Привреда губи чак 500 милиона евра због снега

0
(0)

Висока цена Незапамћено невреме „удариће“ на економију у два смера, смањиће БДП и нанети велику имовинску штету

Хоће ли ЕПС издржати потрошњу струје

Професор Економског факултета у Београду Љубодраг Савић каже да нема скоро ниједне делатности у Србији која није погођена лошим временом.

– Директну штету трпе сви који због високог снега и непроходних путева не могу нормално да функционишу, индустрија, саобраћај, производња и услужна предузећа. Индиректну штету трпе сви који не могу да нормално дођу на посао. Ту су и службе које одржавају инфраструктуру, њихове машине раде по 24 сата и то није добро. ЕПС је забележила рекорд у производњи, па се поставља питање, ако невреме потраје, да ли је могуће одржати овај систем у нормалном стању – пита Савић.

 Због рушења кровова на кућама и прокишњавања, предвиђа се и велика материјална штета, нарочито након отапања снега и бујања потока и мањих река.

 – Србија ће због непогода имати директну штету од 300 до 500 милиона евра – израчунао је Здравковић за Пресс.

Процене Уније послодаваца Србије, на основу информације које пристижу из јужне, источне и западне Србије, Шумадије и Војводине, говоре да је због веома ниских температура готово свако треће производно предузеће обуставило рад или редуковало производњу.

– Предузећа не могу да загреју просторије за рад, имају проблеме у снабдевању енергентима и одржавању производње, допремању сировина по завејаним путевима… Дневни губитак привреде, само у ужој Србији, јесте између три и пет милиона евра. Ситуација је нешто боља у Војводини, тако да је тамо до прекида рада дошло само у пет одсто производних фирми – каже портпарол Уније Драгољуб Рајић.

Он подсећа да фирме у области транспорта због честих кварова на возилима имају двоструко веће трошкове.

Снег је крив за све

Виши научни саветник европске истраживачке групе „Кашман и Вејкфилд“ Саша Милојевић каже да је штета у Србији због временских непогода, према грубој процени, од 400 до 500 милион евра. Милојевић је за Пресс рекао да је ова сума углавном комбинација директних штета по потрошњу, пољопривреду, индустрију и поново покретање производње.

– Биће интересантно видети у којој мери ће лоше време и хладноћа имати ефекат по потрошњу и трговину на мало. С обзиром на то да је изборна година у Србији, аргументом лошег времена може се бескрајно манипулисати, тако да ако БДП подбаци, очити кривац биће снег – каже Милојевић.

Начелник сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије Предраг Марић подсећа да је Влада пре непогоде одлучила да 14 општина у Србији добије помоћ од 69 милиона динара.

 – Након проглашења ванредне ситуације општинама је одобрено још 85 милиона динара за додатну механизацију, дневнице и гориво – каже за Пресс Марић.

 

Прес 

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Deutsche bank: Са 2020. почиње век планетарних нереда и немира

5 (3) * Посебно турбулентно и хаотично биће током прве деценије, али немачка банка наглашава: …

Напредњаци тотално уништили производњу купине

4.2 (5) Пре пет, шест година под засадима купине је било више од 6.000 хектара, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend