Преварено 25.000 купаца станова

0
(0)

У овом тренутку, према проценама Привредне коморе Србије, у нашој земљи има око 25.000 преварених купаца станова и највише их је у Београду. Преваре нису само двоструке, троструке или петоструке продаје квадрата, већ су оштећени и они купци, који су платили станове у које ни после осам, девет или десет година не могу да се уселе. Јер, градилишта су напуштена, а од инвеститора ни трага ни гласа.

– Већина тих инвеститора је затворила своје фирме, новац су изнели на рачуне у иностранству, који су ван контроле, тако да су многи купци остали и без пара и без стана – истиче Горан Родић из Привредне коморе Србије. – Огроман број објеката је и под хипотеком, па чак и они, који су успели да се уселе у своје квадрате сада имају на грбачи дугове инвеститора према банкама. Добар део тих инвеститора су недоступни државним органима, немају имовину из које би купци могли да се обештете. Све је то последица лоших закона из претходног периода. Преваранти су користили „рупе“ у прописима, митом и корупцијом долазили до скупоцених локација за мале паре, велики број објеката не одговара техничкој документацији на основу које су се издавале дозволе…

Удружење грађевинара ПКС, каже Родић, својевремено је тражило да се лиценцирају инвеститори и извођачи, да положе банкарске гаранције из којих би се обештетили купци уколико објекти не буду завршени. Тај предлог није прошао тако да и даље имамо зачарани круг из којег нема излаза.

САМО ЗАВРШЕНО – Преваре са дуплим продајама станова нису адекватно санкционисане и зато је и данас мој савет да се станови у „сивој фази“ не купују, као и да се не пазаре квадрати, који нису укњижени – каже Каћа Лазаревић.

– Завршен и укњижен стан је најсигурнија варијанта. Може и „сива фаза“, али само ако је инвеститор поуздан и ако има банкарске гаранције.

– Оне инвеститоре, који су се огрешили о купце кршећи закон, а доступни су правосудним органима и поседују имовину, треба сматрати као део организованог криминала, што значи заплену имовине и процесуирање – наводи Родић. – Купцима станова у зградама са великим степеном завршености, треба омогућити повољне кредите, ослободити их плаћања ПДВ за репроматеријал и допустити им да сами заврше здања. Исто важи и за оне зграде где је изградња започета, наравно, ако купци имају интерес.

Према речима Каће Лазаревић, сувласнице агенције „Алка“, дупле продаје од 2010. године нису могуће због јединствене базе података у судовима.

– Ово што се дешава породици Матић, која је исељена из свог стана, невероватна је прича, јер обично је онај који је у поседу у предности, он остаје, а други купац се обештећује – истиче сувласница „Алке“. – Много је преварених купаца и све су то рецидиви прошлости. Станови су се продавали у „сивој фази“, без евиденције у суду, без овере предуговора. Проблем је што су инвеститори плаћали извођаче радова у квадратима, а онда су исте станове продавали и једни и други.

Вишеструке продаје једног те истог стана нагло су опале откако је напрвљен Централни регистар за оверу купопродајних уговора у Београду. Покушаји, додуше, постоје и даље, али се могу набројати на прстима једне руке. Када неко покуша да прода већ продат стан, судска управа одмах позива полицију.

Како каже статистика Првог основног суда у Београду, у престоници је прошле године закључено 34.447 уговора о промету непокретности. Продаје станова су обављење 22.205 пута, кућа 1.141, а закључено је 3.300 уговора о промету земљишта.

Пре него што се овери неки уговор, надлежни провере сваки „папир“. Тек када се ураде све провере и добије се зелено светло да непокретност која се наводи у уговору није продата, оверава се уговор. У супротном, овера се одбија, и позива полиција због покушаја преваре.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Кол центри у Србији укључени у превару тешку више од 200 милиона евра

0 (0) Александар Игњатовић открио је немачкој полицији како су кол центри из Београда укључени …

„Фантомски Кризни штаб не постоји, кривична пријава против њих!“

5 (8) – Кризни штаб НЕ ПОСТОЈИ! Нека новинари питају „чланове“: покажите решење Владе о …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend