понедељак , 23 новембра 2020

Прочитајте како британски свињојебци саветују Србију да је добро да прихвати барем 150.000 миграната плус нам и награду нуде

0
(0)

Постоји реална опасност да Европска унија затвори границе и да на Србији остане да удоми велики број избеглица, каже у интервјуу за „Блиц” Џејмс Кер-Линдзи.

Британски стручњак за југоисточну Европу из Лондонске школе економије оцењује да би то „очигледно ставило велики економски и социјални терет на Србију”. Ипак, Кер-Линдзи сматра да то не мора да се стварно и деси и да му осећај говори да ће „људи наћи начина да се пробију до ЕУ”.

Говорили сте о могућој негативној реакцији према ЕУ којој је ситуација потпуно измакла контроли?

– Ако Србија буде остављена да се брине о великом броју избеглица, постоји опасност да то крену да експлоатишу они који се противе чланству Србије у ЕУ. Већ смо видели да руски амбасадор шаље упозорења да ће ЕУ Србији препустити да се сама стара о избеглицама. То је очигледни покушај стварања анти-ЕУ расположења у земљи. Бринем се да би, ако Србија схвати да је број избеглица превисок и да не може да се избори са ситуацијом, шира јавност могла да почне да се пита зашто је Србији препуштено оно чиме би заправо ЕУ требало да се бави.

Кривица на Мађарској

Сматрате ли да ће икада бити стабилности у овом региону када Зоран Милановић, премијер Хрватске, своју земљу упоређује с орлом, а Србију са мувом?

– Ова година није била добра за односе између Београда и Загреба. Тужно, али сцене које смо видели на граници само су последњи у низу негативних инцидената између две државе последњих месеци. Оно што је жалосно у овој причи је то да кривица није ни до једне од две стране, већ је резултат једностране одлуке Мађарске да на Хрватску пребаци проблем са којим се суочила.

Да ли би ЕУ требало да буде захвална Србији због онога што чини?

– Да. Србија је на изузетан начин одговорила на ситуацију коју није сама створила и која скоро да уопште није под њеном контролом. Могла је да затвори границе. Уместо тога, обезбедила је сигуран пролаз и животно важну шансу за многе избеглице да се одморе и опораве. Многи су рекли да је показала веће поштовање европских вредности од бројних чланица ЕУ. Србија би требало да буде поносна због начина на који је одговорила. Најочигледнија награда од ЕУ сада би била започињање формалних преговора о прдруживању Унији.

Да ли је ова избегличка криза највећа опасност са којом се ЕУ суочила и како то да је нико није предвидео?

– Нема сумње да је ово огроман изазов за ЕУ. За свакога ко верује у европски пројекат недостатак солидарности био је шок на свим нивоима. То је неприхватљиво. Ужасно је и видети враћање граничних контрола у Европи. Можемо само да се надамо да је ово привремена ситуација. Ја свакако никада нисам видео ЕУ тако у потпуности разједињену.

Да ли Виктор Орбан, премијер Мађарске, сам одлучује о постављању ограде од бодљикаве жице на граници Србије, вероватно и на другим мађарским границама ускоро?

– Да. Мађарска је одлучила да постави ограду на граници, знајући врло добро да ће ово само пребацити проблем на њене ЕУ партнере, Хрватску и Румунију. И поред тога, Мађарску није било брига. Од свих симбола неуспеха ЕУ да реагује јединствено, ово је можда и најгори.

Н. Влачо, Блиц

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Београд: Мигранти тероришу и нападају жене у сред града

5 (17) Девојку је напао мигрант у близини Бранковог моста у 20 часова увече. Нико …

У Србији поново повећан број миграната за око 30 одсто, сада их у Србији има преко 12.000

4 (4) Према подацима Kомесаријата за избеглице и миграције, у односу на исти период прошле …

2 Коментара

  1. Samo cu napisati jedno.
    Nikola Pašić: ’Srpsko dete kad se rodi, treba naučiti da mrzi Engleze’“
    Najgora stoka na svetu gora i od amera !

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend