Света Гора отказала послушност расколнику Вартоломеју?

Света Гора отказала послушност расколнику Вартоломеју?

0
(0)

„Православни храмови и манастири Атона су Атонски, а не Константинопољске патријаршије…“, наводно се каже у саопштењу Свештеног Кинота

Света Гора отказала послушност расколнику Вартоломеју?На Светој Гори у уторак је одржано заседање Светог Кинота, тела коме припада највиша власт на Атону. У њега су делегирани представници свих светогорских манастира. Иначе, саопштење Кинота није званично објављено, напомиње ТГ – канал „Методичка“ („ТГ канал“ – Telegram-канал – нап „Борба за веру“).

У саопштењу се, између осталог, каже да „Атон није административно подређен константинопољском патријарху, нити је он управљајући архијереј Светогорске аутономије, већ само њен духовни отац“.

Наглашено је, такође, да је Атон „самoуправни део Грчке, којим управља двадесет атонских манастира.“ „Из тог разлога, православни храмови и манастири Атона су Атонски, а не Константинопољске патријаршије…“, – каже се још у саопштењу Свештеног Кинота.

Ово значи да је званична Света Гора иступила против константинопољског патријарха Вартоломеја. Врата за ходочаснике и даље су отворена. Сада је само потребно да Руска Православна Црква одбаци сопствену изјаву, коју је у понедељак саопштио Александар Волков, званични представник за штампу руског патријарха, рекавши: „Атон је канонска територија Константинопољске патријаршије са свим последицама које из тога произилазе“.

По материјалу Информативне агенције REX.ru

Извор borbazaveru.info, 21. октобар 2018.

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Антиохијска патријаршија допушта могућност да остале православне цркве детронизују Вартоломеја

Антиохијска патријаршија допушта могућност да остале православне цркве детронизују Вартоломеја

0 (0) ВИКАР патријарха Антиохије и целог Истока – епископ Ерзурумски Кајс – изјавио је …

Тебе ФАНАРИОТСКИ ЈЕРЕТИКУ И РАСКОЛНИЧЕ чека газда у паклу, разматрај шта хоћеш!

Тебе ФАНАРИОТСКИ ЈЕРЕТИКУ И РАСКОЛНИЧЕ чека газда у паклу, разматрај шта хоћеш!

0 (0) Васељенска патријаршија разматра захтев поглавара неканонске Македонске православне цркве — Охридске архиепископије Стефана …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend