Друштво

Просветни радници траже ХИТНО повећање плата

“Плате запослених у просвети представљају, сходно члану 20. став 1. Посебног колективног уговора за запослене у основним и средњим школама и домовима ученика /Сл. гласник РС бр. 21/2015 и 92/2020/ производ основице за обрачун плата и припадајућег коефицијента, као и додатака на плату и обавеза које запослени плаћа по основу пореза и доприноса за обавезно социјално осигурање из плата у складу са законом”, пише у саопштењу Форума средњих стручних школа.

Саопштење је достављено Министарству просвете и потписано од стране председника ФССШ Милорада Антића.

„Прва два наведена елемента за обрачун плата запослених у просвети регулише Влада Републике Србије кроз Уредбе. Другим речима, основицу и коефицијент неопходни за обрачун плате у образовању, апсолутно самостално доноси Влада Републике Србије. Међутим, годинама се закон не поштује и плате запослених у просвети су мање него што би требало да буду, као што је и вама веома добро познато.

Основица за обрачун плата у основним и средњим школама, одлуком Владе Републике Србије, у овој календарској години износи 3.582,58 динара (нето). Сходно Уредби о коефицијентима, распон зарада запосленог са најнижим коефицијентом (5.99) и запосленог са VII степеном стручне спреме (17,32) износи 1:2,89. Запослени са VII степеном морао би кући да носи 2,89 пута већу зараду од физичког радника.

Када би се закони поштовали, а бројеви из Уредбе имали значаја, нето основица за обрачун зарада би морала износити најмање 5.650 динара. Тек са том основицом, запослени са најнижим коефицијентом би зарадио минималну зараду, односно незаконите
корекције више не би било.

Када би то заиста било тако, када би закони важили и у пракси, када би се примењивали, основна месечна нето зарада запосленог са VII степеном би износила 97.857 динара, односно 35.808 динара више него сада!

Зато тражимо да минимална зарада буде реална и у потпуности у складу са законом, а не дотирана и лажна, јер се на тај начин у потпуности обесмишљавају зараде у образовању.

Зар наша теткица не заслужује минималну зараду, већ само зараду од око 22.000 динара? Зар није срамота рећи да у земљи Србији теткица зарађује свега 22.000 динара, па им ви, као Црвени крст, дотирате до минималне зараде? Захтевамо да се ова неправилност и незаконитост исправи и то у што краћем временском року.

Захтевамо да теткице зарађују минималну зараду без дотирања, а на тај начин и они са VII степеном стручне спреме буду плаћени сходно Уредби, односно 1:2,89.

Такође захтевамо да се, имајући у виду члан 32. Посебног колективног уговора за запослене у основним и средњим школама и домовима ученика, запосленима у просвети исплати Новогодишња награда, а која није, сложићете се са нашом тврдњом, исплаћена од 2014. године, све из нама заиста непознатих разлога.

Молимо Вас, захтевамо и апелујемо да напокон нађете начин да ове финансијске проблеме решите како би наставници достојанствено и уздигнуте главе обављали свој веома тежак и одговоран посао, те изражавамо уверење да ћете поступити на начин како је наведено у овом допису“, закључује се у саопштењу.

директно.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!