Произвођачи сунцокрета протестовали у Пожаревцу, прете радикализацијом (видео)

0
(0)

Пољопривредници су јутрос у знак протеста због ниске откупне цене сунцокрета од 28,50 динара по килограму, изашли тракторима на улице Пожаревца и упозорили надлежне да ће радикализовати протест јер је та уљарица прошле године коштала од 37 до 41 динар по килограму.

У протесту упозорења учествовали су пољопривредници који су довезли око 150 трактора, у организацији Удружења пољопривредних произвођача „Стиг града Пожаревца“, које је део Националне асоцијације пољопривредника Србије (НАПС). Протестно окупљање трајало је, као што је и било најављено, око сат и по, а ратари су најавили могућност да протест за неколико дана наставе испред уљара.

„Чекамо одлуку НАПС-а и ако се за пар дана уљаре не огласе протесте ћемо наставити испред фабрика уља“, рекао је председник Управног одбора Удружења пољопривредних произвођача „Стиг града Пожаревца“ Иван Вучковић.

Додао је да им је у Министарству пољопривреде обећано да ће апеловати да Комисија за заштиту конкуренције што пре испита да ли су се уљаре договориле о јединственој и ниској откупној цени сунцокрета, а да Министарство трговине не одговара на дописе. У Министарству пољопривреде им је, према његовим речима, саопштено да је откупна цена сунцокрета у околним земљама већа него у Србији.

„Уљаре су сада док траје откуп, да би појачале притисак и убедиле нас да је пала цена сунцокрета, обориле цену уља са 120 на 90 динара, а када прође откуп подићиће је на 130 динара“, рекао је Вучковић.

Председник Удружења пољопривредника „Стиг и Млава“ Драшко Живковић из Малог Црнића рекао је за портал Агросмарт да су произвођачи незадовољни ценом сунцокрета и „картелским понашањем уљара, као и неадекватном комуникацијом са ресорним министарствима“. Он је додао да би у петак требало да буде одржан састанак у Влади Србије са представницима Министарства пољопривреде и Министарства финансија.

„Видећемо шта мисле и шта ће да кажу, да ли ће опет да се крију иза тржишне економије. Као да ми не знамо шта је тржишна економија, али она важи само када нама не иде у прилог“, рекао је Живковић.

Према његовим речима, пољопривредници су свесни тога да „не могу да изврше државни удар“, али да морају да реагују на неправилности које је створила држава, као и на нефер тржишне односе.

„Ако нема добре воље и намере да се пољопривреда приближи сељаку, ако је државна политика таква да сељак нестане и да се читава Србија претвори у једну велику тајкунску државу као што јесте, џаба је све“, поручио је Живковић.

Ратари наводе да су пре десетак дана локални откупљивачи плаћали сунцокрет 30 динара аконтно, али када је компанија Викторија група изашла са коначном ценом од 28,5 динара, ти мањи откупљивачи су је спустили. Ратари су додали да је на мање откупљиваче вршен притисак да коригују своје услове и прилагоде се Викторија групи, највећем купцу уљарица у Србији, чије услове прате и друге уљаре.

021.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

РЕЖИМСКИ И ОКУПАЦИОНИ МЕДИЈИ СУ КАНЦЕР СРБИЈЕ: Како је линчован протест против корона мера и Вучића (видео)

РЕЖИМСКИ И ОКУПАЦИОНИ МЕДИЈИ СУ КАНЦЕР СРБИЈЕ: Како је линчован протест против корона мера и Вучића (видео)

4.5 (15) У суботу је 20.000 људи изашло на улице Београда и дигло глас против …

Тачно у 12 часова Чачани отварају кафане у знак протеста!

Тачно у 12 часова Чачани отварају кафане у знак протеста!

5 (5) Угоститељи из Чачка огорчени због мера које је јуче донео Kризни штаб Владе …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend