ПРОИЗВОЂАЧИ ПРЕТЕ ПРОТЕСТИМА: Уљаре потцениле наш сунцокрет

ПРОИЗВОЂАЧИ ПРЕТЕ ПРОТЕСТИМА: Уљаре потцениле наш сунцокрет

0
(0)

ПРОИЗВОЂАЧИ сунцокрета у Србији сутра ће се наћи за истим столом са министром трговине Расимом Љајићем, од кога очекују да покуша да утиче на откупну цену ове уљарице. Шансе за ово, сматрају стручњаци, врло су мале, јер све извесније да ће ратари следећег понедељка, како су најавили, блокирати уљаре.

Наиме, произвођачи сунцокрета са подручја Браничевског округа најавили су да ће 3. септембра, блокирати уљаре, заједно са колегама из других крајева Србије, уколико се откупна цена не повећа са 28 на 35 динара. Протест упозорења организован је у уторак у Пожаревцу, тако што су тракторима на пола сата блокирали магистрални пут код моста на Великој Морави.

– Нама нису проблем откупљивачи, већ прерађивачи – казао је Иван Вучковић, председник Удружења пољопривредних произвођача „Стиг града Пожаревца“, који су уједно и организовали протест. – Откупљивачи нама нуде 28 динара, јер не могу више, пошто од прерађивача добијају исту ту цену увећану само за ПДВ. Нама одговара цена од 35 динара, јер је 32-33 динара мало. Тиме само покривамо трошкове производње. Једноставно, откупна цена сунцокрета је неприхватљиво ниска.

Како говори Вучковић, откупна цена прошле године је била 38 динара, а сада је пала на 28. Уз то, трошкови производње су поскупели за чак 30 одсто.

– Уколико не постигнемо повољан договор, онда ћемо у понедељак почети са блокадама уљара у Србији – истакао је Вучковић.

Произвођачи сунцокрета упутили су и захтев Комисији за заштиту конкуренције да преиспита да ли се откупљивачи понашају картелски. Уз то, у удружењима истичу да је највећи откупљивач сунцокрета у Србији, „Викторија група“, понудила цену од 28,5 динара, па се очекује да исту ту цену дају и друге компаније које купују ову уљарицу.

Оно што додатно смета ратарима је то што су произвођачи уља почели да обарају цену уља са 120 динара на 90, чиме само желе да оправдају откупну цену сунцокрета. Чим се буде завршио откуп, вратиће стару цену.

ТРЖИШТЕ ОДРЕЂУЈЕ

У „Викторија групи“, незадовољство произвођача сунцокрета у Србији коментаришу тиме да је цена ове уљарице, као и досада, формирана у складу са тржишним кретањима у земљи и ширем региону.

Новости.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

РЕЖИМСКИ И ОКУПАЦИОНИ МЕДИЈИ СУ КАНЦЕР СРБИЈЕ: Како је линчован протест против корона мера и Вучића (видео)

РЕЖИМСКИ И ОКУПАЦИОНИ МЕДИЈИ СУ КАНЦЕР СРБИЈЕ: Како је линчован протест против корона мера и Вучића (видео)

4.5 (15) У суботу је 20.000 људи изашло на улице Београда и дигло глас против …

Тачно у 12 часова Чачани отварају кафане у знак протеста!

Тачно у 12 часова Чачани отварају кафане у знак протеста!

5 (5) Угоститељи из Чачка огорчени због мера које је јуче донео Kризни штаб Владе …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend