ПРОПАЛИ ПРЕГОВОРИ МАЛИНАРА И ХЛАДЊАЧАРА Произвођачи најављују протесте по целој Србији

0
(0)

Преговори који су данас вођени у Ужицу између представника малинара и хладњачара нису се померили са мртве тачке која је ескалирала блокадом пута у Пријепоље.

Напротив, после њих је најављно да ће се малинарска буна проширити на друге делове Србије.

У Регионалној привредној комори Ужице данас је одржан састанак између Савеза „Српска малина“, која је овде наступио у име малинара из Пријепоља, и хладњачара из Златиборског округа.

Тема разговора била је откупна цена овогодишњег рода која се тренутно креће око 100 динара. Малинари су изнели свој став да им се плати 180 динара, док су хладњачари, а мали броји их се појавио, поновили да је тржиште засићено малином и да оно одређује цену рода. Откупљивачи су поручили да им је исплативије да малину купују у Босни.

Протести у Пријепољу се настављају, а биће их ускоро у осталим деловима земље – поручили су из Савеза „Српска малина“ после неуспелих преговора.
Борко Павић из Савеза „Српска малина“ истиче да хладњачари нису хтели да говоре о цени малине.

Разговор је био крајње поражавајући за нас малинаре. Стално су се позивали на слободно тржиште. Ми сами овај проблем не можемо да решимо, тако да се протести настављају, а малинари из Пријепоља траже и оставку министра пољопривреде Бранислава Недимовића и састанак са председником Србије Александром Вучићем – рекао је Павић.
Фото: Милош Цветковић / РАС Србија
„Ако се држава не укључи, прокључаће цела Србија“

Ако држава не интервенише и не укључи се у решавање проблема, имаћемо протесте, а ако се то деси могла би да прокључа Србија – рекао је после састанка Милан Радојичић из ариљског Виламета.
Раде Љубојевић, власник хладњаче и компаније Сирогојно цомпанy рекао је да ове године залихе малине, којих има према процени од 25 до 30 хиљада тона, праве проблем у одређивању откупне цене малине.

Због тога је препорука малинарима да морају правити уговоре са власницима хладњача код којих предају малину, јер свака хладњача има своју цену која зависи од залиха и позиција на тржишту – нагласио је Љубојевић.

Хладњачари: Проблем су залихе

И док малинари кажу да је исход разговора поражавајући, а хладњачари да су проблем залихе, из Привредне коморе Србије поручили су малинарима да они не одређују цену, али да су ту да утичу на услове на тржишту и да се информације што квалитетније распоређују измедју свих учесника у тржишној утакмици.

Сматрамо да Национални савет за малину треба да донесе стратешки документ који би определио даље правце рада у држави када је производња малине у питању, која је важан извозни производ Србије – рекао је директор Сектора привреде ПКС Вељко Јовановић и да је Србиај увезла 10.000 тоне малине из БиХ.

Вести Пријепоље

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Фрка у Берлину! Ко је пустио демонстранте у Бундестаг? (видео)

5 (3) Немачки парламентарци ће данас истражити како су демонстранти, који су протестовали против рестриктивних …

Мађарски експерт: Сорош је главни Бајденов финансијер – да би утицао на политику САД

4.5 (4) * Кевехази је подсетио да су под Обамом Хилари Клинтон и Џо Бајден …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend