Прокопијевић: Вучићева најава „повећања“ пензија и плата – бесмислица

0
(0)

Обећање које је премијер Србије Александар Вучић изрекао уочи почетка разговора са представницима Међународног монетарног фонда (ММФ), да је већ ове године могуће повећање пензија и плата у јавном сектору су бесмислица, оцењује у разговору за Радио Слободна Европа економиста Мирослав Прокопијевић.

Представници ММФ и Владе Србије почели су у понедељак разговоре на којима се разматрају резултати у спровођењу трогодишњег стенд бај аранжмана који је Србији одобрен у фебруару ове године. Влада Србије се, подсетимо, овим аранжманом практично обавезала да ће спровести фискалну консолидацију, реструктурисање јавног сектора и структурне мере, као и да ће у наредне три године смањити дефицит за 1,3 до 1,4 милијарду евра или за 4,25 одсто БДП.

Током посете мисије, која траје до 12. маја и предводи је Зузана Мургасова, биће разматрана текућа макроекономска кретања у земљи, изгледи за привредни раст, као и спровођење договорених мера монетарне политике, фискалне политике у контексту фискалне консолидације и мера структурних реформи.

Иако сматра да много тога није урађено, Мирослав Прокопијевић очекује да ће ММФ овога пута “прогледати кроз прсте” Влади.

“Претпостављам да ММФ неће отказати аранжман, иако много тога од неких ситних ствари није урађено, а и много тога од неких крупнијих ствари се налази у закашњењу. Али, претпостављам да ће ММФ као основну одредницу имати да је стање у буџету повољније него што је пројектовано и да ће то бити разлог да прогледа кроз прсте за ово остало”, каже Прокопијевић.

РСЕ: Како видите оцене Владе, али и Фискалног савета, да би са ММФ-ом могло да се договори мање смањење броја радника у јавном сектору, пошто, кажу у Влади, у јавном сектору ипак нема толиког вишка запослених како се раније мислило?

Прокопијевић: Па, не, вишка има, вишак је огроман, само што се нико не усуђује да нешто ради са њим, јер је то најлакши начин да изгубите гласове и сутра изборе. ММФ не занима да ли ћемо ми уштедети на отпуштању ових који су вишак или на неким другим ставкама, за њега је битно да будежт има одређене износе.

РСЕ: Очекујете ли да једна од тема у разговорима буде и пословање јавних предузећа, за које се говори да су “црна рупа” буџета?

Прокопијевић: Свкако. То ће, сем самих основних цифара у буџету и фирми у ликвидацији, бити најтврђи орах. Ту је повезано све што не ваља у нашој привреди: вишак запослених, неефикасност рада, честе субвенције…

РСЕ: Мислите ли да ће ММФ успети да сломи тај орах?

Прокопијевић: Нисам сигуран. Нисам сигуран ни да ли ће Влада успети да издржи до краја три године у овом аранжману. Много је ту тешких ствари, а ниједна власт не жели да се њима бави. Просто, то је јако брз начин да се изгубе гласови. Према томе, верујем да ће овог пута ММФ дати зелено светло, а касније ћемо видети шта ће бити шта ће бити.

РСЕ: Да ли је реална премијерова најава да би се ове године могао очекивати раст плата и пензија, ако се има у виду да је њихово смањење управо било услов за потписивање уговора са ММФ-ом?

Прокопијевић: Теоријски може, али ако уштеди негде другде, али не видим где ће да уштеди, јер су већ капитални издаци јако пали. У светлу тога да на овим другим ставкама не намеравају да штеде, ово је као изјава чиста бесмислица.

РСЕ: Чему онда служи таква изјава?

Прокопијевић: Могуће је да ће, ако се одлуче за то, изаћи из аранжмана са ММФ-ом, и ићи ће на републичке изборе, скупа са покрајинским и локалним.

 

Душан Комарчевић, Слободна Европа

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Дачић остаје министар, Вулин шеф БИА, Стефановић иде у војску а керамичар долази да води МУП

4 (4) Ивица Дачић, лидер Социјалистичке партије, остаје шеф дипломатије и у будућој влади која …

Нису сви у Србији идиоти ал има понеки и то комплетан!

3.7 (6) Председник Александар Вучић изјавио је да су „глупости и бесмислице” изјаве Авдулаха Хотија …

2 Коментара

  1. Bolju karikaturu nisam odavno video. Ovaj narod ima duha, da li to mozda znaci da ima nade za nas

  2. JEBES TI PREMIJERA KAD ZA MISLJENJE TRCI U BRISEL MMF I VASINGTON

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *