Вехабије на северу Црне Горе

0
(0)

ПЛАВ – Вехабије поново „кампују“ на северу Црне Горе. Прошле недеље одржали су први пут „самит“ на Хајли, планини код Рожаја у пограничном делу ка Космету. Боравили су у малим шаторима у „кампу“, на чијем улазу су се виориле заставе Турске и Саудијске Арабије, у којој је вехабизам признат као званично учење.

Дан касније, сточари који су се са стадима издигли на Хајлу, у страху су заобилазили место где су се окупиле вехабије, које су се и ове године боравили у Плаву на традиционалним 13. „Исламским сусретима“. Ове године, за разлику од неких ранијих случајева, скупови су прошли без инцидената.

Иначе, вехабијски покрет у Црној Гори, заживео је у Плаву, а потом је „централа“ пресељена у Рожаје, где делује око 200 вехабија. Јачање овог покрета било је повод да секретар Института за безбедносне студије при Факултету безбедности у Београду, др Дарко Трифуновић, недавно процени да „не треба искључити могућност да и Црна Гора може бити на удару вехабијског покрета, јер је њена територија увек била на мети исламских фундаменталиста“.
СУМЊИВИ ГОСТИ ИЗВОР „Новости“ наглашава да су вехабије у Црној Гори на оку АНБ, али да не требе сметнути с ума да су чести гости вехабија у Плаву на „исламским сусретима“ раније биле вехабије из Новог Пазара осуђене због планова о терористичким нападима, па и Исмаил Прентић, убијен у окршају са жандармеријом на планини Нинаји, код Новог Пазара.

– Црна Гора је у такозваној инкубационој фази. Вехабије са југа и севера не припадају истој етничкој групацији и имају различите циљеве, али исте методе. Циљ је одвајање и запоседање територије, а метод је исти онај који примењује и Ал каида у различитим формама – сматра др Трифуновић.

Он је, без увијања, устврдио да се вехабијски покрет финансира и од новца зарађеног од шверца наркотика.

– Један део новца иде преко тзв. албанске везе и Косова. На црногорској територији постоји широко разграната мрежа шверцера дроге са Косова. Недавно је у Црној Гори своје пипке пустио и озлоглашени клан Османи. Традиционално, припадници организованог криминала пореклом из Црне Горе су били укључени у трасфер дроге према земљама Запада, али је њих неко „очистио“, тако да је сад тржиште махом у рукама албанске мафије па је и Црна Гора, нажалост као и Србија, постала полигон за продају дроге – каже Трифуновић.

Веза криминала и вехабијских група, које, између осталог, служе као димна бомба, односно за одвлачење пажње јавности са послова организованог криминала на другу страну, логична је, каже извор „Новости“.

Колико је ствар са вехабијама озбиљна, сведочи и то што је о овом проблему расправљао и Одбор за безбедност Скупштине Црне Горе, односно о везама рожајског нарко-картела, који је предводио одбегли нарко-бос Сафет Сајо Калић, са вехабијама у Црној Гори. Како је саопштено за јавност, чланови Одбора су „информисани да није регистрована подршка вехабијама у Црној Гори од организованог криминала“. Међутим, на овој седници се чуло да АНБ Црне Горе сумња да црногорске вехабије финансира новопазарски нарко-картел који тесно сарађује са нарко-кланом из Рожаја.

– Оба картела под контролом су Кељмендија и под његовом заштитом, тако да је сваком јасно да се вехабије финасирају нарко-еврима – каже извор „Новости“.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Помен Митрополиту црногорско-приморском у Цетињском манастиру (видео)

5 (2) Митрополит црногорско-приморски Амфилохије биће сахрањен у крипти Храма Христовог васкрсења у Подгорици. Подгорички …

Да нећеш Дритане и гаће да ти скинемо? Нећеш ти папак видети службу па да ти је централа МИ6 у Подгорици

5 (5) Председништво Грађанског покрета УРА подржало је синоћ политику врха странке везано за преговоре …

9 Коментара

  1. Мило им платио ручак: прасетина на ражњу!

  2. Znaci isti smo!Nemaju ni oni ni ministra policije, ni ministra vojnog, nikoga da spreci ova sranja!

  3. КОТИЛИ СЕ МНОЖИЛИ СЕ ТО ЖЕЛИМ НАЦИЈИ ЦРНОГОРЦИ,ТО СУ ТРАЖИЛИ,ЗА ТО СУ ГЛАСАЛИ

  4. Lako im je u Crnoj Gori, kad ni Milo nije bolji.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend