Србија

Протест у Топлом Долу против изградње малих хидроелектрана: Борба није готова, чекамо званичну одлуку Владе

У селу Топли До, у националном парку Стара планина, данас је одржан други протест против изградње малих хидроелектрана. У овом селу 26 дана мештани стражаре на мосту не дозвољавајући да инвеститор са радницима и машинама почне да гради своју МХЕ. Иако је јуче након састанка са председником Србије Александром Вучићем најављено да ће у скупштинску процедуру хитно ући закон којим се забрањује изградња МХЕ у заштићеним подручјима, мештани поручују да борба није готова и да ће страже трајати док инвеститору не истекне грађевинска дозвола.

Предсеник Савеза месних заједница Старе планине Небојша Илић рекао је данас да од јуче постоје повољније вести, али да није крај борби.

“Му смо ти и даље, барикаде и даље стоје. Док чекамо званичну одлуку коју Влада треба да донесе, имамо пуно посла и крећемо са поправком стања које се десило након изградње досадашњих МХЕ”, рекао је Илић.

Срђан Цветковић, историчар и мештанин из Топлог дола, становницима Старе планине честитао је победу након јучерашње најаве забране изградње МХЕ у заштићеним подручјима.

“Ви сте показали како се треба борити за слободу и правду, чега је и симбол ова река. Најважнија је била слога и упорност. Овде су сви стали у одбрану нечега што је универзална људска вредност. Чак је и инвеститор рекао: ‘Мало их је, али су добро организовани'”, каже Цветковић.

Протест у Топлом Долу против изградње малих хидроелектрана: Борба није готова, чекамо званичну одлуку Владе
Миљан Стојановић, који је рођен у Топлом Долу и који је највише учествовао у организацији стража, поручио је да на Старој планини живе најхрабрији људи у Србији.

“Покушали су да узму оно што је нашем селу најмилије, извор живота… Али људи су се удружили и нису дозволили инвеститору да уђу у село. Дежурали смо и по сунцу и по киши, сви смо заједно да бранимо наше. Јуче су нам стигле лепе вести, али ова ватра це горети и убудуће. Док не будемо видели да је Јосићу грађевинска дозвола или поништена или истекла, ми се нећемо предати. У Топлом Долу се брану цела Стара планина, да је ова МХЕ прошла, прошле би све”, поручио је Стојановић.

Након говора откривена је табла на којој пише “Трг слободних река”.

Грађани су на протесту носили на транспаренте на којима је писало “Реке су живот”, “Никад више робови”, “Не дамо!”, “Слободна еко зона”, “Долово не да Топли До”… Протест је почео минутом ћутања за мештана села Раките Драгана Милијева који је недавно преминуо, а који је учествовао у протестима против изградње МХЕ у том селу.

Антић: МХЕ биле грађене у складу са законом, али неке примере треба проверити

Након састанака председставника покрета Одбранимо реке, председника Србије Александра Вучића, министра енергетике Александра Антића и директора ЈП Србија воде најављено је да ће у скупштинску процедуру ући измене закона којима би изградња малих хидроелектрана (МХЕ) била забрањена у заштићеним подручјима природе.

„Председник је рекао да ће што пре Влади Србије предложити да се донесе забрана МХЕ у заштићеним подручјима“, рекао је декан Шумарског факултета Ратко Ристић, који је учествовао на састанку у Председништву.

Овакве измене Закона о заштити природе министар заштите животне средине Горан Триван најављује већ годину дана, а недавно је за Инсајдер рекао да за прослеђивање измена Влади на мишљење „чека прави тренутак“.

Ристић је рекао да би Србија била прва у Европи ако би донела такву забрану. Он је навео и да ће председник Вучић у наредном периоду у току обиласка Пиротског округа посетити село Ракита где се прави МХЕ Звонце која је, како је рекао, такође изазвала доста контроверзи, екстремно незадовољство локалног становништва и која је парадигма кршења бројних законских прописа.

Протест у Топлом Долу против изградње малих хидроелектрана: Борба није готова, чекамо званичну одлуку Владе

На питање Инсајдера да ли су разговарали о оснивању комисије која би обишла све изграђене МХЕ како би се утврдило да си су поштовани прописи, Ристић је рекао да је било разговора о томе.

„Нисмо експлицитно разговарали ко би били чланови те комисије, али је председник исказао разумевање и дао подршку идеји да се направи једно контролно тело за овај проблем“, каже декам Шумарског факултета.

Министар енергетике Александар Антић је рекао да су МХЕ „до сада биле грађене у складу са законом“, а да „има неких примера које треба проверити“.

„Инспекције ће изаћи и извршити проверу онога што се дешавало, и испуњења свих услова. Нажалост професор Ристић је и председнику и мени показао неке фотографије са локација где су МХЕ изграђене које наравно да нису никоме пријатне и управо резултат овог нашег данашњег састанка је да не буде више у Србији тих слика је су ипак оне последица тога када се стриктно не држимо законског оквира“, рекао је Антић.

Инсајдер.нет

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Један коментар

  1. Neznam kako niko do sada nije prozreo zašto se grade male hidroelektrane? Dobit od tako proizvedene struje je beznačajna u odnosu na uložena srtedstva. Pa o čemu se radi? Radi se o pripremi za masovno otvaranje rudnika kojima je neophodna flotacija. Svedoci smo da u Srbiji ima puno stranih kompanija koja istražuju naše rudno bogatstvo. Ne istražuju to oni zbog nas već zbog njih. Kada dobiju dozvole za rad (a dobiće ih sigurno) za rad rudnika i flotacije neophodna je voda. A nju imajui na dohvat ruke tj. iz cevi u kojima su zarobljeni vodotokovi. Sva ta voda od flotacije će se skupljati u nekim jezerima i stvarati najotrovnije akumulacije i uništavati sav biljni i životinjski svet. Kada se rezerve, zbog kojih je rudnik otvoren, iscrpe ostaće prostor koji će ličiti na pejzaž sa meseca. Treba se pripremiti na vreme i po svaku cenu sprečoti katastrofu koja nam se sprema.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!