компромисно решење. Као једна од могућности помиње се и премештање споменика на другу, мање видљиву, локацију.

 

И ЗАСТАВУ ДА САШИЈУ ТРН у оку државе већ годинама је истицање албанских застава на општинама на југу Србије. Албанска мањина је једина која нема заставу националног савета, већ у свечаним приликама истиче стег матичне државе. Због тога је Албанцима у Србији са више страна сугерисано да осмисле и сашију сопствену заставу. Овај симбол, према закону, може да се истиче, само уз српску тробојку. 
У Националном савету ове мањине за ”Новости” је објашњено да је застава Албаније, стег не само ове државе, већ и национална застава албанског народа, без обзира на земљу у којој живи и да зато Албанци немају потребе за неким другим знамењем.

 

Овај сценарио, међутим, не жели да јавно коментарише председник општине Прешево Рагми Мустафа. Према његовим речима, коначна одлука биће донета у петак на заједничкој седници 64 албанска одборника, који ће се састати у Прешеву.

– Размотрићемо све ставове који су се чули претходних недеља и донећемо најбоље решење – каже Мустафа.

Споменик терористима у среду није био омиљена тема ни у дипломатским круговима. У амбасади Велике Британије, без изношења детаља о консултацијама, кратко нам је речено да се очекује да представници Владе и општина са југа Србије кроз дијалог дођу до обострано прихватљивог решења.

Да је реч о унутрашњем питању Србије које треба да се реши дијалогом у оквиру српских закона и институција, сматрају у амбасади Француске у Београду.

– Уместо што се подгревају тензије које треба да припадају прошлости, треба се окренути будућности да би се подстакло што успешније интегрисање становништва Прешевске долине. То је задатак Националног савета албанске мањине и Координационог тела за југ Србије.

Сличан одговор добили смо и у још неколико дипломатских представништава.

У Координационом телу Владе Србије за општине Прешево, Бујановац и Медвеђу очекују да овај проблем буде решен на миран и достојанствен начин и уз примену закона. Први човек овог тела Зоран Станковић сматра да је и њему место на седници албанских одборника у Прешеву.

– Представници општина позвали су представнике међународне заједнице, али не и представнике власти Србије – каже Станковић, и подсећа да већ месец и по дана трају преговори власти, општина и албанских странака са југа Србије.

– Очекујем и захтевам да ми упуте позив за састанак.

Локални Албанци, међутим, опстанак споменика не доводе у питање. Председник Одбора за људска права у Прешеву Белгзим Камбери сматра да је компромисно решење које би све задовољило – легализација споменика. То ће, као једна од варијанти, бити предложено на састанку:

– Може премијер Дачић да изда налог да се споменик сруши. Али, то није решење, јер ћемо га ми поново подићи.

АЋИФ ЈОШ НА ТАБЛИ

ГРАЂАНЕ Новог Пазара са спомен-плоче у центру града и даље посматра Аћиф-ефендија, иако је у среду било тачно четири месеца откако је истекао рок за уклањање овог обележја. У Градској управи Новог Пазара о томе не желе да говоре, нити да прогнозирају будућност ове табле. Једина реакција државе у овом случају су две прекршајне пријаве против начелника Градске управе Новог Пазара, које до данас нису спроведене.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Терористички напад у британском граду Редингу: Либијац ножем убио троје, још двоје критично

0 (0) * Један од сведока инцидента – фитнес тренер Лоренс ВОРТ: „У парку је …

ОЛОШУ, твоје приватне дилове са глобалном мафијом српска држава и Срби НЕЋЕ плаћати територијом!

5 (2) Постоји значајно неслагање унутар, до јуче монолитне, западне алијансе по питању КиМ, али …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend