Продаја бања је хајдучија

Продаја бања је хајдучија

Српски пензионери дигли су глас против продаје бања, јер су, како тврде у Удружењу синдиката пензионера Србије, дате испод цене, а поступци су спроведени незаконито и са „елементима корупције и преваре“.

Синдикат пензионера тражи поништење одлуке Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање о продаји Куршумлијске и Врањске Бање и најављује кривичне пријаве против чланова Управног одбора и директорке Фонда ПИО, а купце упозоравају на правне последице.

– Држава купцу поклања и субвенцију већу три и више пута од цене незаконито купљених непокретности – наведено је у саопштењу које је потписао председник Удружења Михајло Радовић.

Он тврди да је Куршумлијска Бања дата за милион евра испод тржишне цене, што је противправно договорено с купцем, док се Врањска Бања продаје само као земљиште за 236.000 евра, иако тамо постоји и зграда.

– Имовина Фонда ПИО је приватна својина, па би уговори о њеној продаји били ништавни – рекао је Радовић и упозорио да Фонд ПИО није јавно предузеће и да држава не сме да спроведе „правно-економску хајдучију“.

Посланик Партије уједињених пензионера Србије Момо Чолаковић сматра да не треба приватизовати све српске бање, већ евентуално оне које не функционишу, као и да пре тога треба разрешити питање власништва.

– Држава и Фонд ПИО морају да реше имовинско-правне односе, што је код већег броја бања у поступку и не зна се колики је део државних улагања која се морају признати, а колико Фонда ПИО – каже Чолаковић за „Вести“.

Као пример добре приватизације он наводи Пролом Бању, коју су радници преузели и сада успешно послује.

Нови власник Куршумлијске Бање је А.Д. Планинка, са малим акционарима радницима који су управо власници Пролом Бање, фабрике Пролом вода и Луковске Бање. Комплекс Жубор платили су 1.415.836 евра, а поред хотела површине 16.000 квадрата чини га више угоститељских објеката. Предмет продаје је било 95.900 квадрата земљишта, а у предузећу Планинка процењују да им је за улагање потребно десетак милиона евра.

Да имовинско-правне односе у бањама треба разрешити слаже се и председник Коалиције за надзор јавних финансија из Куршумлије Драган Добрашиновић. Он за „Вести“ оцењује да је све што се ради око пропалих и девастираних бања корак у добром правцу.

– Неколико безуспешних покушаја продаје Куршумлијске Бање оборило је скоро половину њене цене. Зато су у тој фирми очигледно сачекали цифру коју су спремни да плате. Ако пензионери тврде да је било незаконитости, права адреса је суд – поручује Добрашиновић.

Чека се повратак Топлице

Драган Добрашиновић сматра да је боље да бање на југу Србије заврше у рукама некога ко је из тог краја и успешно послује него да дођу странци и, као што се испоставило, пазаре хотеле у власинском крају, па вероватно оперу новац и ставе катанац на браву.

– Минерална вода „Милан Топлица“ некада је била међу водећим, а сада скоро две деценије отиче у земљу – указује Добрашиновић, који се нада да ће тај бренд поново заживети.

Воде остају држави

Куршумлијска Бања осамдесетих година прошлог века била је најуређенија на Балкану са 10.000 гостију годишње. Затворена је 2006. и од тада вода с термалних извора температуре до 64 степена отиче у земљу. Врањска Бања успешно ради, а позната је по високој температури лековитих вода, која достиже 96 степени. Извориште геотермалних вода остаје у државном власништву. Иначе, у плану је приватизација још четири бање: Ковиљаче, Нишке, Рибарске и Сокобање.

Д. Декић – Вести

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Пензионери поднели кривичну пријаву против директорке Фонда ПИО

Пензионери поднели кривичну пријаву против директорке Фонда ПИО

Два члана Удружења синдиката пензионисаних војних лица Србије, уз подршку Удружења и фејсбук групе Војни …

Србија: За две године странцима послови вредни 4 милијарде евра

Србија: За две године странцима послови вредни 4 милијарде евра

Представници врха власти су током 2019. и 2020. године склопили укупно 28 међудржавних уговора чија …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *