Пропагандна гласила ЕУ, РТС и РТВ натоварали на народну грбачу

Пропагандна гласила ЕУ, РТС и РТВ натоварали на народну грбачу

БЕОГРАД –Помоћник министра културе и информисања Драган Коларевић рекао је данас да ће се Радио-телевизија Србије и Радио-телевизија Војводине у наредне две године финансирати из буџета, док ће Новинска агенција Танјуг бити трансформисана у Владин Биро за коминикације.

Коларевић је за Телевизију Пинк 3 рекао да је донета одлука да се јавни сервиси РТС и РТВ Војводина у наредне две године финансирају из буџета, уз механизам по којем се новац пребацује из буџета тако да нико на то не може да утиче.

„Економски и медијски стручњаци сматрају да ће, уколико се јавни сервиси финансирају из буџета, бити утицаја на њихову уређивачку политику. Нацртом закона о јавним медијским сервисима уводи се механизам по којем се новац пребацује из буџета тако да нико на то не може да утиче, тако да ће медијски сервиси у том смислу бити независни”, рекао је Коларевић.

Он је рекао да ће се после две године одлучити који модел финансирања јавних сервиса ће бити уведен – да ли претплата или накнада, како је рекао: зависно од праксе у Европској унији.

Коларевић је казао да ће Новинска агенција Танјуг ићи у процес власничке трансформације и постати Владин биро за комуникације, по немачком моделу.

„Тај део агенције обављаће послове од непосредног значаја за Владу, прикупаљаће информације и емитовати информације које су у интересу Владе по свету, на разним језицима”, рекао је Коларевић.

По његовим речима, није искључена ни могућност социјалног програма, пошто буду донети медијски закони.

Говорећи о локалним медијима, Коларевић је рекао да се уводи пројектни начин финансирања што значи да ће општине, Град Београд и остале локалне самоуправе расписивати конкурсе за област информисања.

Стручне комисије ће одлучити ко највише одговара потребама конкурса, а за средства ће моћи да конкуришу и приватни медији и они који су до сада финансирани из буџета.

„Неће се финансирати комерцијални програми, већ само оно што је интерес грађана у Београду, Чачку, Лазаревцу… Уговор може бити и на три године”, рекао је Коларевић.

Он је казао да су медији који су финансирани из буџета имали повољнији положај и поручио да ће се држава повући из медија, а нико неће бити привилегован.

Директор Радио-телевизије Србије Александар Тијанић изјавио је да не може да коментарише одлуку о преласку на буџетско финансирање РТС док се не објави званично решење и конкретни детаљи тог решења, јер ће тек тада бити јасно шта су добре а шта лоше стране.

 
Бета

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

„Еколошки устанак“: У суботу 15. јануара блокаде у Београду, Ужицу, Прељини, Лозници…

„Еколошки устанак“: У суботу 15. јануара блокаде у Београду, Ужицу, Прељини, Лозници…

Еколошке организације позвале су грађане да се, због нерешавања еколошких проблема, у суботу, 15. јануара, …

Предлог за промену политичког система Србије

Предлог за промену политичког система Србије

Неопходно је започети са променама у политичком систему како би се он прилагодио тренутној реалности …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *