fbpx
Насловна / Србија / Економија / Динкићу на пролеће нова шанса да завлачи ММФ

Динкићу на пролеће нова шанса да завлачи ММФ

Разговори српских власти са ММФ-ом о новом аранжману биће настављени на пролеће али још није прецизирано када, изјавио је данас министар финансија и привреде Младјан Динкић.

Уколико споразум са ММФ буде склопљен биће реч о аранжману из предострожности на рок од три године, рекао је Динкић.

Он је на конференцији за новинаре, после седнице владе, истакао да ће се прво сачекати коначни резултати буџета за 2012. годину јер је то једина реална основа за оцену буџета за 2013. годину.

Динкић је нагласио и да је веома задовољан резултатима разговора са ММФ и да велики број ствари са којима се ММФ сложио даје основу за оптимизам, а да оно мало ствари са којима се није сложио не даје основу за песимизам.

Према његовим речима, српске власти сложиле су се са ММФ да Србији нису потребна средства Фонда ни за буџет ни за девизне резерве, али да је земљи та медјународна финансијска институција неопходна због кредибилитета и побољшања кредитног рејтинга.

Министар је нагалсио да ће због спроводјења програма фискалне консолидације Србија ове године имати најмање 20 милијарди динара мање од оног што је предвидјено у ребалансу у буџету.

То је дало основ да поднесемо амандмане на Предлог закона о буџету за 2013. којима се пројекција пореских прихода подиже до 10 милијарди динара, а смањују очеквиања непореских прихода за девет милијарди због мање уплате дивиденди јавних предузећа, рекао је Динкић.

Разлика од милијарду динара биће намењена јачању програма социјалне заштите.

Мисија ММФ-а боравила је у Београду од 13. новембра, где је са српским властима разговарала о најновијим економским кретањима и нацрту буџета за 2013. годину.

ММФ је, у оквиру прве фазе разговора о новом аранжману, са представницима Републике Србије, разматрао програм фискалне консолидације и средњорочни макроекономски оквир. На челу мисије ММФ била је Зузана Мургасова.

„Мисија ће почети, али не и закључити, разговоре о могућем програму са Фондом. Уколико буде постигнут довољан напредак, разговори о програму ће бити настављени током мисије која ће уследити после ове“, изјавио је раније стални представник ММФ у Србији Богдан Лисоволик.

Претходни аранжман из предострожности у вредности око 1,1 милијарду евра, који је Србија имала са ММФ-ом, замрзнут је у фебруару ове године.

 

Танјуг

фото: Гето Србија

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Нико још није гласао. Будите први!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Овог месеца Србија отплаћује 81 милион евра Титових дугова

5 (4) Рано јутрос Србија је из буџета исплатила тачно 11,5 милиона евра. За шест …

Јавни дуг за месец дана порастао 300 милиона евра и данас износи преко 24 милијарде евра!

4.4 (8) Јавни дуг Србије је на крају јула ове године износио 23,84 милијарди евра, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *