ПРИБОЈ: Успео ПРОТЕСТ против изградње приватне хидроелектране (фото)

У недељу је у Прибоју одржан протест против изградњу приватне хидроелектране са браном и водном акумулацијом на реци Лим. Протест је пријавила и организовала неформална група грађана Прибоја. Инвеститор хидроелектране је фирма „Mini hydro investments“, на чијем је челу Никола Петровић, кум председника Србије Александара Вучића, доскорашњи директор Електромреже Србије.

Радове изводи грађевинска фирма „Хидро тан“, чији је власник Душан Клисура, пореклом из Прибоја.

На протесту, коме је присуствовало око хиљаду Прибојаца, говорили су Гала Шалипур студент глуме, Младен Стиковић дипломирани правник и Саша Бјелић психолог.

Говорници су рекли да не желе никакву политичку конотацију борбе за спас Лима и Прибоја коју су покренули у самоодбрани.

Гала Шалипур, глумица

„Мислим да је неопходно да се пробудимо, да се ујединимо, да се освестимо и да без страха захтевамо да живимо у здравој средини. Важно је и да престанемо да ћутимо, јер ћутањем одобравамо похлепу моћника који нас тлаче“, рекла је глумица Гала Шалипур.

Младен Стиковић, дипломирани правник

Стиковић је најавио и покретање процеса пред Управним судом којим ће доказати да је у прибављању документације за изградњу бране дошло до кршења процедура.

„Какви би смо ми то грађани били ако би дозволили да нас појединац тлачи и уништава, ми нисмо понижени, већ достојанствени грађани Прибоја, наша борба је тек почела, подржите нас“, рекао је Младен Стиковић у свом говору.

Речено је да је огроман новац, једини интерес инвеститора, а да ће га он зарадити на уштрб здравља Прибојаца, којима се отима река.

Саша Бјелић, психолог

„Прича је једноставна – неки каубоји, неки моћници, који су нас осиромашили, продали и издали, сада тргују нашим органима и желе да нам отму једино што је остало – реку“, рекао је Бјелић.

Учесници протеста, којима се придружило још грађана, су на крају протеста кренули у шетњу до локације на Лиму, километар и по удаљене од града, на којој је у августу почела изградња бране.

ИЗВОР: текст и фото priboj033

17.10.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

Актуелно

Сирија објавила да ће у ослобађању провинције Идлиб „ићи до краја“

* Шеф сиријске дипломатије Валид МУАЛЕМ ипак објавио да ће појединачним насељима и градовима бити …

Проклијаће семе младо, размаћи ће шибље труло

„Држава у њеној духовној суштини није ништа друго до отаџбина обликована и обједињена јавним правом, …

Један коментар

  1. Nedajte da vam i vodu uniste hohstapleri !

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Simple Share Buttons