Протест удружења синдиката пензионера и запослених 30.октобра у 16 часова на Тргу Николе Пашића

Протест удружења синдиката пензионера и запослених 30.октобра у 16 часова на Тргу Николе Пашића

0
(0)

Заједничко саопштење Удружења синдиката пензионисаних војних лица Србије и Удружења синдиката пензионера о заједничком организовању протеста пензионера и запослених 30.10.2018. године. У прилогу достављамо текст господина Јована Тамбурића о реформи пензијског система Србије, допис Влади Србије и допис синдикатима запослених са позивом на протест.

 

Влада Републике Србије

председници Владе Републике Србије
– госпођици  Ани Брнабић –

Немањина бр. 11, 11000 Београд

 

Предмет: Системско регулисање повраћаја неисплаћених делова пензије, усклађивање пензија на основу Закона о ПИО и већинско управљање РФ ПИО од стране представника осигураника и пензионера, предлози.

Поштована,

Чекајући пензију, пред крај радног века, прижељкивали смо социјалну сигурност, добро здравље и могућности да га што дуже сачувамо. Нажалост, ништа од овога нисмо дочекали јер све реформе почињу и завршавају само на пензионерима.

Како сте у септембру Народној скупштини Србије предложили а она усвојила Закон о изменама Закона о ПИО којим нисте уважили предлоге достављене 8.6.2018. године, Удружење синдиката пензионера Србије и Удружење пензионисаних војних лица Србије у сарадњи и уз подршку осталих удружења и синдиката пензионера и синдиката запослених 30.10.2018. године организују протесте пензионера и запослених у Београду и градовима Србије ради исказивања незадовољстава због:

 • Осиромашења пензионера неусклађивањем пензија и урушавања пензионог система Србије,
 • Игнорисања обавезе повраћаја делова пензија које нису исплаћене по Закону о привременом уређивању начина исплате пензија у складу са чланом 58. Устава Србије.
 • Опструкције Уставног суда Србије да оцени уставност закона о неусклађивању и смањењу пензија,
 • Манипулације пензионерима и јавношћу изјавама од стране Владе Р. Србије у вези укидања ЗПУНИП и изменама Закона о ПИО.

Тражимо да Влада Србије у складу са Уставом:

 • Народној скупштини Србије предложи законе којима би се регулисао повраћај неисплаћених делова пензија од 2014-2018. године, изменио састав Управног одбора РФ ПИО тако да у њему већину имају представници запослених и пензинера и враћања редовног усклађивања пензија  на основу чл. 80.Закона о ПИО.
 • Под хитно покрене јавну расправу о реформи пензијског система Србије коју у овом тренутку  нетранспарентно и без дијалога са запосленима, пензионерима и послодавцима спроводи, а на штету осигураника –запослених  и пензионера.

Очекујемо од Вас да нам до 30.10.2018. године доставите став Владе Србије о нашим предлозима и захтевима.

С поштовањем,

Михајло Радовић, председник УСПС                      Јован Тамбурић, председник УСПВЛС

***

Протест удружења синдиката пензионера и запослених 30.октобра у 16 часова на Тргу Николе Пашића

Удружење синдиката пензионисаних војних лица Србије и Удружење синдиката пензионера Србије у сарадњи са другим синдикатима и удружењима пензионера и синдикатима запослених, организују 30.10.2018. године, у 16 сати, протест пензионера и запослених у Београду на Тргу Николе Пашића, а у другим градовима Србије пред основним судовима, а ради исказивања незадовољства због:

– Сиромашења пензионера дугогодишњим неусклађивањем пензија за најмање од 20-25% због повећања трошкова живота на основу званичних статистичких података о инфлацији.

– Доношења Закона о изменама и допунама Закона о ПИО којим се укида редовно усклађивање пензија, а одлука о висини пензија и могућим усклађивањима препушта вољи извршне власти.

– Игнорисања обавезе, од стране Владе Србије, да на основу члана 58. Устава Србије и става Уставног суда Србије да је пензија имовинско право,  системски изврши повраћај делова пензија који нису исплаћени по Закону о привременом уређивању начина исплате пензија који је важио од новембра 2014. до новембра 2018,

– Урушавања пензијског система Србије,

Опструкције Уставног суда Србије да оцени уставност Закона о  привременом уређивању начина исплате пензија, чиме се онемогућава правни пут за доказивање кршења Устава и Закона о ПИО од стране Владе Србије,

– Манипулације пензионерима и јавношћу од стране Владе Србије и медија у вези укидања ЗПУНИП и изменама Закона о ПИО.

На протестима ћемо поставити следеће захтеве да:

– Влада Србије НСС предложи законе којима би се регулисао повраћај неисплаћених делова пензија од 2014-2018. године, изменио састав Управног одбора РФ ПИО тако да у њему већину имају представници запослених и пензинера и враћања редовног усклађивања пензија.

– Влада Србије под хитно покрене јавну расправу  о реформи пензијског система Србије коју у овом тренутку  нетранспарентно и без дијалога са запосленима, пензионерима и послодавцима спроводи, а на штету осигураника –запослених  и пензионера.

– Уставни суд у складу са актом који су доставили посланици Народне скупштине Србије  изврши оцену уставности Закона о привременом уређивању начина исплате пензија.

– Да јавни сервис РТС организује емисије- сучељавања о положају пензионера у Србији, реформи пензијског система, неусклађивању и смањивању пензија.

Позивамо све синдикате и удружења пензионера да солидарно организујемо протесте пензионера и запослених  у свим градовима Србије, спречимо урушавање пензијског система Србије, најављену дискриминацију и  даље осиромашење дела пензионера Србије.

Позивамо синдикате запослених да учествују у припреми и подршци протеста ради заштите стечених права својих чланова, будућих пензионера.

Уколико не буде грађанског отпора неуставним и неморалним реформама пензијског система, стечена права преко 1.200.000 пензионера и сада запослених који имају или би требало да имају натпросечене пензије ће бити обрисана, а све то проглашено великом реформском победом актуелне власти.

Желимо да на законит и демократски начин пошаљемо поруке актуелној власти, домаћој и међународној јавности да се не миримо са неуставном и нетранспарентном реформом пензијског система Србије у којој се не поштују права садашњих и будућих пензионера стечена по основу уплата доприноса за ПИО.

Молимо медије да нам помогну у обавештавању јавности, пензионера и запослених који су оштећени или ће у непосредној будућности бити дискриминаисани и оштећени неуставном реформом пензијског система Србије.

***

 

Јован Тамбурић

Реформа пензијског система Србије која прикрива погрешну економску политику

Питање реформе пензијског система је актуелно скоро у свим државама у којима је успостављен. У демократски развијеним државама оне се спроводе уз друштвени консенсус и поштовање стечених права пензионера. Да ли је тако у Србији?

Све економске реформе у Србији од 2012. године су почеле и завршиле се реформом пензијског система чија је суштина укидање стечених права, отимање права пензионера на достојанствен живот који је цивилизацијско достигнуће. Изменама Закона о ПИО 2014 и 2018. године, фонд ПИО се претворио у државну компанију за куповину гласача и подршку актуелне власти. Почело је изменама Закона о ПИО 2003, 2009, 2010, 2012, 2013, 2014 године којима се смањила пензијска основица а редовна усклађивања пензија смањивала и до 1% годишње. Већ 2014. године  усвајају се измене Закона о ПИО којим се обустављају редовна усклађивања пензија у складу са растом потрошачких цена и раста БДП и Закон о привременом уређивању начина исплата пензија. Стручно недоказана опасност од кризе јавних финансија због наводно неодговорног усклађивања пензија у 2008. години. Иако скоро 40% пензионера нису били пензионери те 2008. године и нису добили та фамозна усклађивања пензија и њима су смањене пензије. Усвајање и примена закона је пратила невиђена манипулација јавношћу око висине смањења пензија и времена његове примене. Изјава тадашњег министра финансија Вујовића да „закони нису донети због кризе финансија него због почетка реформе пензијког система и ослушкивања реакције јавности“, се мора прихватити као релавантна јер закони нису укинути у најављеном року, неисплаћени делови пензија се  системски не враћају а смањивања реалне вредности пензија се наставља изменама Закона о ПИО усвојеним крајем септембра 2018. године.

Све недостатке и критике због доношења закона о неусклађивању и смањивању пензија утврђене и упућене извршној власти у Србији од стране стручне јавности, Уставног суда Србије, ММФ и Фискалног савета, Влада Србије је покушала да отклони „системски“ али тако да својим одлукама наставља смањивање куповне вредности пензија уз помоћ измена  Закона о ПИО. Уместо смањивања пензија усвојено је законско решење по којем се наставља са неусклађивањем пензија а пензије које су мање од 32.285 ће добити додатак уз пензију као и новчану помоћ. Влада Србије је уместо смањивања натпросечних пензија одабрала њихово замрзавање док ће испод просечне пензије добити додатак. Овога пута само је укинут Закон о привременом уређивању начина исплате пензија а неусклађивање је остало јер се њиме највише отима од пензионера. Да би се пре свега обезбедила бирачка подршка актуелној власти најсиромапшнијих пензионера смишљен је додатак уз пензију на основу одлуке Владе Србије. Необична је изјава председнице Владе А.Брнабић да би „укидањем закона о привременом умањењу пензија значило смањење примања за 80 одсто пензионера“. Доста је индикативан и став да „нема више говора да укинемо закон и да се вратимо где смо били“. Иако се то на првој конференцији за штампу председника Србије није могло наслутити и усклађивања која су пензионери добили од 2014 до почетка 2018. годиене су очигледно била привремена само зато да пензионери са натпросечним пензијама не добију превише.

Чини се да је Влада Србије изменама закона о ПИО коначно пронашла „системско решење“ које је захтевао ММФ, којим ће натпросечне пензије престати да редовно усклађује са растом инфлације а пензије мање од 32.285 дебљати са додатком и новчаном помоћи. Сви пензионери у Србији са примањима нижим од 32.285 динара од 2019. године имаће право на новчану помоћ.  Очекује се да помоћ за око 1,3 милиона корисника буде исплаћивана два пута годишње. На овакав начин је извршна власт озаконила исплату новчане помоћи пензионерима коју је до сада исплаћивала незаконито. Истина овога пута новчану помоћ ће добијати само део пензионера које актуелна власт посебно штити. Поставља се питање зашто се новчана помоћ поново исплаћује из фонда ПИО и тако дискриминишу они који је не добијају.

Сада је већ видљива прикривена реформа пензијског система у којој држава не гарантује стечена права пензионера којима би стечена пензија требала редовно да се усклађује са инфлацијом ради обезбеђења њене реалне куповне моћи. У исто време руши се поверење у фонд ПИО због чега тренутно запослени са примањима већим од просечних, свесни да им уплате доприноса у фонд ПИО неће обезбедити одговарајућу пензију, почињу да уплаћују доприносе ПИО на законски минимум и у исто време уплаћују у приватне пензионе фондове ради обезбеђења мирне старости без „милости“ и манипулација извршне власти. Реформа која се односи на преко 1.700.000 пензионера и 2.100.000 запослених и њихових породица се спроводи без објављеног плана и друштвеног консенсуса. Истина повремено неки маргинални политички представници пензионера у актуелној власти позивају на јавну расправу о реформи пензијског система Србије у којој је непозната стратегија промена и план  њеног спровођења.

У досадашњем току прикривене реформе пензијског система Србије неколико чињеница је неспорно:

 • Промене пензијског система Србије се спроводе уз невиђене медијске манипулације које свакодневно збуњују пензионере у којима се носиоци власти приказују као спасиоци и добротвори пензионера који имају исподпросечне пензије. После почетних искустава из разлога обезбеђења сигурних гласача, власт је у групу заштићених укључила и пензионере који имају пензије мање од 32 285.
 • Пензије и пензионери су једна од најважнијих тема у медијима али без могућности да о томе говоре представници пензионера који су оштећени смањењем пензија у медијима који користе националну фреквенцију.
 • План реформи није јаван и за његово спровођење не постоји друштвени консенсус и прихватање од стране оних који у њој највише губе а то су пензионери чије су пензије биле веће од 25 000 динара, односно недавно кориговано, веће од 32 285 динара и тренутно запослених чије пензије на основу уплата треба да буду веће од ове суме.
 • Реформом односно, решењима којима се не гарантује стечени ниво права и обезбеђење куповне вредности пензија руши се поверење запослених у фонд ПИО који се усмеравају да поред уплата минималних доприноса у фонд ПИО уплаћују у приватне пензионе фондове.
 • Уштедама на пензијама од 600-700 милиона евра годишње, актуелна власт прикрива своју неспособност да осмисли и спроводи адекватну политику развоја ради повећања броја запослених и раста БДП као реалне основе побољшања бољег живота у Србији.
 • Концепт реформе фонда ПИО усвојен 2012. године од стране Управног одбора са циљем стварања одрживог пензијског система је напуштен смањивањем броја чланова УО са 21 на 7 тако да у њему Влада Србије има већину. Уместо заштите бања и друге имовине фонда ПИО,  нови састав Управног одбора доноси одлуке о уступању имовине фонда Влади Србије ради њене продаје.  Прекинути су поступци утврђивања чињеница о отимању и назаконитом располагању са акцијама фонда ПИО у приватизацији предузећа у Србији после 2000 године.
 • Док се остварују уштеде на пензијама новац из буџета се ненормално разбацује на стране инвеститоре, покривање губитака и развој јавних предузећа, јавне набавке којима је очигледна сврха богаћење оних који доносе одлуке о додели уговора и др.
 • Похвале фискалне политике Владе и њених резултата од стране ММФ указују на неолиберални концепт јавних финансија у којем је најважније сервисирање постојећих, узимање нових кредита и приватизација националних ресурса а нису важни стварни развој привреде, смањење запослених у државној управи, смањење издвајања за плате у јавном сектору, повећање запослености а не смањење незапослености, смањење броја грађана који одлазе из Србије за бољим животом, повећање страних инвестиција у напредне технологије и др.
 • Председник и Влада Србије сматрају да редовним захваљивањем пензионерима на поднетим жртвама у наводном спасавању јавних финасија могу прикрити чињеницу да им је неуставним смањивањем пензија отето од 30 000 до 1 000 000 динара као и да је неусклађивањем пензија смањена њихову куповну моћ за 20-25%.

Наведена изјава бившег министра финансија Вујовића, у Народној скупштини Србије објашњава понашање Владе Србије. Треба ли пензионери Србије да ћутке прихвате лажи, преваре, пљачку и манипулације које актуелна власт врши са њима и њиховим поштено стеченим пензијама. Да ли се грађани Србије разликују од Румуна, Грка, Немаца, Шпанаца, Француза и других који на свако угрожавање права и имовине излазе на улицу да покажу неслагање и незадовољство политикама које се воде уз кршење устава, закона и морала.  Да ли су само у Србији грађани уплашени јавног исказивања незадовољства дискриминацијом и отимањем стечених права. Уколико не буде грађанског отпора неуставним и неморалним реформама пензијског система стечена права преко 1 200 000 пензионера и сада запослених који имају или би требали да имају натпросечене пензије ће бити обрисана а све то проглашено великом реформском победом актуелне власти.

 

ИЗВОР: ДОПИС/САОПШТЕЊА

——

20.10.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Масовни протести у Штутгарту против мера владе за ограничавање ширења Ковида-19

Масовни протести у Штутгарту против мера владе за ограничавање ширења Ковида-19

5 (2) Велики број људи из целе Немачке окупио се у Штутгарту да демонстрира против …

Велики народни протест у Београду: Стоп хапшењима, укините ИЛЕГАЛНИ Кризни штаб!

Велики народни протест у Београду: Стоп хапшењима, укините ИЛЕГАЛНИ Кризни штаб!

4.4 (7) На протесту у Београду против корона диктатуре и кршења Устава, слобода и права …

Један коментар

 1. VUČIĆ PLJAČKA I VOJNE INVALIDE

  Kao vojni invalid sa 70% invaliditeta ja ne primam opštinski invalidski dodatak već peti mesec, tj. od takozvane Vulinove revizije. Ova pljčkaška vlast ništa ne govori o tome i ako je u pitanju velika pljačka vojnih invalida. U mom slučaju opština koja mi neisplaćuje moje zakonske prinadležnosti, krije i dezavuiše me o ovoj pljačci. Biće, biće i ništa.
  Ja sam preziveo i penicilinski šok i moždani udar i čekam operaciju srca odnosno zamenu i mitralnog i aortnog zaliska. I Vulin se našao (taj jadnik) da i mene pokrade. Nemam više para da živim, pored toga sada se vrlo teško i krećem i nemogu da spavam. Bolestan sam. Vojni invalid sam od 1970.

  Vojni invalid 70%.UČIĆ PLJAČKA I VOJNE INVALIDE

  Kao vojni invalid sa 70% invaliditeta ja ne primam opštinski invalidski dodatak već peti mesec, tj. od takozvane Vulinove revizije. Ova pljčkaška vlast ništa ne govori o tome i ako je u pitanju velika pljačka vojnih invalida. U mom slučaju opština koja mi neisplaćuje moje zakonske prinadležnosti, krije i dezavuiše me o ovoj pljačci. Biće, biće i ništa.
  Ja sam preziveo i penicilinski šok i moždani udar i čekam operaciju srca odnosno zamenu i mitralnog i aortnog zaliska. I Vulin se našao (taj jadnik) da i mene pokrade. Nemam više para da živim, pored toga sada se vrlo teško i krećem i nemogu da spavam. Bolestan sam. Vojni invalid sam od 1970.

  Vojni invalid 70%.

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend