понедељак , новембар 20 2017

Просветни савет: Нацрт новог закона треба бацити!

ОД нацрта новог закона о основама система образовања треба да се одустане у потпуности, те да се недостаци у школству исправе изменама постојећег закона. Ово је закључак Националног просветног савета, чији чланови су на седници 14. фебруара једногласно закључили да је нацрт новог кровног просветног закона неусклађен са важећом Стратегијом развоја образовања 2020, са европским прописима и светском праксом.

Председник проф. др Александар Липковски нагласио је и остале кључне замерке – чланови закона међусобно нису усклађени, тај документ даје превише надлежности Министарству просвете, погрешан је дух закона, има низ мањкавости у процедури, недовољно васпитних циљева и урушава постојеће институције образовног система. Ово су, иначе, резултати анализе групе просветних стручњака, које је детаљније представила чланица савета проф. др Ана Пешикан:

– Изостављена је оријентација на ученике који уче, што је централна оса свих образовних докумената. Веома је опасна и стручно неприхватљива одредба да се квалитет установа и наставника вреднује путем постигнућа ученика. То значи да би школе које имају велики број ученика из сиромашнијих породица или чији су родитељи на ниском образовном нивоу биле дисквалификоване, иако можда постижу одличне резултате са својим ученицима.

Чланови НПС посебно су забринути што закон предвиђа смањење броја чланова овог тела, смањење учешћа универзитетских професора у његовом раду, што нове чланове бира влада, а не скупштина. Најопасније је, закључили су, што се ова институција, са традицијом дугом 130 година, своди на саветодавно тело.

– Није на месту примедба да се боримо за своја места, јер половини мандат истиче за три месеца – оценио је проф. др Љубомир Поповић.

Академик Миљенко Перовић предложио је чак да колективно дају оставку, да би показали да им мотив борбе за НПС није надокнада коју добијају за рад.

Државни секретар у Министарству просвете Анамарија Вичек позвала је чланове НПС да све своје примедбе пошаљу министарству, те да ће добити одговоре.

– Ниједан закон не може да буде добар за свакога – поручила им је она.

И. МИЋЕВИЋ, Новости.рс

Актуелно

ПРОТЕСТ ЗАПОСЛЕНИХ У ЈП ПОШТА СРБИЈЕ: Пензионери добили новац, рачуни касне због блокаде

Једнократна помоћ најстаријим грађанима од по 5.000 динара је исплаћена, али испорука осталих пошиљака и …

Непознати експерти деле милионе медијима блиским велеиздајничком режиму

Београд – Трећу годину заредом на београдском конкурсу за доделу средстава за суфинансирање медијских садржаја …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Simple Share Buttons