fbpx

Презадужена држава отписује дугове спортских клубова

0
(0)

Из врха државе најављује се спасавање спортских клубова од банкрота, али нема одговора где су потрошени сви ти милиони и да ли ће неко за то да одговара

Сезона селективног спасавања и отписа дугова у Србији се наставља. Крајем прошле недеље, потпредседник Владе Србије Александар Вучић најавио је репрограм или отпис дугова Црвене звезде и Партизана, након што се сазнало да укупни дугови фудбалског клуба Црвена звезда прелазе 60 милиона евра, према тврдњама Вучића. У медијима, али незапажено, појавила се и изјава директора фабрике трактора ИМТ, Слободана Петровића да у буџету више нема пара за подстицаје за куповину домаћих трактора тако да је продаја практично стала. Он се пожалио и да је пре годину и по дана менаџмент овог предузећа, које је девет година у реструктурирању, направио програм реструктурирања како би се сачувало предузеће које и даље има тржиште, али да нико од надлежних није реаговао.

Списак праштања

Ова два примера могу се узети и као парадигма економске политике у претходној деценији која се, по свему судећи, наставља. Непродуктивне дужнике, у овом случају фудбаске кубове, који су по свету веома профитабилне институције, држава спасава парама пореских обвезника, док на индустрију гледа као на шугавог пса.

Два највећа фудбалска клуба се проглашавају националним интересом, па смо чак били сведоци и да је председник Републике Србије Томислав Николић ослободио Драгана Џајића кривичног гоњења због оптужби да је са сарадницима противправно прибавио осам милиона евра од трансфера фудбалера док је био у управи Црвене звезде. Да би апсурд био већи, он је ослобођен јер је постављен на чело радне групе која би требало да извуче црвено-беле из дубиозе.

У згодном тренутку, у петак, на седници Владе усвојен је Закон о условном отпису камата и мировању пореског дуга којим ће се свим предузећима, невладиним организацијама, дакле свима отписати камата уколико почну на време да плаћају текуће обавезе. Укупни порески дуг таквих предузећа је 976 милијарди динара, од чега је 340 милијарди динара главница, а 627 милијарди камата. Ако почну да плаћају текуће обавезе чак ће и фирмама у блокади рачуни бити одблокирани. Једна од таквих институција је Црвена звезда којој је рачун непрекидно блокиран од 23. марта ове године и то због дуговања од 1,2 милијарде динара.

Према финансијским извештајима за 2011. Годину, објављеним на сајту Агенције за привредне регистер, обавезе Црвене звезде по основу ПДВ-а и других пореза у 2011. години су 276 милиона динара.

Александар Вучић био је јасан:

Црвена звезда је проблем за све у држави и видећемо како можемо да помогнемо да клуб буквално не би нестао, а дужан је преко 60 милиона евра”. Он је рекао и да и Звезда и Партизан дугују много за порез, при чему је мислио и на фудбалске и кошаркашке клубове. “Морамо да направимо репрограм тих пореских дугова”, рекао је Вучић.
Тако ће порески обвезници Србије на 15,8 милијарди евра јавног дуга, добити за враћање још неколико десетина милиона евра дугова спортских клубова, познатих по нетранспарентном пословању.

Одокативни дугови

Чак ни сада, када је у само једном дану Звезда фактички променила управу, нисмо сазнали тачну цифру дуговања, као ни до сада. Док је Вучић у медијима изјављивао да је дуг преко 60 милиона евра, Небојша Човић, члан радне групе задужен за финансије рекао је да дуг није толики.

Сличне одокативне процене дуга давала су и претходна руководства, па је тако приликом реизбора на место председника ФК Црвена Звезда Владан Лукић изјавио да је 2009. године затекао дуг од 45 милиона евра, а месец дана пре тога тадашњи генерални секретар овог клуба Ђорђе Стефановић изјавио је да је тренутни дуг 33 милиона евра. После мање од шест месеци испоставља се да је дуг преко 60 милиона евра?

Отпис дуга држави није ништа ново у Србији чиме се увек стављају магареће уши онима који порезе и обавезе паћају, али лавовски део дугова Звезде чине банкарски кредити.

Политичари, спортисти и богаташи

Према билансима из 2011. године Звезда је ту годину завршила са губитком од 837,7 милиона динара, а акумулирани губитак износи чак 2,8 милијарди динара. Наспрам тога стоји основни капитал клуба који износи свега 230 милиона динара.

Дугорочни кредити износили су 410 милиона динара, а оне много неповољније, краткорочне обавезе – целих четири милијарде динара. Само на камате за отплату кредита црвено бели из Љутице Богдана платили су 193 милиона динара.

О каквим се кредитима ради може се видети из документа “Напомене уз финансијске извештаје”. Из таквог документа за билансе из 2010. године види се да је на стадион Црвене звезде стављено најмање пет хипотека по основу кредита Марфин банци, Комерцијалној и Агробанци која је сада у стечају. Занимљиво је и обезбеђење дато кипарској Марфин популар банци за кредит од 4,9 милиона евра. Поред хипотеке на стадион, ТВ права вредних 10 милиона евра, полисе осигурања од пожара “тешке” 5,7 милиона евра, ова банка је добила и права на четири играча Звезде по свом избору.

“Спорт, политика и богаташи су у истом кошу, што се може и видети код два наша највећа клуба, па не би изненадило ако би им отписали пореске дугове”, сматра економиста Махмуд Бушатлија.

“Из неког разлога политичари воле да се мешају у послове које не знају да раде. Док се у професионалном спорту држава меша у пословање, никада спорт неће на здраву грану. Нема никаквог разлога да очајавамо због ситуације у којој се неки клуб налази. Ствари треба поставити на здраве ноге, а ако то значи нестајање ова два клуба, два огромна губиташа, можда ће се појавити неки нови, бољи клубови од њих. У сваком случају, одлука да се отпише порез је лоша, јер то је нешто што смо сви обавезни према држави. Ја сам против тога и да се отпишу камате, јер то само даје сигнал да дугове не треба плаћати. Овако ће Црвена звезда и даље трошити више него што заради, а политичари ће да је спасавају кад упадне у проблеме”, истиче Бушатлија.

За разлику од афере Агробанка, где су чланови Управног одбора добили забрану да поново буду у управи неке банке, за чланове управе Црвене звезде то нико ни не спомиње, можда и зато што међу њима има и политичара који су на власти.

Након оставке председник Владана Лукића, највишу функцију има потпрМилош Обрадовићедседник УО Александар Антић, члан СПС-а, а ту су и Слободан Бабић, Душан Мракић, Владимир Поповић, Милорад Симић, Милан Јанковић, Ненад Бановић, Владан Максић, Мирко Керкез, Урош Зековић, Милан Шутић и Небојша Лековић.

Последњих дана чули смо много изјава на тему спасавања Звезде, али и помагања Партизану, али нисмо чули где су ти силни милиони за које су се задужили потрошени и да ли ће ико одговарати за то.

“Где су те паре? Није лако потрошити 60 милиона евра. Чему су служили сви ти кредити, јер видимо и да се дугује за плате. И ко им је давао кредите које не могу да врате.  Пре било каквих отписа прво треба истражити књиге, треба да дође нека инспекција, пореска полиција. Код нас се праве радне групе да испитују пословање, а ништа се не ради по законима, ни систему”, напомиње Бушатлија.

Према његовим речима, држава треба да се стара о аматерском спорту, а ако је клуб професионални онда је то предузеће које постоји ако добро ради.

 
Милош Обрадовић

Балкан Магазин

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Ти ниси ни свестан шта тебе чека…

3.3 (7) „Чека нас много гора јесен“, изјавио је председник Србије Александар Вучић. – Мислили …

Нови Пазар је Вучићева срамота – подвио је реп: Председник се опет крије иза жена

5 (8) Александар Вучић је по ко зна који пут показао да се ради о …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *