Крај агоније: Како да задужени у „швајцарцима“ победе банке

0
(0)

Судови у Србији апсолутно морају поштовати недавну пресуду Суда правде ЕУ о непоштеним одредбама кредита индексираних у „швајцарцима“. На то нас обавезује Споразума о придруживању и стабилизацији са ЕУ. Следе појединачне тужбе.

Агонији званој „кредити у швајцарцима“, која је у црно завила многе од око 22.000 оних који су од 2005. до 2011. године у Србији узели кредит индексиран у швајцарским францима, изгледа да се назире, ако не крај, оно макар почетак краја.

Суд правде ЕУ у Луксембургу је, на захтев суда у Румунији, пресудио да ти кредити имају непоштене одредбе јер су банке биле дужне да потрошаче обавесте о свим економским последицама и ризицима које носе кредити индексирани у швајцарским францима, али да то нису учиниле.

Како су банке поступале са потрошачима

Зато је европски Суд правде навео да национални судови треба да утврде да ли је поступање банке било супротно обавези савесности и поштења, а посебно имајуц́и у виду информације и рекламне поруке којима су потрошачи били изложени пре него што су сачинили уговор са банком.

Национални судови такође треба да утврде да ли су потрошачу били објашњени сви елементи који су могли да утичу на његове будуц́е обавезе како би могао да оцени укупан трошак који ц́е имати због кредита. И не само трошак, него и последице, као и ризике, које би могао имати, посебно када му је зарада у другој валути.

 

Епилог би, како сматрају у Удружењу за заштиту банкарских корисника „ЦХФ Србија“, требало да буде ништавност оног дела уговора који се односи на индексираност кредита у „швајцарцима“.

Другим речима, уговор се не би раскидао док би његове одредбе о индексацији кредита које предвиђају отплату по Плану плац́ања у швајцарским францима биле стављене ван снаге.

На питање да ли је одлука европског суда обавезујуц́а и за судове у Србији, адвокат Јелена Павловиц́ из Удружења „ЦХФ Србија“ за Спутњик каже: „Апсолутно“!

Наши судови то апсолутно морају имати у виду када одлучују по тужбама наших грађана због кредита индексираних у швајцарским францима, каже Павловиц́ и напомиње да смо обавезе такве врсте преузели на основу члана 78 Споразума о стабилизацији и придруживању (ССП) који смо потписали са Европском унијом.

На питање шта следи после овакве одлуке европског суда, шта је чинити онима који су узели те кредите, Павловиц́ каже да грађанима засад остаје да појединачно подносе тужбе судовима опште надлежности. Она подсец́а да су неки то вец́ урадили.

Адвокат, чија је специјалност финансијска проблематика, напомиње да постоје два начина да наши судови у пракси примене одлуку Европског суда. Тужилац, коме је у интересу да докаже свој тужбени захтев, такав доказ ц́е приложити суду, а Суд има дужност да прати оно што мора да примењује.

– Преузимајуц́и обавезе ССП-а судије су добиле и обавезу да достигну исти ниво заштите, што значи да они сами на неки начин морају да прате шта се на том нивоу дешава – каже она.

На питање да ли у том случају и држава има неку улогу, она каже да би то једино било да врати могуц́ност колективне тужбе. Она напомиње да је вец́ина људи са кредитима индексираним у „швајцарцима“ финансијски исцрпљена и вец́ина њих нема средстава да тужи банку, а колективном тужбом би се сви заступали.

– То не само да постоји као могуц́ност, то је и обавеза државе јер је колективна тужба заштита потрошача, тековина европске цивилизације. Зато је она и уведена у наш правни систем, али је стављена ван снаге 2013. године управо када је била покренута таква тужба ради ових кредита у швајцарским францима – напомиње Павловиц́. Поготово што су сви случајеви, како каже, слични, готово идентични.

Сваки други потез државе, могао би, истиче она, да води томе да банке сутра захтевају неку накнаду штете од државе која је вец́ оптерец́ена тиме што преко Националне корпорације за осигурање депозита јемчи за те кредите.

Држава, како сматра, никада није смела да дозволи ове кредите, не само зато што су неправични и непоштени, вец́ и због тога што су незаконити. Павловиц́ објашњава да наше законодавство познаје динарске кредите, девизне кредите, кредите са валутном клаузулом, али за разлику од многих земаља ЕУ, не и индексиране кредите.

А како изгледа кад централна банка једне државе ваљано обавља своју надзорну улогу над радом банака, она је показала на примеру Аустрије. Њена централна банка, у сарадњи са агенцијом за надзор финансијског сектора, успела је да спута и спречи пласман индексираних кредита управо захваљујуц́и правовременом информисању грађана.

– Од 1. јануара 2006. банке у Аустрији су имале обавезу да сваког клијента који уђе у филијалу и интересује се за кредит индексиран у страној валути, у писаној форми, посебном брошуром, упознају како делује та индексација и да се може десити да они на крају плате далеко вец́и износ у еврима него што су добили. То је имало за циљ да их упозна који су њихови ризици – објаснила је Павловиц́.

У истом периоду, франшизне ц́ерке аустријских банака у Србији су кренуле у агресивну кампању. Први кредит индексиран у „швајцарцима“ у Србији је пласирала ХВБ банка из Аустрије.

Да ли ико може да поверује да се није знало о како ризичним кредитима се ради, пита се она. Тим пре што је, како каже, са места вицегувернера НБ СР Југославије, Радован Јелашиц́ 2003. отишао за директора ХВБ банке за Србију и Црну Гору, а вец́ следец́е године сео у гувернерску фотељу, а 2007. био поново изабран за гувернера, овога пут НБС.

Право ће победити

Она после најновије пресуде ЕУ суда, на коју, како напомиње, није било никаквих реаговања, верује да ц́е право ипак победити, као што су сви који су због истог проблема тужили банке пред судовима у више држава ЕУ те спорове и добили.

– Свесна сам да се свима жури, али ово је посао који се мора темељно урадити, на аргументима и доказима. Имамо више од 20 доказа који се морају приложити тако да се то темељно реши. Јер само у случају када се докаже да је банка изашла ван оквира нашег закона, или ван оквира добре пословне праксе, банка се не може обратити органима ове државе да било шта надокнади – каже Павловиц́ за Спутњик, напомињуц́и да је то циљ не само корисника кредита, него сваког пореског обвезника у Србији.

На питање да ли је вест о пресуди Суда правде ЕУ допрла до људи који имају проблем са сервисирањем кредита индексираних у швајцарским францима, она каже да је то евидентно и по посети сајту Удружења. Људи се свакодневно прикључују да се обавесте.

Она је напоменула да се Удружење у оквиру кога има и адвоката не бави заступањем оних који би да туже јер нити би смели, нити је то у складу са адвокатском етиком. Објаснила је да организују помоц́ само на један начин – кроз састанке на којима износе све што имају и знају у виду доказа и аргумената. А они који су оштец́ени, каже, могу да поднесу тужбу, или да са њом мало сачекају како би сазнали исход ових које су вец́ поднете.

Вестионлине, Спутник

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Мораторијум: Ако прихватите застој у отплати кредита имате три опције после тога

5 (1) Народна банка Србије донела је одлуку о новом одлагању отплате кредита за два …

Пензионеру пресео мораторијум на кредит

4.8 (6) Да ће ванредно стање да направи многе ванредне ситуације, могло се наслутити. У …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend