fbpx

Кина за две последње године уништила шпијунску мрежу САД на својој територији

0
(0)

ТОКОМ две протекле године кинеске тајне службе фактички су уништиле сву америчку шпијунску мрежу на својој територији.

Десетине нелегалних агената и њихових `информатора` заглавиле су у затворима или је над њима извршена смртна казна.

У Вашингтону ово сматрају највећим фијаском CIA за протеклих неколико деценија, а амерички специјалисти за обавештајни рад још не могу да прокљуве – како се и због чега у Кини насукала њихова шпијунажа. И, зазиру да би Пекинг информације до којих је дошао могао ставити на располагање Москви.

Још крајем минуле деценије, CIA је располагала подробним информацијама о раду кинеске владе. Добијала их је директно из врха кинеске власти у чије редове су Американци били успели да убаце своје агенте.

Неки од `информатора` били су функционери који су се разочарали у своју државу, а било је и оних који су били напросто – поткупљени.

Међутим, у седишту CIA су уочили да су – почев од 2011-те – `извори информација` почели да се гасе. Један за другим.

Зато су америчке специјалне службе формирале посебну групу састављену од најбољих и високо позиционираних сарадника FBI и CIA. Та група је радила у тајном штабу у Северној Вирџинији, а изанализирала је све шпијунске операције у Кини и `претресла` све сараднике амбасаде САД у Пекингу. Не обазирући се на њихов дипломатски ранг.

По неким сазнањима, та операција је добила шифровано име Honey Badger („Медојед“).

Група је разматрала две основе верзије. Прва: унутар америчке шпијунаже постоји „кртица“ која Пекингу изручује припаднике агентурне мреже у Кини. Друга: кинески хакери успели да пробију систем шифроване везе унутар мреже.

У то време је кинеска контрашпијунажа успела да проникне у систем осматрања који је америчка Агенција за националну безбедност (електронска шпијунажа) успела да организује са територије Тајвана.

Тада су агенти CIA `напипали` америчког студента у Шангају – Глена Шрајвера – који је за новац прикупљао `војне информације` за кинеску шпијунажу.

Група је постала склона да се определи за „кртицу“. Додуше, у то је сумњао шеф групе, најауторитативнији амерички обавештајац Марк Келтон.

У прилог „хакерској верзији“ говорили су брзина и тачност са којом су кинеске тајне службе долазиле до `америчких информатора`. И још нешто.

Нико у америчкој обавештајној заједници – без обзира на ранг – није могао знати за све агенте које су Кинези успешно половили.

Даља истрага је показала да су се агенти CIA, након одређених успеха, постајали неопрезни и престајали да се строго придржавају правила конспирологије. У Пекингу фактички нису мењали маршруте кретања, са својим доушницима су се сретали на истим местима. Неки чак и у ресторанима у којима сви столови имају умонтиране микрофоне, а келнери раде за националну контрашпијунажу.

Група је утврдила и да је тајни систем везе Covcom, коју су користили амерички агенти у Кини, била веома примитивна и још била повезана са интернетом.

Група је обавила тестирање могућег спољног упада у тај систем и утврдила да Covcom има и фаталну грешку: да се преко њега може ући у тајни систем везе преко којег је CIA комуницирала са својим агентима по целом свету-

Амерички медији наводе да су САД остале без 30 агената и информатора` у Кини, упркос томе што су неки били успешно евакуисани.

Паралелно је група и даље радила на верзији „кртица“. У марту прошле године је била ухапшена сарадница Стејт департмана Кендис Клејнборн која је приликом првог разговора са члановима радне групе сакрила да је имала контакте са кинеским званичницима.

Утврђено је да је на њене рачуне стизао новац из Кине и да је примала поклоне (поред осталог, безмало сав намештај за стан). Али, она није ништа признала, а група није успела да докаже да је она била „кртица“.

У јануару је на њујоршком аеродрому био ухапшен 53-годишњи Џери Чун Шин Ли. Етнички Кинез који је 80-их година служио у оружаним снагама САД, а од 1994-те радио за CIA и имао приступ тајним документима. Он је 2007-ме напустио CIA и преселио се са породицом у Хонгконг где је постао сувласник аукцијске куће, заједно са утицајним кинеским партијским функционером.

Американци су успели да га намаме да дође поново у САД. У његовој хотелској соби су две специјалне бележнице – једну са телефонима и адресама, а у другој су били подробни подаци о агентима CIA који су глумили да то нису. Са њиховим правим именима, адресама конспиративних станова…

Лија су испитивали пет сати, али су му доизволи да се врати у Хонгконг. Ухапсили су га након шест година, под оптужбом да је „украо тајне податке“ јер истрага није дошла до доказа да је он ишта предао кинеским тајним службама.

Осим тога, по подацима нађеним код њега – није се могло закључити да је он пекингу `изручио` шпијунску мрежу САД у Кини.

Све у свему, CIA и FBI и даље не знају шта је `потопило` америчку обавештајну мрежу у Кини. Не знају ни колико дубоко су Кинези успели да продру у деловање и тајне њихових специјалних служби.

CIA посебно брине да ли је Пекинг доступ Covcom открио и Москви. Јер, управо у време када се уружавала америчка шпијунска мрежа у Кини – престало је да се својима јавља и неколико агената из Русије.

Ово је за Американце катастрофа. У САД нају да ће им за нову шпијунску бмрежу у Кини бити потребне године, а да је можда више никада неће ни обновити.

Фијаско у Кини упоредив је само са временом када је CIA изгубила десетине агената у СССР. А њих су издали сарадник FBI Роберт Хансен и шеф контраобавештајне службе CIA Олдрич Ејмс. Обојицу је КГБ био заврбовао након 1970-те…

Пише: Владимир АРДАЕВ, РИА Новости

Факти

фото: Ројтерс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Вучић и од Русије крије да припрема издају Србије и предају Косова и Метохије шиптарским терористичким бандама

5 (3) Јучерашњи дан у Србији обележила су два догађаја – телефонски разговор председника Русије …

Трамп оштро напао Немачку

5 (1) БЕРЛИН – Амерички председник Доналд Трамп оштро је напао свог савезника у Европи, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *