Друштво

ПРОТЕСТ НА БАТАЈНИЧКОМ ПУТУ: Радници остали и без њива и без отпремнина

БИВШИ радници Пољопривредно-индустријског комбнината “Земун” протестовали су данас на Батајничком путу блокирајући пут за насеље 13. мај. Око 130 људи којима су још 2005. године, уместо отпремнина и социјалног програма, подељене парцеле од по 50 ари, а затим одузете, траже да им се земља врати.

Како радници кажу, Министарству привреде даће рок од 10 дана да реши њихов случај. Захтевају или да се радницима омогући да коначно региструју у катастру парцеле које им припадају или да им ПИК “Земун” исплати отпремнине за две или три деценије рада, колико су имали у време споразумног отказа пре 14 година, уз припадајуће камате. У супротном, прете колективном тужбом Европском суду за људска права у Стразбуру.

– Фирма је 2005. године била у кризи, без новца за отпремнине, па смо пристали на понуду руководства – споразумни престанак рада, а заузврат нам је понуђено по 50 ари обрадивог пољопривредног земљишта са апсолутним правом својине и могућношћу да га региструјемо у Катастру непокретности – каже Горан Ристић, представник озлојеђених радника. – Од 253 радника, нас 130 је потписало спорзаум, а остали су наставили да раде. Не само да смо остали без накнада, већ нам је ПИК “Земун”, који је од 2015. године у стечају, прошле године судски одузео земљу.

“Вратите нам отете њиве” и “Где су обећани станови?”, натписи су на паролама које је јуче носило неколико десетина окупљених радника.

– Обманути смо, ојађени и заборављени – каже Весељко Стојковић (65), који је из фирме отишао са 32 године стажа, а ни 14 година после одласка из ПИК “Земун” није стекао право на пензију. – Тада су поделили земљу на 253 парцеле по 50 ари, наводно нам је дали, а обећавали су и градњу станова за раднике. Сви смо дали по 3.000 динара тада, за уговоре да ћемо добити стан од 42 квадратних метара, баш овде где данас протестујемо, али се ни то није догодило.

СПОРАЗУМ

КАКО се земља коју смо добили за раскид уговора о раду сматрала отпремнином, нисмо могли да се пријавимо на биро као незапослени – каже Ристић. – Нас 130 не само што нисмо могли да имовину региструјемо у катастру и да њом располажемо, већ нисмо имали ни здравствене књижице, пензионо, социјално… Око 50 радника још води судске спорове због неисплаћених зарада из 2005. године, а бројке које потражују су од 350.000 до 600.000 динара.
Како организатор протеста Горан Ристић каже, плацеве које су добили на име отпремнине годинама нису могли да укњиже, јер није постојало писано одобрење од Агенције за приватизацију о подели земљишта на име отпремнина. Споразуме су потписали са тадашњим в. д. директора ПИК “Земун” Дејаном Крањчевићем, уз посредовање оверитеља из Другог општинског суда у Београду.

– Када је 2015. године ПИК “Земун” отишао у стечај, а ми и даље нисмо могли да располажемо земљом, тражили смо надокнаде, али уместо тога, стечајни управник Миладин Стаменковић је пред привредним судом поднео тужбе да се споразуми прогласе ништавим и да вратимо њиве – прича Ристић. – Прва пресуда била је у нашу корист, јер судији није било спорно да отпремнина буде у натуралном облику, то јест у некретнинама. Међутим, током прошле године сви смо добили пресуде о ништавости споразума и томе да нам се земља одузима.

Осим што им је земља одузета, излазак на више од 15 рочишта и остали судски трошкови коштали су их око 50.000 динара, а још толико треба да исплате ПИК “Земун” јер су изгубили спорове.

– Тражимо да нас прими председник Александар Вучић, или надлежни у Министарству привреде – каже Ристић. – Слали смо допис председнику, али смо са писарнице Председништва добили инфорамцију да је наш предмет прослеђен Министарству привреде. У Министарству су нам пак рекли да они такав документ немају.

ПОЗНАТИ ПО БОГАТИМ ДИРЕКТОРИМА

ДРУШТВЕНО предузеће у ком смо радили, познато је и по томе што се, пре него што је отишло у стечај, велики број његових директора и те како обогатио многобројним малверзацијама, присвајањем имовине и распродајом – каже Ристић. – Никада није званично откривено ко је продавао земљу, коме, за који новац и где је он завршио. То исто предузеће нас је тужило, све нам одузело и сада морамо да платимо и казну за изгубљени спор. Сазнали смо да је вредност наших одузетих њива 1.000 евра по ару. Сумњамо да нам се земља отима смишљено, да је намера да се наших 70 хектара поред Батајничког пута припоји уз још око 2.000 хектара којима ПИК “Земун” располаже и да се спреме за продају.

Б. Царановић, Новости.рс

Фото Д. Миловановић

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!