Кинези убацили свој код у приватни сервер Хилари Клинтон и онлајн добијали њену преписку

0
(0)

* Доналд Трамп објавио да је Кина хаковала мејлове Клинтонове док је била на челу Стејт департмана

* Претходно је интернет-портал The Daily Caller објавио да је кинеска компанија, која је легално деловала у Вашингтону, успела да се „убаци“ у персонални сервер Клинтонове и да аутоматски копира сву њену електронску преписку у периоду у којем је била државни секретар

* Конгремсен-републиканац из Тексаса, Луј Гомерт, на слушању у правном комитету Представничког дома 12. јула је реферисао да је „безмало сва електронска преписка Клинтонове као државне секретарке „допала у руке иностраниог субјекта“. Гомерт је тада одбио да открије којој држави припада тај „субјект“, али је нагласио да се не ради о Русији

______________________________________________________________________________

ДОНАЛД Трамп изјавио је да је Кина хаковала мејлове бившег председничког кандидата Хилари Клинтон у време док је била на положају државног секретара.

На свом Твитеру је написао:

„Мејлове Хилари Клинтон, од којих су многи били поверљиве информације, хаковала је Кина. Следећи потез боље да буде од FBI, DOJ или ће након свих њихових грешака (Коми, Меккејб, Пејџ, FISA), њихов кредибилитет заувек нестати”, написао је Трамп.

Претходно је, позвавши се на два извора, интернет-портал The Daily Caller објавио да је кинеска компанија, која је легално деловала у Вашингтонуи, успела да се „убаци“ у персонални сервер Клинтонове, када је била на челу Стејт департмана (од 2009-те до 2013-те).

Навео је да је та фирма – чије име није наведено – да у њен сервер убаци код који јој је омогућавао да аутоматски копира сву њену електронску преписку у периоду у којем је била државни секретар. Тачније: Кинези су имали на „изволите“ све што је Клинтонова примала или слала док је боравила у својој кући на територији државе Њујорк.

The Daily Caller тврди да је та кинеска компанија деловала „у оквиру обавештајне операције“ и да је онлајн добијала копије безмало целокупне електронске поште коју је примала Клинтонова а и онога што је сама састављала, потписивала и отпремала.

Портал додатно наводи да је конгремсен-републиканац из Тексаса, Луј Гомерт, на слушању у правном комитету Представничког дома 12. јула реферисао да је „безмало сва електронска преписка Клинтонове као државне секретарке „допала у руке иностраниог субјекта“.

Гомерт је тада одбио да открије којој држави припада тај „субјект“, али је нагласио да се не ради о Русији.

Скандал са електронском поштом Клинтонове букнуо је 2015-те. Тада се сазнало да је за службену преписку као државни секретар користила и приватни сервер, а то јој је службеним правилима било најстрожије забрањено.

Потом је она објавила да Стејт департману ставља на располагање сву своју „радну преписку“ (око 55.000 службених докумената).

Истовремено је признала да је преко 30.000 мејлова – који су наводно били „личне природе“ – уништила.

За ово се одмах нашла под баражном ваттром која не престаје ни до данас.

Бивши шеф FBI Џејмс Коми у јулу 2016-те је саопштио да је вођена истрага показала да нема услова да се против Клитнонове подигне оптужница.

У октобру је објавио да се истрага – бог „нових сазнања“ – обнавља. Па 6. новембра – само два дана пре предсеедничких избора – поново саопштио да је Клинтонова чиста и да нема разлога за њено извођење пред суд.

Рачуница је била да ће јој то саопштење помоћи да победи Ттрампа који је у изборној кампањи тврдио да је коришћењем приватног мејла на ункцији државног секретара нанела штету националној безбедност.

Та рачуница се показала погрешном.

Скандал се тек захуктава, а може се завршити и хапшењима каквих у Вашингтону деценијама није било.

Факти

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Макрон тражи да се ЕУ осамостаљује од САД и постане пол у светској политици као Кина

5 (2) * Оценио да Савет безбедности УН  не функционише и да је то додатни …

Kина је једини победник у години у којој су сви изгубили

5 (4) Kина је несумњиви победник у години коју је обележила пандемија коронавируса. Земља је …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend